in

LittleBigPlanet Karting Review


Na de bekendmaking van LittleBigPlanet Karting stonden er een aantal vragen centraal. Hoe gaat een 2D-game de transitie maken naar 3D? Heeft ontwikkelaar United Front Games geleerd van ModNation Racers? Hoe blijft de game binnen de op voorhand afgebakende sfeer van het LittleBigPlanet-universum? En hoe werkt het maken van je eigen banen? Tijdens de Gamescom hadden we nog geen antwoord op alle vragen, nu gelukkig wel.

LittleBigMarioKart

LittleBigPlanet Karting is exact wat je van de naam zou verwachten, een kartervaring (zoals Mario Kart) in de stijl van LittleBigPlanet gecombineerd met de user-created content uit de serie. Dit alles betekent dat je wapens afschiet naar andere coureurs en elkaar een mep kan uitdelen waar nodig. Het racen is snel en eenvoudig op te pakken. Maar Karting gaat verder dan simpelweg racen. Er is een grote diversiteit binnen de zeven werelden te vinden. Deze bevatten onder andere futuristische, tropische en stedelijke omgevingen. Net als in de LittleBigPlanet-games zijn ook deze levels te verkennen om stickers, kartonderdelen, kledij en materialen te vinden voor het creëren van je eigen baan/arena.

Hoe je vervolgens alle materialen gebruikt is aan jou. Iedereen kan zijn eigen banen maken en eigen spelmodi verzinnen. Gedurende de singleplayer gooit de ontwikkelaar diverse creatieve ideeën naar je toe om je te inspireren. Dit zorgt ervoor dat Sackboy tijdens zijn avontuur checkpoint races doorloopt, gevechten onderneemt in diverse arena’s, eindbazen verslaat, aan RC- en F1-wedstrijden deelneemt, Capture the Egg (een variant op Capture the Flag) speelt en als eerbetoon aan de eerdere games in 2D-stijl een level doorkruist.

Alles is mogelijk en daar ligt dan ook de charme van LittleBigPlanet (Karting). Er gebeurt eigenlijk iets teveel voor Sackboy. De ontwikkelaar laat tijdens de singleplayer zien wat allemaal mogelijk is en doet daar vervolgens zelf erg weinig mee. De meest creatieve en innovatieve concepten, zoals het 2D-racen, de eindbaasgevechten en de F1-wedstrijden, worden eenmalig gebruikt en de normale races, arena-gevechten en checkpoint races komen meer dan eens voorbij. Nu zijn deze levels absoluut niet slecht en erg vermakelijk om te spelen, maar toch wekt het sporadisch aanwezig zijn van de innovatieve levels het idee dat de ontwikkelaar een beetje lui is geweest. Alsof ze de creativiteit bij de spelers zelf leggen en er vanuit gaan dat zij doen wat de ontwikkelaar zelf had moeten doen. Ze vergeten daar alleen bij dat er genoeg mensen zijn die de online levels niet eens proberen en daardoor mist de ontwikkelaar een grote kans om LBP Karting beter te maken dan het uiteindelijk geworden is.

Speeltuin voor creatievelingen

Het bouwen van de levels werkt hetzelfde als in de andere LBP-games. De mogelijkheden om andere pakjes aan te trekken is exact hetzelfde als voorheen en Sackboy kan de mooiste outfits aantrekken. Van een Sackboy met baconbaard tot superkip: Sackboy steelt absoluut de show. Ook de karts zijn aanpasbaar, maar dat is helaas in beperkte vorm mogelijk. De basis – welke onder andere bestaat uit taartjes, boten, bijen, potplanten, spaarvarkens en meer – is niet aan te passen waardoor alleen de wielen, het stuur en de stoel van de kart aan te passen zijn. Toch jammer, aangezien de serie bekend staat om zijn creatieve vrijheid.

De banen bieden daarentegen wel veel creatieve vrijheid en ogen wellicht door de eenvoudige opzet simplistisch. Door simpelweg rond te rijden creëer jij voor Sackboy de racebaan in kwestie. Voor de leken onder ons zal het dan waarschijnlijk bij een flauw rondje blijven, maar de creatievelingen zullen het beste uit de game halen. De ontwikkelaar liet – zoals eerder gezegd – fantastische levels zien en voor fanaten zal de toevoeging van een extra dimensie in een LBP-game als zeer welkom worden ervaren.

Lekker rondkarren

Waar we tijdens de Gamescom problemen hadden met het besturen van Sackboy’s kart is dat nu volledig opgelost. Sackboy scheurt lekker over de banen heen en jij als speler hebt meer dan voldoende controle over de kart. Bovendien kun je kiezen uit één van zes klassen waardoor er voor iedereen wel een juiste speelstijl aanwezig is.

Zoals bekend zijn wapens in een kartracer extreem belangrijk. De weaponator – de vervanger voor de vraagtekenblokjes uit Mario Kart – genereert diverse wapens. Van doelzoekende raketten tot mijnen en vliegende bokshandschoenen. De wapens voelen aan alsof ze rechtstreeks uit ModNation Racers en Mario Kart komen, maar heel erg is dat niet. Dit zorgt er namelijk voor dat het voor iedereen meteen duidelijk is wat een bepaald wapen doet. Een eervolle vermelding gaat naar een soort Fast Forward-kracht waardoor spelers ineens naar voren worden gespoeld op de baan, erg geestig.

Wat LittleBigPlanet Karting uiteindelijk uniek maakt tijdens het rondkarren is het gebruik van de vele gadgets uit LBP 1 en 2. Zo heeft Sackboy de beschikking om over grote gaten te zwieren dankzij de grappling hook uit LBP2, vliegt hij sneller over de baan dankzij de jetpacks uit LBP1 en zorgen de bouncepads ervoor dat Sackboy niet alleen horizontaal racet, maar ook op verticaal niveau. Iets wat overigens erg verfrissend aanvoelt in een genre dat al lange tijd voortborduurt op clichés.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Demo’s voor Epic Mickey 2 en F1 Race Stars op Xbox Live

‘Microsoft werkt aan Xbox tablet’