in

De Wii U Koopgids – Wat moet ik halen?


Vroeger, toen de tv’s nog dik waren en de controllers nog een draad hadden, was een console kopen nog makkelijk. Je kocht toen het apparaat, misschien nog een extra controller erbij en klaar was je. Door de jaren heen hebben we geheugenkaartjes, betere AV-kabels en afstandsbedieningen aan de boodschappenlijst moeten toevoegen. Daarnaast is het tegenwoordig meer regel dan uitzondering dat je moet kiezen welk model van de nieuwe console je wilt. Dankzij drie verschillende Wii U-pakketten en drie soorten controllers op de markt, is het ingewikkelder dan ooit om te bepalen wat je eigenlijk allemaal moet aanschaffen om maximaal te genieten van de Wii U en niet thuis nog onaangenaam verrast worden omdat iets ontbreekt. Daarom stelden wij deze koopgids samen, die je hopelijk uit de brand helpt en precies vertelt wat niet in je winkelmandje mag ontbreken.

Welk pakket kies ik?

De Wii U verschijnt in twee kleuren op de markt: wit en zwart. Maar belangrijker dan het likje verf van het apparaat en de bijgeleverde GamePad, zijn het geheugen en de bijgeleverde accessoires. Het goedkoopste pakket is het Basic Pack, met daarin een witte Wii U met 8 GB intern flash-geheugen en enkel de meest essentiële toebehoren (gamepad, stylus en kabels).

Het geheugen van de witte Wii U is misschien wel de grootste reden om dit pakket links te laten liggen. Slechts 8 GB, waarvan per saldo zelfs maar 3 GB daadwerkelijk beschikbaar is (de systeemsoftware pikt al de nodige ruimte in), is absoluut niet geschikt om volledige games op te slaan. Als je al een originele Wii bezit en geen boodschap hebt aan Nintendo Land of ZombiU, je games toch wel in de winkel koopt in plaats van digitaal via de eStore, een huiskamer hebt waarin alles wit is en simpelweg het minste geld kwijt wilt zijn, dan is het Basic Pack een goede optie. Doordat je gewoon de Sensor Bar, Wiimotes, Nunchuks en eventueel ook de AV-kabels van je oude Wii kunt gebruiken, ben je dan meteen klaar om zelfs met je vrienden van de Wii U te kunnen genieten. Wie de Wii U op een HDTV wil aansluiten hoeft geen extra HDMI-kabel te kopen, want deze zit ook in dit pakket standaard bij de Wii U. In de meeste gevallen is het Basic Pack enkel een alternatief voor als de Premium Packs echt volledig uitverkocht zijn

Nintendo hanteert geen adviesprijzen, waardoor de prijskaartjes per winkel nogal verschillen. Voor het Basic Pack moet je ongeveer 300 euro neerleggen.

Premium Packs met Nintendo Land of ZombiU

Wie meteen een completer pakket in huis wil halen, is bij de Premium Pack aan het juiste adres. Hierin zit een zwarte Wii U met 32GB intern flash-geheugen en in de doos vinden we behoorlijk wat meer accessoires terug. Zo zit er een mooie standaard voor zowel de console als de GamePad én een oplaadstation voor laatsgenoemde in. Daarmee zet je de GamePad niet alleen stijlvol naast je tv; je voorkomt ook nog eens dat de batterij op is als je net een potje Nintendo Land wilt spelen. Dat kan overigens kosteloos, want Nintendo Land zit standaard bij het Premium Pack. Tevens zit er een Sensor Bar en HDMI-kabel bij. Heb je geen HDTV, vergeet dan niet de AV-kabel van je Wii te pakken of als je geen Wii hebt, eentje aan te schaffen.

Het 32 GB interne geheugen, waarvan 24.8 GB vrij te gebruiken is, is tevens geschikter als je van plan bent volledige games te downloaden. Bovendien krijg je als bezitter van dit Premium Pack korting op digitale games. De grootte van downloadbare games verschilt nogal, maar een game als Nintendo Land weegt ongeveer 3.2 GB. Daarentegen is Tekken Tag Tournament 2 een duizelingwekkende 16 GB groot. Op de zwarte Wii U kun je dus wel een paar games kwijt, maar het is niet te zeggen hoeveel daadwerkelijk. Fanatiekere downloaders zullen dus toch een externe schijf moeten kopen, waarover verderop meer info. Om digitaal kopen aan te moedigen, stopt Nintendo bij dit pakket de Nintendo Network Premium-dienst. Dat houdt in dat je als bezitter van dit pakket ongeveer 10% korting krijgt op iedere aankoop via de eShop. Dit aanbod geldt tenminste tot en met december 2014.

Omdat Nintendo geen adviesprijzen hanteert, verschillen de prijzen die gerekend worden voor de Premium Pack. Als je deze in huis wilt halen, moet je ongeveer 350 euro ophoesten. Door de beperkte beschikbaarheid en populariteit van de Premium Pack, is de kans helaas niet zo groot dat je deze nog in de vitrine van je lokale gameboer vindt.

Zombiedoders in spé hebben voor de naderende zombieapocalypse natuurlijk de beste voorraden in huis. Het is dan ook geen verrassing dat uitgerekend het ZombiU Premium Pack het meest complete pakket op de markt is. Het ZombiU Premium Pack bevat – op Nintendo Land na – alles wat in het gewone Premium Pack zit. De zwarte Wii U uit dit pakket is dus voorzien van 32 GB intern geheugen (waarvan 24.8 vrij beschikbaar) en komt tevens met onder andere een oplaadstation voor de GamePad, een Sensor Bar, HDMI-kabel en toegang tot Nintendo Network Premium. Bovenop al dat moois treffen we in dit pakket ook een exemplaar van ZombiU en een Pro Controller aan. Daarmee wordt onderstreept dat dit pakket zich vooral op de echte hardcore gamer richt. Niet alleen is ZombiU een volwassen zombiegame, maar de Pro Controller is er juist als substituut voor wie de GamePad niet zo ziet zitten. Met een knoppenschema dat vergelijkbaar is met die van de controllers van de Xbox 360 en PlayStation 3, mikt de Pro Controller op diezelfde doelgroep.

