in

De Wii U – Waarom wel en waarom niet?


Het zijn weer spannende tijden. Eind deze maand mogen we weer een nieuwe console verwelkomen. Moet je die nieuwe console nou meteen op dag één halen, of is het slimmer even de kat uit de boom te kijken? Aan de vooravond van de Europese launch van de Wii U zetten wij een handvol redenen op een rij waarom je Nintendo’s nieuwste speelgoed wel of juist niet moet aanschaffen. Wie weet halen we je net over die ene mentale streep om nog even snel een Premium Pack te bestellen, of om gerust een aantal maanden te wachten.

Waarom wel?

De zorg is ziekmakend duur, de huizenmarkt is ingestort en zelfs uitzendbureau’s kampen met werkloosheid. En Nintendo lanceert doodleuk een nieuw apparaat van zo’n 300 euro! Voor het iets completere Premium Pack mag je zelfs 350 euro aftikken. Veel geld in crisistijd, dus wat krijg je nou eigenlijk terug voor die investering?

De nieuwste besturing-revolutie

De originele Wii had als werknaam Revolution. Niet geheel onterecht, want sinds eind 2006 wordt er in miljoenen huiskamers flink bewogen tijdens het gamen. Met de Wii U introduceert Nintendo het tweede scherm tijdens het gamen. Dit tweede scherm kan voor talloze dingen gebruikt worden. Van het wisselen van spelers in FIFA 13, tot het looten van zombies in ZombiU. En zelfs asymmetrisch multiplayen in New Super Mario Bros. U en Rayman: Legends behoort tot de opties! Eigenlijk heeft Microsoft met Xbox SmartGlass die primeur nét onder Nintendo’s neus weggesnaaid. Maar waar je op de Xbox vervolgens met én een controller én een tablet op je schoot zit, heeft Nintendo beiden gecombineerd tot één apparaat. En dan kan Sony wel soortgelijke mogelijkheden introduceren onder de noemer Cross Control, maar daar heb je dan weer een Vita á slordige 200 euro voor nodig… Nintendo neemt echt het voortouw in deze revolutie.

Geen geruzie meer om de tv

Iedere gamer die zijn tv moet delen met anderen, herkent de volgende situatie wel: Je zit lekker te gamen en je ouders, oudere broer of vriendin begint te zeuren dat hij of zij nu bij de tv wil. En jij maar proberen duidelijk te maken dat je toch nog echt even deze eindbaas móet verslaan… Die tijden zijn voorbij met de Wii U! Veel games kun je ook gewoon op de GamePad spelen. Met één druk op de knop zet je bijvoorbeeld New Super Mario Bros. U voort op de tablet-controller en kunnen je ouders lekker The Voice of Holland kijken. Onze eigen testen bewezen echter dat je je vervolgens niet rustig kunt terugtrekken naar je eigen zolderkamer. Die afstand is te groot en de verbinding zal dan nog voor je goed en wel de trap op bent, verloren gaan. De gemiddelde keukentafel moet echter wel haalbaar zijn.

MiiVerse: Sociaal netwerk, forum en gameguide in één

Steeds meer games hebben een vorm van sociale interactie, zoals Autolog in Need for Speed. Op de Wii U is er één centraal sociaal netwerk: MiiVerse. Via MiiVerse zie je in één oogopslag welke games je familie, vrienden en andere Wii U-bezitters spelen. Functioneler is de integratie van MiiVerse in een game. Heb je bijvoorbeeld in New Super Mario Bros. U moeite met een bepaald level, dan kun je via de GamePad heel eenvoudig hulp inroepen op MiiVerse. Andere spelers kunnen dan in tekst, maar ook met tekeningen en screenshots, je assisteren bij het level. Niet meer eerst naar je computer gaan, daar een gameguide opzoeken of hulp vragen op een forum dus, maar gewoon direct via MiiVerse verder komen!

