in

De stemwijzer voor gamers


Elke week plaatsen we bij InsideGamer het leukste artikel van Bureau voor Gamers, een creatief gamesblog van onze eigen Maarten Jalink en Wesley Domingos, op onze site. Dit keer brengen de heren een heuse stemwijzer voor gamers. Neem hem nog snel even door, voordat je naar de stemhokjes racet.

Morgen mogen we met z’n allen weer gezellig naar de stembus. Ook dit keer zijn er weer veel zwevende kiezers die nadenken over talloze onderwerpen. Eén van de onderwerpen die voor sommige stemmers van belang kan zijn is het beleid ten aanzien video games. Zijn games net als films en boeken onderdeel van de “cultuur”? Moet de Nederlandse overheid de productie van videogames stimuleren? En mag de politiek ingrijpen als een spelletje als “te gewelddadig” wordt bestempeld? Ondanks het feit dat games niet in elk verkiezingsprogramma voorkomen heeft elke partij wel zo zijn mening over dit onderwerp. Bureau voor Gamers ploos de programma’s én uitspraken van alle zittende partijen uit en zette ze voor je op een rijtje.

D66

In het verkiezingsprogramma van 2010 zegt de D66 het volgende: “Cultuur is veelomvattend – van historische musea tot video games.” Ze scharen games dus onder het kopje cultuur. Verderop zegt men dat de ontwikkeling van kunstzinnige game gestimuleerd moet worden, maar de overheid zich niet te veel met de ontwikkeling zelf moet bemoeien.

Nederland speelt een opvallende rol bij het ontwikkelen van games. D66 wil het ontwikkelen van kunstzinnige games verder stimuleren. D66 ziet het tegelijkertijd niet als taak van de overheid om beleid te ontwikkelen voor de inhoud van games.

Nu, twee jaar later, is het woord “game” uit het verkiezingsprogramma verdwenen. Wel heeft de D66 een duidelijke, onveranderde mening wat betreft cultuur:

Wij willen dat de overheid de creatieve vermogens, de vindingrijkheid en de innovatieve kracht van mensen ondersteunt en stimuleert. De overheid moet niet optreden als beoordelaar van kunst, maar voorwaarden scheppen, zodat kunstenaars een eigen verantwoordelijkheid krijgen. En kunnen (onder)nemen. De afgelopen jaren is hard bezuinigd op de culturele sector. D66 wil de schade die daarmee is aangebracht gericht herstellen.

Nog één leuk feitje: oud-voorzitter van de Dutch Games Association en mede-oprichter van Ex Machina Frank van Oirschot staat voor aankomende verkiezingen voor de D66 staat op de 27e plaats.

GroenLinks

GroenLinks wil de ontwikkeling van video games stimuleren met een apart fonds, dat blijkt uit een interview dat Control, het vakblad voor de Nederlandse gamesindustrie in 2010 had met Christel Kohlmann, senior beleidsmedewerker GroenLinks. Net als D66 geeft Kohlmann aan dat GroenLinks vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met de inhoud van video games. Daarnaast wil het de ontwikkeling van video games wél stimuleren.

GroenLinks vindt dat de overheid zich niet dient te bemoeien met de inhoud van games, behoudens de grenzen van de wet uiteraard.

Nederland is een relatief grote speler in de game-industrie en dat wil GroenLinks graag zo houden.

Op haar website geeft de partij aan ook er anno 2012 nog steeds zo over te denken, ook al wordt er in het verkiezingsprogramma zelf niet over games gesproken.

GroenLinks introduceert een investeringsfonds voor de creatieve industrie van bijvoorbeeld mode, design en games. Zo krijgen juist de kleinere instellingen de kans de omslag naar meer ondernemerschap te maken.

ChristenUnie

De ChristenUnie lijkt zijn pijlen alleen te richten op de negatieve kanten van games. In het verkiezingsprogramma van 2012 pleit de partij voor:

Gerichte voorlichting tegen internet- en gameverslaving. Jongeren worden geïnformeerd over de gevaren, ouders worden bewust gemaakt van de grens tussen gezond internet- en gamegedrag en verslaving. De hulpverlening wordt beter afgestemd op de problemen van internet- en gameverslaving.

In 2009 was de ChristenUnie van mening dat gewelddadige beelden en het bekijken van deze gewelddadige beelden moreel verwerpelijk is. In de race game voor de verkiezingscampagne van 2010, waarbij je met lijsttrekker André Rouvoet tegen andere politici kan racen in een milieuvriendelijke wagen, was het dan ook niet mogelijk om met je auto te crashen.

PVV

Als je op de site van de relatief jonge politiek partij PVV zoekt naar het woord “game” kom je naast termen als “polygame huwelijken” slecht één interessant feitje op het gebied van spellen tegen: de fractieleider van PVV in het Europees Parlement, Barry Madlener speelt graag computergames om zijn zinnen te verzetten. Tevens ontving hij op een werkbezoek aan Zeeland eenmalig een zak aardappelen. De PVV was overigens tegen een recente poging om gewelddadige games te verbieden.