Doordat in dit pakket zowel een GamePad als een Pro Controller zit, kun je ZombiU in ieder geval al gelijk met een kameraad spelen. De Pro Controller is echter niet voor alle games geschikt, dus helemaal gegarandeerd klaar voor een goede avond multiplayermayhem ben je niet. Voor games als Nintendo Land bijvoorbeeld is een Wiimote nodig. Daarover verderop meer.

Een adviesprijs geeft Nintendo ook voor dit pakket niet, dus de prijs van het ZombiU Premium Pack verschilt nogal per winkel. Voor dit pakket moet je ongeveer 400 euro in gedachten houden, maar dan heb je dus wel meteen een Wii U met een aantal accessoires, de game ZombiU en een Pro Controller. Ook voor dit pakket geldt dat een exemplaar voor de vrije verkoop een bedreigde consolesoort is. De meeste winkels zullen door vele pre-orders dit pakket niet op de lancering hebben liggen.

Premium korting op gedownloade Wii U-games, externe HDD aangeraden

Wie het Premium Pack of het ZombiU Premium Pack aanschaft, krijgt zoals gezegd toegang tot het beloningsprogramma Nintendo Network Premium. Daardoor zijn deze pakketten extra interessant voor mensen die van plan zijn veel games digitaal te kopen in de Nintendo eShop. Als lid van Nintendo Network Premium krijg je, zonder bijkomende kosten, per aankoop ongeveer 10% van het aankoopsbedrag terug in de vorm van punten. Als je minimaal 500 punten hebt gespaard (naar verwachting heb je dat als je 50 euro hebt gespendeerd), kun je dit tegoed weer inzetten als korting op je volgende aankoop. Zo is dit systeem vooral aantrekkelijk voor consumenten die van plan zijn veelvuldig digitaal te kopen.

Een nadeel van veel digitaal kopen, is natuurlijk dat dat behoorlijk wat opslagruimte kost. We benadrukken nog maar eens dat de Wii U’s in de praktijk minder vrij geheugen hebben dan de doos doet vermoeden. De 8 GB van de witte Wii U komt in de praktijk neer op 7.2 GB, waarvan ook nog eens 4.2 GB wordt ingepikt door de systeemsoftware. Je houdt dus 3 GB over en dat is al te klein voor een game als Nintendo Land (3.2 GB), om maar te zwijgen over Tekken (16 GB). De zwarte Wii U heeft in de praktijk 29 GB waarvan eveneens 4.2 GB wordt gebruikt door systeemsoftware. Hier hou je dus 24.8 GB nodig.

Wie van plan is om veel digitaal te kopen, is dus dankzij zowel het Nintendo Network Premium-programma, als de grotere opslagruimte beter uit met een Premium Pack. Maar zelfs met 24.8 GB vrij geheugen geldt dat de aankoop van een externe harde schijf (USB) geen overbodige luxe is. Deze schijf mag maximaal 2 TB groot zijn. Omdat de externe schijf geformatteerd moet worden voor de Wii U, is het niet mogelijk dezelfde schijf voor een ander apparaat, zoals een PC of PlayStation 3, te gebruiken. Andere vormen van extern geheugen, zoals een SD kaart of USB Flash Stick, zijn niet geschikt voor Wii U-data. SD kaarten kunnen wel gebruikt worden voor bestanden van WiiWare, Wii Virtual Console of originele Wii games.

Wiimotes of Pro Controller voor de multiplayer?

Wie de Wii U in huis haalt om veel te multiplayen, staat nog voor een extra vraagstuk: Welke extra controller(s) haal ik in huis om mee te multiplayen? Dit is waarschijnlijk de lastigste vraag bij de aanschaf van de Wii U. Het apparaat ondersteunt namelijk de GamePad, de Pro Controller én de Wiimote (met Motion Plus) en Nunchuks. Om originele Wii-games te kunnen spelen, moet je in ieder geval Wiimotes in huis halen. De GamePad en Pro Controller worden bij deze games namelijk niet ondersteund. Sommige specifieke Wii U-titels, zoals Nintendo Land, vereisen eveneens een Wiimote met Motion Plus. Ook games als ZombiU en Assassin’s Creed III zijn te spelen met de Wiimote met Nunchuk, maar spelen waarschijnlijk toch wat fijner met de Pro Controller, die meer weg heeft van de controllers van de PS3 en Xbox 360.

Wat de Wiimote en Nunchuk betreft is de goedkoopste oplossing de ‘Wii U Additional Set’, met daarin een Wiimote Plus, een Nunchuk en een Sensor Bar. Zo ben je, ongeacht welk pakket je hebt aangeschaft, helemaal klaar om een goed potje te multiplayen, of om een originele Wii-game op te starten. Dit accessoiresetje kost ongeveer 60 euro. Wiimotes zitten bij geen enkel Wii U-pakket. Als je dus niet al een Wii bezit, zul je deze los moeten aanschaffen. De Pro Controller kost los ongeveer 50 euro en zit dus standaard al bij het ZombiU Premium Pack.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat als Mario een verhaallijn had? [deel 5]

Ratchet & Clank en het tien jaar durende avontuur