in

De top 10 beste games op de Wii


Met de komst van de opvolger van de Wii, de Wii U, eind deze maand lijkt het ons een ideaal moment om terug te blikken op de zes jaar lange levensloop van Nintendo’s succesvolste console. Dat terugblikken doen we door het samenstellen van een top tien van de beste games die op de Wii zijn verschenen.

Zoals verwacht ging dat niet gemakkelijk. Een game kan nog zo bejubeld zijn, er is altijd wel een redacteur die daar anders over denkt. En voor iedere correcte mening is er altijd wel iemand met een verschrikkelijk slechte smaak in games (we noemen geen namen). Hieronder is hoe dan ook onze uiteindelijke top 10 te lezen, maar wij zijn eigenlijk wel benieuwd wat volgens jullie de beste games op de Wii zijn. Laat je horen in de reacties dan stellen wij aan de hand van jullie meningen een nieuwe en misschien wel betere top 10 samen!

10. Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure

Niets dan respect voor Capcom die het in 2008 een goed idee achtte om een point-and-click adventuregame op de Wii uit te brengen. Zack & Wiki: Quest for Barbaros’ Treasure mocht dan wel geen groot succes zijn, een geslaagde game is het wel. In het spel gaan de jonge piraat Zack en zijn gouden vliegende aap Wiki opzoek naar de lichaamsdelen van de legendarische zeerover Barbaros die hiervoor zijn schip in ruil aanbiedt.

De bijzonder kleurrijke levels zijn in feite enorme puzzels die je stapje voor stapje oplost om bij de schatkist te komen. Zack & Wiki kent een bijzonder charmante tekenfilmstijl, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen, want de puzzels zijn niet echt op de jongere gamer gericht. De bejaarde gamer die zich de hoogtijdagen van de point-and-click nog voor de geest kan halen kan perfect zijn ei kwijt in Quest for Barbaros’s Treasure.

9. Metroid Other M

Het komt niet heel vaak voor dat Nintendo zijn bekendste series uitleent aan een andere ontwikkelaar. Met Zelda werd het enkele keren geprobeerd door Capcom en op de Wii werd Metroid onder handen genomen door Team Ninja van onder andere Ninja Gaiden en Dead or Alive. Van Samus maakt deze ontwikkelaar geen beachvolleyballende babe, maar ze wordt wel een stuk menselijker. Overigens tot ongenoegen van enkele hardcore fans.

Other M schijnt wat licht op een tot voor kort mysterieus persoon, en onthult het een en ander over het leven van Samus. Adam Malkovitch, haar voormalig commanding officer speelt een grote rol door Samus te verbieden het merendeel van haar arsenaal in de eerste uren te gebruiken. Dat voelt als een ietwat stomme restrictie, maar wanneer je eindelijk los kunt gaan, gaat het ook echt los. Other M voelt daarom als een mooie mix van Metroid en Team Ninja.

8. New Super Mario Bros. Wii

Na een succesvolle 2D-platformer op de Nintendo DS duurde het niet lang voordat Mario ook op de Wii terugkeerde naar zijn wortels. New Super Mario Bros. Wii speelt als een ouderwetse Mario-game maar kent ook een heleboel nieuwe foefjes, zoals een helikopterpet en een pinguïnpak. Ze passen zo tussen het rijtje van klassieke power-ups.

De levels steken bijzonder vertrouwd in elkaar. Je rent veelal van links naar rechts door woestijnen, sneeuwvlaktes en bossen terwijl je als Mario of één zijn handlangers op de hoofden van Koopa’s en Goomba’s springt. Helemaal mooi is de chaotische multiplayer waarin je met vier man de levels kunt doorlopen. Lol gegarandeerd.

7. Xenoblade Chronicles

We mogen dankbaar zijn dat de Europese tak van Nintendo de moeite nam om de Japanse role-playing game Xenoblade Chronicles hier uit te brengen; in de Verenigde Staten moest er zelfs een enorme fancampagne aan te pas komen om de game naar het continent te brengen. Dat zegt wel genoeg over hoe bijzonder deze game is.

