in

Uncharted: Fight for Fortune


Denk jij bij Uncharted ook aan zinderende actie? Ontspoorde treinen, neerstortende helikopters of vergeten steden die, al dan niet door toedoen van held Nathan Drake, definitief de vergetelheid in worden geholpen? Zet dat beeld dan even uit je hoofd, want Uncharted: Fight for Fortune is een kaartspel. Je verslaat je vijanden dus niet met explosies, maar met kaarten.

Nathan Drake, ik kies jou!

Uncharted: Fight for Fortune is een vrij traditioneel kaartspel, maar uiteraard met een Uncharted-twist. Je neemt het op tegen een computergestuurde tegenstander of iemand van vlees en bloed. Dat laatste kan online, maar ook lokaal met één Vita door deze door te schuiven naar de volgende speler. Beide spelers beschikken over een speelveld van maximaal vijf kaarten. Deze liggen tegenover elkaar en je kunt in principe alleen de kaart aanvallen die lijnrecht tegenover de kaart van jou ligt. Ligt er geen kaart tegenover die van jou, dan val je direct de tegenstander aan. Dat is in de meeste gevallen het uiteindelijke doel van de game; je tegenstander verslaan. Daarvoor hoef je dus niet per se eerst al zijn kaarten uit te schakelen.

Om de beurt mag de speler telkens drie kaarten spelen: een factie-, fortuin- en grondstofkaart. Dit is waar het Uncharted-gedeelte om de hoek komt kijken. Om te beginnen zijn alle helden, schurken en overige personages uit de serie present in kaartvorm. Drake, Sully, Elena, Roman, maar ook minder spraakmakende pesonages zoals ‘Lijfwachten’ zijn van de partij. Vervolgens wordt de fortuinkaart gespeeld. Deze kaarten dienen enkel en alleen om geld mee te verdienen, dat je weer nodig hebt om grondstofkaarten in te kunnen zetten. Ook hier is het Uncharted-thema weer nadrukkelijk aanwezig. Grondstofkaarten kunnen typische Uncharted-verdedigingsmanoeuvres zijn, zoals rollen en dekking zoeken, maar ook karakteristieke wapens, zoals Drake’s pistool en Sully’s revolver. Uiteindelijk is het een combinatie van kaarten die de gezondheid en aanvalsschade van een personage bepaald.

Verwacht overigens geen flashy animaties waarin de gekozen personages ook daadwerkelijk de gekozen duikrol uitvoeren, of dat ene wapen tevoorschijn toveren. Het blijft gedurende de hele game koekeloeren naar virtuele stukjes karton. Dat is soms wat saai en eentonig en daarom is het ook aan te raden de ‘Hoge spelsnelheid’ in de opties aan te vinken. Aan de andere kant moet niet vergeten worden dat dit een downloadbare game van een paar euro is.

Tussen de dieven

Het principe van factie- en grondstofkaarten combineren heb je dankzij de lage instapdrempel snel onder de knie en wanneer de leercurve langzaam omhoog gaat wordt duidelijk dat Uncharted: Fight for Fortune veel meer behelst dan op het eerste gezicht duidelijk is. Heel veel kaarten hebben namelijk diverse bonuseigenschappen. Plaats je Sully’s revolver bij Sully zelf, dan zal de totale schade die je kunt veroorzaken veel groter zijn dan wanneer je die gigantische blaffer aan Chloe geeft. Ook bepaalde personages zorgen gezamenlijk voor bonussen. Eddy Raja werkt bijvoorbeeld goed samen met Riki Raja en ‘Eddy’s piraten’, maar Riki en de piraten samen zorgen weer niet voor een bonus. Bovendien moeten kaarten zij aan zij liggen om de bonus te activeren. Idealiter plaats je dus deze drie kaarten in de volgorde Riki-Eddy-Piraten, want met Riki-Piraten-Eddy haal je niet het maximale uit de kaarten.

Ook hele zwakke kaarten zijn soms ontzettend handig, bijvoorbeeld omdat een aantal personages ook kaarten die niet lijnrecht tegenover ‘m liggen, kunnen aanvallen. En zelfs als er geen enkele bonus aan kleeft, kan een zwakke kaart nut hebben. Zoals gezegd is het meestal de bedoeling om de speler en niet de kaarten te verslaan. Een zwakke kaart plaatsen tegenover een sterke tegenstander lijkt dan misschien een kansloze zaak, maar de zwakke kaart beschermt jou als speler wel. Met name die nutteloze Chase iedere keer weer opofferen als menselijk schild geeft voldoening. Niet altijd even ethisch, maar soms wel heel verstandig. Al met al is Uncharted: Fight for Fortune en verrassend diepgaande kaartgame die op leuke wijze weet te teren op het Uncharted-universum. En dankzij de goed gebalanceerde leercurve is de game zelfs in je eentje leuk om te spelen!

Beloning voor Golden Abyss-spelers

Wie Uncharted: Golden Abyss heeft gespeeld, mag nog een leuke bonus in Fight for Fortune verwachten. Een aantal kaarten zijn gekoppeld aan de Trophies en schatten uit die game. Zo is er een grondstofkaart genaamd ‘100 headshots’, die normaal gesproken voor +2 aanvalsschade zorgt. Heb je de gelijknamige Trophy in Golden Abyss behaald, dan zorgt de kaart voor +4 aanvalsschade. Op diezelfde manier is er meer geld te verdienen met de fortuinkaarten en worden bepaalde factiekaarten, zoals Vincent Perez, sterker. Het zijn toffe bonussen voor de trouwere Uncharted-spelers, maar de extraatjes verpesten wel een beetje de balans in de game. Vooral de fortuinbonussen kunnen soms flink oplopen en als je dan al vroeg in de pot een minigun tevoorschijn kunt toveren, is dat een tikkeltje oneerlijk.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lego City Undercover – Hands-on

Sleeping Dogs: Nightmare in North Point Review