in

Dashboard Drama


Er is een boel veranderd sinds 2005. In dat jaar zocht de hele wereld nog Osama Bin Laden, waren smartphones nog zeldzaam en was de Xbox 360 vooral nog een apparaat waar je videogames die op een schijfjes stonden kon spelen. Tegenwoordig is Osama verleden tijd, zit iedereen aan de iPhone of Android en speel je niet alleen schijfjes op je Xbox, maar zijn er ook honderden XBLA-games te downloaden, huur je films, stream je muziek en kijk je live naar marslandingen op deze spelcomputer. Het woord multimediaal is zelden zo van toepassing geweest op een console want in veel opzichten is de 360 een ware entertainmentdoos geworden. Met alle gevolgen van dien.

Ergens in die overgang van spellendoos naar vermaakdoos is er namelijk iets mis gegaan. Hadden we in 2005 nog Blades, die met kleuren aangaven welk deel van het Dashboard je aan het bekijken was, tegenwoordig is het Dashboard ronduit een zooitje voor wie nog games wil spelen op de Xbox. Een zooitje die met iedere nieuwe update een nog groter en slomer rommeltje lijkt te worden.

Wie met de meest recente software update de Xbox 360 opstart wordt na het gladde introscherm getrakteerd op een advertentie die het grootste deel van het scherm opneemt. Soms is zo’n advertentie voor een nieuwe game, veel vaker voor een bioscoopfilm, videoclip of andere service. Het vakje in beeld dat aangeeft welke game momenteel in de console zit is beduidend kleiner dan de advertentie en de meeste andere relevante vakken zitten behoorlijk goed verstopt.

Games die op een schijfje staan hebben het echter nog goed getroffen in vergelijking met downloadbare titels. Er is een reden dat menig indie-ontwikkelaar klaagt over de zichtbaarheid van hun games op het Dashboard. Er moeten een stuk of vijf schermen doorkruist worden voordat je bij Xbox Live Arcade-games uitkomt en er zijn zeventien(!) drukken op een knop nodig om bij de Xbox Live Indie games te komen die enkel in Amerika verkrijgbaar zijn. Als er geen reclames voor een game zijn dien je dus laag na laag van advertenties en andere bullshit die je niet interesseert door te dringen voordat je überhaupt aankomt op de plek waar je games vindt. Behoorlijk kwalijk voor een apparaat dat voor veel mensen nog steeds als een spelcomputer door het leven gaat. Het huidige Dashboard is zo’n enorm zooitje dat men van ellende maar de zoekmachine Bing heeft ingebouwd, maar dat is natuurlijk geen excuus voor een belabberde interface.

Heb je een game eenmaal gedownload, dan zijn deze meestal onder Quick Play te vinden. Storend hierbij is dat hier alleen maar de laatste tien games die je hebt gespeeld zijn te vinden. Wil je een wat oudere game spelen? Het huidige Dashboard heeft er geen speciale knop voor terwijl die wel bij vorige edities te vinden was. Zo zijn er wel meer bestaande functies om onverklaarbare redenen verplaatst, gewijzigd (zie de onderstaande afbeelding) of ronduit verdwenen. Gaven themes in het verleden nog een andere stijl aan het Dashboard, vandaag de dag komt het vooral neer op een ietwat andere achtergrond.

Dat het Dashboard met iedere herziening rommeliger en voller lijkt te worden is al vervelend genoeg. Dat de hoeveelheid reclame alleen maar toeneemt, zelfs wanneer je geld neerlegt om online te kunnen spelen door middel van Xbox Live Gold, is helemaal belachelijk. De hoeveelheid reclame voor niet gamegerelateerde zooi is storend en verstopt je beeld alleen maar meer met informatie waar je helemaal niet naar op zoek bent.

Waar we het in Nederland trouwens moeten doen met een paar simpele diensten kent de Xbox 360 in andere werelddelen Netflix, HBO Go en Hulu die het mogelijk maken om tv-programma’s en films te streamen op je console. Het feit dat wij als Europeanen zulk soort diensten moeten missen is natuurlijk al behoorlijk vervelend, maar door het ontbreken hiervan is onze 360 dus geen volwaardige entertainmentbox terwijl het Dashboard hier wel op ingericht is. Wij hebben dus minder dan de helft van de mogelijkheden, maar wel dezelfde rommelige interface. Het feit dat het videotabblad voor het tabblad van games staat zegt eigenlijk al genoeg. Dat je als gebruiker geen enkele mogelijkheid hebt om delen aan te passen is des te stommer. Waarom zou je de tabbladen die je het meest gebruikt niet op een voor jou handige manier zelf kunnen rangschikken?

De functie van knoppen wordt er met ieder nieuw Dashboard niet logischer op.

Omdat het Dashboard zelf zo’n clusterfuck van advertenties en andere reclame is geworden is de Guide-knop vreemd genoeg des te belangrijker geworden. Met een druk op de middelste knop van de controller verschijnt er een prettig minimalistisch menu, die nog grotendeels hetzelfde werkt als de Blades in de eerste iteratie van het Dashboard. Oude games zijn hier nog te vinden en een bezoekje aan de Marketplace is niet verder dan een paar tikken naar rechts weg. En het mooiste van allemaal: er is geen enkele advertentie te bespeuren. Het is echter geen vreemd idee dat je ook hier binnenkort wordt aangespoord om de laatste videoclip van Rihanna te bekijken.

Voor de nieuwe Dashboard update dit najaar heb ik de hoop allang opgegeven. Met de komst van Internet Explorer (waar je gestoord genoeg een Gold Member voor moet zijn) en andere nieuwe Apps wordt het Dashboard ongetwijfeld nog voller en voller en komt de nadruk steeds meer te liggen op de reclames waar adverteerders ongetwijfeld groot geld voor neer leggen. Ik heb vrede met het feit dat de Xbox 360 niet meer dezelfde console is als in 2005, jammer dat dat alleen ten koste is gegaan van de videogames.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EA is er niet op uit ‘om consumenten te naaien’

De stemwijzer voor gamers