Het spel speelt zich af op een gigantische wereld die rust op de lichamen van twee titanen die met elkaar in een eeuwen oude strijd verwikkeld zijn. Daarnaast kent het een indrukwekkende speelduur, magistrale muziek en een gevechtsysteem dat zowel toegankelijk als diepgaand is. Dit tezamen maakt van Xenoblade Chronicles een ongeëvenaarde game op de Wii. Deze generatie van consoles kende een chronisch gebrek aan goede JRPG’s, maar Xenoblade doet dat kwalijke feit (bijna) vergeten.

6. Donkey Kong Country Returns

Geen betere kandidaat om Donkey Kong terug te brengen naar zijn platformdagen dan Retro Studios die eerder al drie voortreffelijke Metroid Prime-games afleverde. Donkey Kong Country Returns is een waardige terugkeer naar de bananenboomwortels van de aap.

Zonder Rare aan het roer gaat Donkey Kong helemaal los. Veel elementen mogen dan wel terugkeren, denk onder andere aan de gouden KONG letters en mijnkarretjes, Returns kent ook zijn eigen smoel. Zo zijn er prachtig vormgegevens levels waarin je van Donkey- en Diddy Kong alleen maar een silhouet ziet en is de moeilijkheidsgraad ouderwets hoog. Zo zien wij Donkey Kong het liefst.

5. The Legend of Zelda: Twilight Princess

De Wii is de eerste Nintendo-console die de eer had om niet een nieuwe Mario, maar een Zelda-titel als launchgame te hebben. Dit bijzonder duistere avontuur is de terugkeer naar een ietwat realistischere stijl en vertrouwde elementen uit de langlopende serie. Zo rijdt Link weer paard op Hyrule field en doen veel personages denken aan figuren uit Ocarina of Time.

Twilight Princess wist de Wii-remote helaas niet ten volste te benutten aangezien de game oorspronkelijk voor de GameCube ontwikkeld was. Dat leverde misschien niet de meest originele en goed uitgewerkte toepassingen op, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de ijzersterke traditionele Zelda-formule die in Twilight Princess zijn hoogtepunt vindt. Met veel originele items zoals de spinner en kerkers zoals Snowpeak Ruins is Twilight Princess nog steeds een hoogtepunt in de serie.

4. Super Smash Bros. Brawl

Super Smash Bros. Melee overtreffen kon Brawl misschien niet, maar een memorabele game was het wel. Zo’n beetje ieder relevant Nintendo-personage duikt in Brawl op als vechtersbaas, met alle chaotische gevolgen van dien. Deze derde Smash Bros werd zorgvuldig gehyped door Masahori Sakurai die iedere dag op de officiële site van Smash Bros. een nieuw detail van de game uit de doeken deed.

Super Smash Bros. Brawl zal de geschiedenisboeken ingaan als een belachelijk uitgebreide game. Het spel kent een singleplayeravontuur waarin alle Nintendo helden en schurken samenkomen om het op te nemen tegen een groots kwaad en de ongekend aanpasbare multiplayer, vol eerbetonen en verwijzingen naar eerdere games, houdt je zo mogelijk nog langer bezig. Het vechtsysteem mocht dan wel een beetje te lijden hebben onder het enorme aantal mogelijkheden, maar het neemt nog niet weg dat Brawl een Nintendo-encyclopedie in vermomming is.

3. The Legend of Zelda: Skyward Sword

Twilight Princess was geen verkeerd begin, maar een echte Wii-game was het niet. The Legend of Zelda: Skyward Sword deed het wat dat betreft beter. Eindelijk een game die de mogelijkheden van de Wii en dan vooral de Wii Motion Plus-uitbreiding ten volste wist te benutten. Vrijwel direct worden de bewegingen met de controller omgezet naar de game waar Link zijn zwaard op dezelfde manier hanteert.

