in

Skylanders: Giants Review


Waar de allereerste Skylanders-game nog de subtitel Spyro’s Adventure droeg, kan Skylanders: Giants het af zonder de naam en faam van het geliefde paarse draakje. In een mum van tijd groeide het concept – waarin een videogame werd ondersteund met action figures – uit tot een enorm succes dat inmiddels stevig op eigen benen staat.

Skylanders?

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het idee achter het spel: het is in wezen heel simpel. Met diverse Skylanders, wezens die het universum moeten redden van de kwade bedoelingen van de kleine heerser Kaos, baan je jezelf een weg door verschillende levels. De Skylanders heb je in de vorm van een action figure op een portaal (een soort scanner) naast je staan, op de bank of op de grond, en daarop plaats je de figuurtjes waarmee je ze in het spel laadt. Elke Skylander heeft zijn eigen unieke klasse, vaardigheden (die je na verloop van tijd kunt upgraden met geld), voordelen en nadelen. Sommige gebieden kun je zelfs alleen maar bereiken met een Skylander van een specifieke klasse. Je kunt met veel geduld de game uitspelen met de drie Skylanders die je standaard bij de game krijgt. Wie dit oneindige geduld echter niet heeft en ook alle extra gebieden wil spelen, moet zijn of haar portemonnee toch echt wat verder opentrekken.

Maar eerlijk is eerlijk, daar krijg je een boel voor terug. De hoeveelheid content lijkt met 16 in plaats van 22 arena’s in eerste instantie kleiner dan het vorige deel, maar er is veel meer te ontdekken en vrij te spelen dan voorheen. In de basis is Skylanders: Giants namelijk een dungeon crawler, met hack ’n slash-elementen en in de verte zelfs vleugjes platform- en puzzelwerk. Van oorsprong is de dungeon crawler niet het meest toegankelijke genre voor kinderen, maar met veel geduld en uitleg weten de dames en heren van ontwikkelaar Toys for Bob de instapdrempel te verlagen.

Daar moet wel aan worden toegevoegd dat die uitleg en overduidelijke hints op den duur wel weggelaten hadden mogen worden. Na telkens dezelfde uitleg in standaardsituaties is zelfs een kind van zes – dat ongetwijfeld lagere eisen heeft dan volwassenen – dat simpelweg zat. En wanneer je een andere Skylander op het portaal zet, is er altijd een korte introductiescène die je met geen mogelijkheid kunt overslaan. Het tempo wordt op deze manieren uit de game gehaald en die hints maken de game op sommige momenten te makkelijk.

Skylanders!

Vreemd, omdat de gevechten in het spel op den duur allesbehalve gemakkelijk zijn. Wanneer jij (of jouw zoon, dochter, broertje of zusje) eenmaal de spelprincipes in de vingers hebt, heb je al je skills en Skylanders nodig om de levels uit te spelen. Je krijgt namelijk talloze vijanden met verschillende soorten aanvallen voor je kiezen. Denk bijvoorbeeld aan drie reusachtige cyclopen die je omver proberen te rammen, terwijl van afstand vuurpijlen op je worden afgeschoten die je ontwijken moet. Doodgaan met je Skylander betekent dat je die de rest van het level niet meer kunt gebruiken en op den duur wordt vechten met slechts drie Skylanders frustrerend. Simpelweg omdat je de levels talloze malen opnieuw moet spelen voor je het einde bereikt hebt, en ook omdat je pas alles uit het spel haalt wanneer je allerlei verschillende Skylanders in je bezit hebt.

Interessant om te weten is daarom dat je ook Skylanders uit de eerste game kunt inzetten. Heb je vorig najaar al veel geld besteed aan de strak ontworpen figurines, dan is het voor het uitspelen van de game dus niet nodig om dit nog een keer te doen. Een pleister op de wonde, want wil je ècht alles uit het spel halen, dan moet de extra investering van soms wel meer dan honderd euro hoe dan ook gemaakt worden.

Maar leuk is het stiekem wel om nieuwe poppetjes aan te schaffen, vooral omdat ze wezenlijk van elkaar verschillen. De game geeft zelf netjes aan welke klasse Skylander – bijvoorbeeld water, vuur, lucht of één van de handvol andere klasses – het meest geschikt is per level. Toch kun je ook in één en dezelfde klasse verschillen ontdekken in de vechtstijl van twee Skylanders. Zo zal een Giant – de nieuwe soort Skylander in deze game – enorm krachtige aanvallen plaatsen maar behoorlijk sloom bewegen en reageren. Dit terwijl sommige andere Skylanders juist snel voortbewegen en geen grote, krachtige aanvallen plaatsen maar vijanden omver krijgen met duizend-en-één speldenprikjes.

Maak je eigen Skylander

Op www.maakjeeigenskylander.nl kun je een zelf ontworpen Skylander uploaden en stemmen op ontwerpen van anderen. De deelnemers met de meeste stemmen maken kans op diverse prijzen, waaronder een iPad en een Starter Pack van de game!

Afhankelijk van de hoeveelheid en soort vijanden kan het dus verstandig zijn om regelmatig tussen Skylanders te wisselen. Op zich geen revolutionaire toevoeging aan het dungeon crawler-genre, maar wel een manier die herspeelbaarheid rechtvaardigt en bovendien iets dat er voor zorgt dat jonge kinderen op een geweldige manier kennismaken met diepgaande games. Want dát is de knapste prestatie die Toys for Bob neerzet met Skylanders: Giants. Een game met opvallend veel diepgang en variatie, toegankelijk maken voor een jong publiek. Giants is voor dit jonge publiek dan ook de perfecte game die als overgang dient van de meer casual, oppervlakkige spellen naar het moeilijkere, volwassen werk. Een game die je als gamer in co-op wil spelen met je zoon, buurmeisje of neefje. En dat is simpelweg een prestatie die we te weinig zien.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gebruikersaccounts van EA Origin-gebruikers gehackt

Call of Duty: Black Ops Declassified Review