VVD

In het verkiezingsprogramma van 2012 spreekt de VVD niet over video games. Wel heeft een aantal partijleden in het verleden uitspraken gedaan over onze favoriete hobby. Zo wilde europarlementslid Toine Manders in 2009 nog een “rode knop” in computerspellen, die ouders, leerkrachten of anderen in kunnen drukken om daarmee automatisch een klacht in te dienen als ze het spelletje te gewelddadig vinden. Ook is hij van mening dat er een leeftijdsaanduiding moet komen bij de online aanschaf van games.

Collega europarlementariër Jules Maaten wil echter investeren in de gamesindustrie, maar de motivatie hiervoor lijkt echter puur economisch.

De EU moet dit soort innovatieve en creatieve industrieën helpen zich verder te ontwikkelen. Daar heeft iedereen baat bij: de economie, de producent en de consument. Die groei dreigt aan onze neus voorbij te gaan. Alleen al de dunbevolkte regio Montreal in Canada investeert 90 miljoen dollar. Mijn frustratie is dat Europa amper iets doet. Vlaanderen doet iets, Frankrijk hier en daar, maar verder gebeurt er weinig.

CDA

Het CDA ziet de gamesindustrie als een normale bedrijfstak waar geen speciaal beleid voor gemaakt hoeft te worden, aldus kamerlid Joop Atsma. Hij heeft dan ook geen reden om extra geld in video games te steken.

Wat mij betreft is de gamesindustrie een normale bedrijfstak. Daar hoeven we geen speciaal beleid voor te maken. De sector functioneert al heel goed op eigen kracht.

…Zo veel dingen zijn cultuur. Een fabriek die vlaggen maakt, produceert ook cultuur. Moet je daar dan als overheid geld in steken? Ik vind van niet

Wij vinden het niet noodzakelijk om hier extra beleid op te zetten.

Overigens is Joop Atsma de man die een tijd geleden van plan was om Modern Warfare 2 te verbieden. Tevens was hij er in 2010 voor om (het toen 13 jaar oude) spel Carmageddon te verbieden… Ook demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, was in 2010 uit op een verbod op “extreem gewelddadige video games”. SP, PvdA, GroenLinks en VVD (samen een kamermeerderheid) reageerden uitgesproken negatief op een dergelijk verbod.

SP

Los van het feit dat de SP tegen een verbod op gewelddadige video games is, lijkt de partij geen mening te hebben over dit onderwerp. Wel gebruikt de SP frequent humoristische spelletjes om hun verkiezingscampagnes kracht bij te zetten.

PvdA

Frank Heemskerk, oud staatssecretaris van het PvdA in Balkenende IV (én de man achter het Bel-me-niet-register), zei in 2010 het volgende:

We hebben fondsen voor technostarters toegankelijker gemaakt voor bedrijven die op het raakvlak zitten van technologie en creativiteit. Ik vind dat er meer moet gebeuren. Het Fonds voor de Film zou bijvoorbeeld ook door gamedevelopers aan te spreken moeten zijn. Games zijn al bijna complete speelfilms. En ja, games zijn wat mij betreft ook cultuur.

Jeroen Dijsselbloem, PvdA-kamerlid, wilde in 2005 de discussie aangaan omtrent “gruwelijke geweld” in onder andere videogames. Er zou gepraat moeten over geweld en de pornografische beelden, die te zien zijn in muziekclips en videospelletjes. Leuk feitje: in het logo van de PvdA zit een gebalde vuist verwerkt.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren doet erg denken aan de Amerikaanse organisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), die onlangs nog een erg onsmakelijk Mario spel naar buiten brachten. Ondanks het feit dat de PETA en de PvdD met elkaar flirten zijn beide organisaties niet met elkaar verbonden. In het verkiezingsprogramma 2012 schrijft de partij niets over games. Wel vinden ze dat kinderen lekker buiten moeten spelen.

SGP

In 2005 diende SGP lijsttrekker Kees van der Staaij een motie in waarin hij de Kamer verzocht om de mogelijkheden te onderzoeken om gewelddadige games te verbieden. Dat verzoek werd door de Tweede Kamer goedgekeurd, maar van het plan om de wet “aan te scherpen” en daadwerkelijk games te gaan verbieden is echter nooit iets terecht gekomen. Het moge duidelijk zijn: de Staatkundig Gereformeerde Partij is tegen gewelddadige video games. Ook in het verkiezingsprogramma van 2012 is de SGP eenduidig:

Er dient een verbod te komen op de verkoop en verspreiding van gewelddadige spellen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dashboard Drama

Rayman: Legends heeft gelicenseerde muziek-levels