in

Ratchet & Clank en het tien jaar durende avontuur


November 2002 was niet alleen de maand waarin de PlayStation 2 twee jaar bestond, maar ook die van het allereerste optreden van Ratchet & Clank. De serie die op dit moment uit tien games bestaat was destijds het nieuwste paradepaardje van Insomniac Games, de ontwikkelaar die op de eerste PlayStation Spyro the Dragon uitbracht.

November 2012 is niet alleen de maand waarin Ratchet & Clank: QForce uitkomt, maar ook het moment waarop de serie tien jaar wordt. En dat vieren we met een reisje door de R&C-historie.

Ratchet & Clank

Het allereerste avontuur van het duo was gelijk ook de kennismaking met de twee helden. De game start met Ratchet die druk aan het sleutelen is aan zijn eigen gemaakte ruimteschip. Tijdens het sleutelen ziet hij een ruimteschip vanuit de lucht neerstorten. Nieuwsgierig als hij is, gaat de held met zijn kenmerkende moersleutel op pad naar de crash site. Daar vindt hij Clank, een robot die geconstrueerd is in een fabriek van de vijand: Drek. Drek trekt stukken van planeten uit de Solana Melkweg uit elkaar en gooit deze samen om zo een nieuwe planeet te vormen voor zijn ras de Blarg. Ratchet & Clank gaan van planeet naar planeet om Drek te stoppen en moeten onderweg afrekenen met dé superheld uit de Melkweg: Captain Qwark. Hij blijkt ingehuurd te zijn door Drek en nadat Qwark verslagen is ontmoeten Ratchet & Clank Drek. Ook hij wordt verslagen en de Melkweg is veilig.

Ratchet & Clank 2: Locked & Loaded

Na het verslaan van Drek hebben Ratchet & Clank het rustig. De Melkweg is gered en dit geeft het duo de tijd om interviews en andere media gerichte zaken te ondernemen. Meneer Fizzwidget – eigenaar van Megacorp – ziet een van de interviews en kan het duo goed gebruiken. In een van zijn fabrieken is ingebroken en een zelf gecreëerd wezen – wat later bekend staat als de Protopet – gestolen. Uiteindelijk slagen Ratchet & Clank erin om het beest terug te halen, maar daarbij komen ze er achter dat de Protopet een klein kwaadaardig beestje is dat alles en iedereen die op zijn pad komt, op eet. Ditmaal moeten de helden achter Fizzwidget en de Protopet aan om de verspreiding van dit gedrocht te voorkomen. Uiteindelijk blijkt Fizzwidget Captain Qwark in vermomming te zijn, hij probeerde Ratchet & Clank de schuld te geven van het Protopet-debacle en eigenhandig de bedreiging te stoppen en zijn verloren heldenstatus terug te krijgen. Helaas voor Qwark stopt het dynamische duo hem opnieuw en is de Melkweg wederom veilig.

Ratchet & Clank 3

Het derde Ratchet & Clank-avontuur start met de helden die een aflevering bekijken van Clank zijn eigen James Bond achtige televisieserie: Secret Agent Clank. De aflevering wordt onderbroken door een nieuwsuitzending waarbij de thuiswereld van Ratchet wordt aangevallen door de Terranoids – een groep huurlingen werkzaam voor Dr. Nefarious en zijn butler Lawrence. Om Nefarious te stoppen moeten Ratchet & Clank opzoek naar de enige persoon die een gevecht heeft overleeft met het kwaadaardige meesterbrein. Na veel zoeken blijkt deze persoon uiteindelijk Captain Qwark te zijn en richt hij de QForce op. Met deze groep strijders gaan Ratchet & Clank de strijd aan met Nefarious om hem te stoppen de gehele Melkweg te veranderen in robots middels een gigantische machine. Nefarious gebruikt een kloon van Clank – Klunk – om zijn doel te bereiken, maar wordt uiteindelijk gestopt en de machine wordt vernietigd.

Ratchet: Gladiator

Na het stoppen van Nefarious wordt Ratchet benaderd voor een televisieserie waarin diverse helden uit de Melkweg het tegenelkaar opnemen. Ratchet slaat het aanbod af en wordt uiteindelijk ontvoerd door de eigenaar van de TV-serie: Gleeman Vox. Ratchet wordt gebracht naar de shadow sector en is gedwongen om mee te doen aan de show en dient te vechten voor zijn leven tegen andere deelnemers van de show. Ratchet & Clank stoppen Vox en bevrijden alle andere deelnemers zodat niemand meer gebonden is aan de show.

Ratchet & Clank: Size Matters

In het eerste avontuur van het duo op de PlayStation Portable worden Ratchet & Clank benaderd door een klein meisje dat bezig is voor haar boekverslag over helden. Later blijkt de jongedame een robot te zijn die bestuurd wordt door de Technomites. Dit zijn kleine inventieve wezens met enorm veel intellect. Het ras is boos omdat ze door niemand erkend worden in de Melkweg en zijn op zoek naar wraak. Ze willen al het intellect uit de wereld voor zichzelf en proberen dit te realiseren door klonen van Ratchet. Het galactische duo stopt de Technomites en maakt de Melkweg wederom een stukje veiliger.

Secret Agent Clank

In Secret Agent Clank draait het ditmaal niet om Ratchet, maar om Clank. Hij gebruikt ditmaal zijn alter ego uit de TV-serie om een misdaad op te lossen. De Eye of Infinity – een zeldzaam kristal – is gestolen en de dader blijkt Ratchet te zijn. Overtuigd van Ratchet’s onschuld gaat Clank opzoek naar de echte dader en komt erachter dat Klunk verantwoordelijk is voor het opsluiten van Ratchet. Clank stopt Klunkt en bewijst Rachet zijn onschuld zodat de twee helden samen richting huis kunnen, wachtend op het volgende avontuur.