Divers aanbod aan games

Vanaf dag één heeft de Wii U een prima aanbod van uiteenlopende games. Van multiplayerplezier voor het hele gezin met games als Nintendo Land en New Super Mario Bros. U, tot de meer serieuze singleplayeravonturen als Assassin’s Creed, Batman: Arkham City – Armored Edition en ZombiU. Voor de sportliefhebbers zijn er FIFA 13 en NBA 2K13, terwijl de dansers onder ons aan de slag kunnen met Just Dance 4. Definitieve aanraders hebben we nog niet, maar we hopen zo snel mogelijk te komen met de eerste recensies op InsideGamer.

Universele afstandsbediening

Misschien een ogenschijnlijke, maar ook zeker ondergewaardeerde feature: de afstandsbedieningsmodus van de GamePad. Door op de tv-knop te drukken (naast de power-knop) verandert de GamePad in een universele afstandsbediening voor je tv en naar verluidt ook veel andere apparaten, zoals een satellietbox. Als je op de Wii U speelt, heb je dus geen afstandsbedieningen meer nodig om de tv aan te zetten en het volume te regelen, dat kan nu allemaal direct vanaf je GamePad.

Waarom niet?

Toch kleven er ook wat nadelen aan de Wii U, vooral voor de veeleisende hardcore gamer die graag online wil spelen. Zo is het apparaat qua specificaties niet echt next-gen en staat Nintendo Network nog een beetje in de kinderschoenen. Dit zijn de valkuilen van de Wii U.

Geen echt nex-gen

De Wii U mag dan volgens velen de achtste generatie spelcomputers inluiden (de Wii, PS3 en Xbox 360 vormen de zevende generatie), écht next-gen is het apparaat qua specificaties niet te noemen. Het apparaat is redelijk gelijkwaardig aan de PlayStation 3 en Xbox 360, hoewel de Wii U wel het meeste videogeheugen heeft. Wie in ieder geval echt kickt op de allermooiste graphics, kan misschien beter wachten op de volgende consoles van Sony en Microsoft. Of je schaft een dikke game-PC aan natuurlijk.

Geen achievement-variant

Microsoft introduceerde met de Xbox 360 de Achievements en Sony volgde met de Trophies. Deze virtuele beloningen geven menig game net even dat extra beetje herspeelbaarheid. Nog even alle verzamelobjecten vinden, vijanden op een speciale manier omleggen of iets anders doen dat niet zo voor de hand ligt; dankzij Achievements en Trophies starten we een game nog eens voor een tweede keer op. Niet op de Wii U, want op die console vinden we geen centraal Achievement-systeem terug.

Account is consolegebonden

Nintendo Network-accounts zijn consolegebonden en, op dit moment althans, niet overdraagbaar. Even inloggen met je eigen account op de console van een vriend is dus niet mogelijk. Nu is dat niet zo’n ramp, maar stel je eens voor dat je Wii U de geest geeft. Weg is je Nintendo Network-account! Met firmware-updates is tegenwoordig echter een hoop recht te zetten en we hopen dat Nintendo hier nog eens kritisch naar kijkt voordat onze Wii U de geest geeft.

Ál die controllers!

Om gek van te worden. Speler één zal normaal gesproken wel met de GamePad in zijn of haar handen zitten. Speler twee zal echter voor games als Nintendo Land een Wiimote moeten pakken, terwijl bij games als ZombiU of Call of Duty: Black Ops de meer traditionele Pro Controller de voorkeur geniet. En wil je originele Wii-games spelen, dan ben je sowieso gebonden aan Wiimotes met Nunchuk. Hoewel sommige games, zoals Monster Hunter Tri, wel weer lekkerder spelen met een Classic Controller. Je mag wel een extra kast gaan inrichten voor controllers en accessoires op die manier. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Balance Board voor Wii U Fit, of de microfoons voor karaoke-games…

Je hebt nog om met deze plus- en minpunten in je achterhoofd een beslissing te maken, want op 30 november ligt het nieuwe speelgoed in de Nederlandse winkels. De Wii U lanceert met drie pakketten in Nederland: de Basic Pack, Premium Pack en ZombiU Premium Pack. Natuurlijk horen we ook graag wat jouw belangrijkste redenen zijn om een Wii U te halen of juist links te laten liggen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii)

Wat als Mario een verhaallijn had? [deel 5]