De toepassing van Wii Motion Plus werkt verrassend goed en maakt de zwaardgevechten in Skyward Sword een stuk leuker. Dan is er ook nog de sprookjesachtige wereld in de lucht waar mensen op zwevende eilandjes leven, zich onbewust van de verloren wereld onder de wolken. Skyward Sword laat zich niet alleen spelen als geen andere Zelda, de game heeft ook een verhaal dat mooi past tussen de eerdere legendes.

2. Super Mario Galaxy 2

Het komt zelden voor dat een game precies de juiste noot weet te raken, maar Super Mario Galaxy flikte het twee keer. Een tweede deel bestaande uit geschrapte ideeën en levels klinkt op papier misschien niet als iets dat je zou willen spelen, maar Super Mario Galaxy 2 bewijst het tegendeel. Met nieuwe power-ups en zo mogelijk nog creatievere levels is dit een waardig vervolg op de beste game die de Wii heeft mogen kennen.

Super Mario Galaxy 2 heeft een ietwat andere opbouw dan zijn voorganger. Deze keer geen centraal gebied waar je na het halen van iedere ster terugkeert, maar een wereldkaart die zich verder opent naarmate je meer sterren binnenhaalt. Daarnaast is de game in de latere levels ook stukken moeilijker. Super Mario Galaxy 2 miste de impact van het eerste deel en ook de muziek kon zich niet meten, maar als je maar twee games mag spelen voor de Wii, laat het dan de twee Super Mario Galaxy’s zijn.

1. Super Mario Galaxy

Er is geen gelukszaliger videogamemoment op de Wii te vinden dan platformheld Mario die met zichtbaar plezier door het universum vliegt in Super Mario Galaxy. In deze game doorloopt hij de creatiefste werelden, veelal bestaande uit kleine planeten en andere objecten die door de kleurrijke uithoeken van de ruimte zweven. Het verhaal doet er niet toe, want Super Mario Galaxy is een feest om te spelen.

Na het mild ontvangen Super Mario Sunshine was Super Mario Galaxy vooral een verademing. De focus licht vooral op Mario’s werk als platformheld en daarin blinkt de game ook uit. De plaatsen die de besnorde Italiaan bezoekt mogen dan wel buitenaards zijn, maar het is altijd duidelijk wat je moet doen. Super Mario Galaxy is op de best mogelijke manier rechttoe rechtaan en kent tevens de mooiste muziek van deze generatie. Een game om kippenvel bij te krijgen.

Runners-up

Niet iedere goede game wist uiteindelijk de top 10 te halen. Hier nog even een paar titels die onze schifting net niet overleefden.

Mario Kart Wii – Een game waar de meningen sterk over verschillen. Is het de beste Mario Kart of een complete chaotische rotzooi? Evenveel redacteuren neigde naar de eerste als naar de laatste optie.

Metroid Prime 3: Corruption – De afsluiter van de Metroid Prime-trilogie probeert soms iets te hard Halo na te doen, maar biedt uiteindelijk toch een avontuurlijkere ervaring dan menig andere shooter. Speelt dankzij de Wii-controller als een tiet.

Resident Evil 4: Wii Edition – De ultieme versie van Resident Evil 4, één van de beste games op de GameCube, speel je op de Wii. Deze uitvoering kent de beste besturing en alle extra hoofdstukken waarin je als geheim agente Ada Wong speelt.

Wii Sports – De Wii had zonder twijfel zijn succes te danken aan Wii Sports, de game die met de console geleverd werd. Geen ander spel wist iedere mogelijkheid van de controller zo goed te benutten als Wii Sports. Een gegarandeerde hit tijdens feestjes.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WTF: 21-jarige wordt trainer van club dankzij Football Manager

Dragon Ball Z Budokai HD Collection Review