Ratchet & Clank: Tools of Destruction

Het eerste deel op de PlayStation 3 start met Ratchet & Clank opnieuw klussend aan een ruimte voertuig. Ze ontvangen van Captain Qwark een signaal dat het verdedigingscentrum van de planeet onder aanval is en gaan richting het centrum om te helpen. Aangekomen bij het centrum komt het duo in aanraking met keizer Percival Tachyon. Hij is de laatst overlevende van de Cragmites. Een ras dat ooit dominant was in de Melkweg, maar door de Lombaxen is verslagen. Volgens Tachyon is Ratchet de laatst overlevende Lombax en dient hij vernietigd te worden. Het tweetal gaat de strijd aan met Tachyon en is in deze strijd op zoek naar de Dimensionator. Een apparaat dat door Lombax wetenschappers is ontwikkeld en scheuren in dimensies kan aanbrengen. Tachyon bemachtigt het apparaat en roept zijn rasgenoten terug uit de dimensie waar zij ooit gestopt zijn door de Lombaxen. Ratchet & Clank verslaan Tachyon en gebruiken het apparaat om de Cragmites te stoppen in plaats van de andere Lombaxen te vinden. De Melkweg is wederom gered, maar tegen het einde van Tools of Destruction wordt Clank ontvoerd door de Zoni. Mysterieuze wezens die Ratchet & Clank geholpen hebben tijdens dit avontuur.

Ratchet & Clank: Quest for Booty

Na de ontvoering van Clank gaat Ratchet opzoek naar zijn maatje. Legende zegt dat de Zoni wezens zijn die de tijd beheren, maar contact leggen met deze wezens is zeer lastig. Alleen met behulp van een Fulcrum ster en een Obsidian Eye is het mogelijk om te babbelen met de Zoni. Ratchet gaat op zoek naar beide voorwerpen en bemachtigt na gevechten met piraten kapitein Slag de ster en vindt daarna een locatie waar de Obsidian Eye aanwezig is. Ratchet bemachtigt coördinaten waar hij zijn zoektocht kan vervolgen en komt tot de conclusie dat Dr. Nefarious achter de ontvoering zit.

Ratchet & Clank: A Crack in Time

Aan het begin van A Crack in Time volgt Ratchet samen met Qwark de coördinaten die hij gevonden heeft in Quest for Booty. Hier ontmoet hij een ras genaamd de Fongoids, deze hebben een lange periode contact gehad met de Zoni en verwijzen het tweetal verder naar generaal Alister Azimuth. De generaal is net als Ratchet een Lombax en begeleidt hem samen naar Clank. Op hetzelfde moment dat Ratchet zoekt naar Clank, leert onze robotvriend dat hij gemaakt is in een fabriek, maar dat zijn ziel gevormd is door Orvus – een Zoni. Orvus heeft lang geleden het universum gered door een klok te bouwen in het centrum van het universum. Deze klok bewaakt tijd en zorgt ervoor dat het universum in balans blijft. Dr. Nefarious is echter op zoek naar de kamer van Orvus waar de tijd beïnvloed kan worden om zo elke antagonist te laten winnen en elke protagonist die ooit bestaan heeft stof te laten happen. Uiteindelijk komen Clank en Ratchet weer samen en stoppen Nefarious zijn kwade plannen. Alister Azimuth die Ratchet geholpen heeft met het zoeken naar Clank wil de klok echter gebruiken om de verdwenen Lombaxen terug te halen en gaat de strijd aan met het duo. Ratchet & Clank verslaan Azumith en redden het gehele universum door de tijd zoals iedereen deze kent te bewaken.

Rachet & Clank: All 4 One

Na het bewaken van de tijd gaan Ratchet & Clank op zoek naar rust. In All 4 One is de traditionele R&C-formule omver gegooid en zijn nu maximaal vier spelers tegelijkertijd op het scherm aanwezig, Captain Qwark is na de evenementen uit het vorige deel president van de Melkweg geworden en probeert Dr. Nefarious op te sporen. Nefarious betreedt wederom het strijdtoneel om het gevecht aan te gaan met Ratchet, Clank en Qwark. De vier figuren worden echter gevangen genomen door Ephemeris en zijn door het lot aan elkaar verbonden. Op de planeet Magnus moeten ze proberen weg te komen, maar het duurt even voordat hulp onderweg is. Het viertal komt erachter de Ephemeris diverse beesten uit het universum ontvoerd en op Magnus de sterkste beesten verzameld. De vier ‘’helden’’ besluiten Ephemeris te stoppen en redden planeet Magnus van gevaarlijke flora en fauna.

Ratchet & Clank: QForce

In plaats van het gebruikelijke hoppen van planeet naar planeet hebben Ratchet & Clank nu een compleet nieuw trucje: tower defense. QForce mengt deze nieuwigheid met de klassieke Ratchet & Clank-formule bestaande uit exploratie en creatieve wapens. Samen met Clank en Qwark moeten de helden een vijand uit het verleden stoppen om het universum wederom te redden. Wie deze vijand is laten we nog even in het midden en valt te lezen in de recensie van Ratchet & Clank: QForce.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Wii U Koopgids – Wat moet ik halen?

Far Cry 3 Review