in

Top 50 van 2012 – 10 t/m 1


Nog nooit was de redactie zoveel uren in discussie over de samenstelling van de Top 50 van het jaar. Tranen werden gelaten om games die de lijst net niet haalden; 2012 was wederom een topjaar qua games, met als winnaar natuurlijk wij gamers zelf! Traditioneel onthullen wij in de laatste vijf dagen van het jaar de beste 50 games van 2012. Vandaag zijn we aangekomen bij de crème de la crème: de nummers 10 t/m 1!

10. Xcom: Enemy Unknown

Xcom: Enemy Unknown is voor een hoop redactieleden dé verrassing van het jaar. Deze sleeperhit mag grafisch wat verouderd ogen en ook een aantal bugs bevatten, maar maakt dit qua inhoud zo ontzettend hard goed! In turn-based gevechten neemt de mensheid het op tegen een buitenaardse invasie en keuzes spelen hierbij een belangrijke rol. Welke strategie gebruik je? Welke soldaten upgrade je? Wat doe je met de resultaten uit het onderzoek naar de vijand? De harde waarheid is dat één verkeerde keuze, al het zorgvuldig opgebouwde werk kan afbreken. Leuk detail: soldaten kun je zelf namen geven. De halve redactie is daardoor inmiddels met vervroegd pensioen gestuurd.

9. Fez

“Realiteit is perceptie. Perceptie is subjectief.” Als we niet beter zouden weten, zouden we niet geloven dat deze complexe en briljante indie-game in zes woorden kon worden omschreven. Bij die woorden zullen we het dan ook laten. Lees voor meer info over deze absolute parel de recensie.

8. Assassin’s Creed 3

Assassin’s Creed III werd voorafgaand aan de release door velen getipt als potentiële Game of the Year en is dat net niet geworden. Dit komt met name door een zwak verhaal tegen het eind van de game en doordat de steden in de game, New York en Boston, minder indruk maken dan bijvoorbeeld Rome en Constantinopel. Assassin’s Creed III heeft echter ongelofelijk veel te bieden dat wèl verfijnd is uitgewerkt. De Amerikaanse revolutie is een uitstekende keuze als setting en het tijdperk is op knappe wijze naar het scherm gebracht. Het verbeterde vechtsysteem brengt veel meer diversiteit in de moves en wapens waar hoofdrolspeler Connor zijn vijanden mee ombrengt. Daarnaast is er de uitgestrekte Frontier, een bosgebied waar Connor zich net zo vlotjes in voortbeweegt als over de daken en straten van de steden. Dit klimsysteem was in nog geen enkele Assassin’s Creed zo vloeiend als in deel 3 en ook dat maakt van Assassin’s Creed 3 een uitstekende game.

7. Journey

Als er één reis is die ons in 2012 is bijgebleven, dan is dat die van Journey wel. Een unieke tocht met een naamloos en gezichtsloos persoon door een prachtig vormgegeven wereld, met of zonder een kompaan. Hoewel Journey qua lengte niet veel langer is dan de gemiddelde treinreis van Amsterdam naar Groningen, weet het ons in die korte tijd te raken. De korte rit roept emoties op en zet je aan het denken; er wordt op de redactie nog regelmatig gediscussieerd wat de voettocht nou precies betekent. Over wat Journey precies betekent zijn de meningen verdeeld, maar één ding is zeker: Journey is een reis die je moet beleven.

6. Diablo 3

Twaalf jaar hebben we er op moeten wachten, maar dit jaar was het dan eindelijk zover: Diablo 3 lag in de schappen. Eerlijk is eerlijk, de game had wat opstartprobleempjes; vooral de vele errors bezorgden ons regelmatig nachtmerries. Maar als je daar voorbij kon komen, dan vond je een game die tot de nok toe gevuld is met content. Diablo 3 blinkt uit wanneer je samen met een groep vrienden op pad gaat om de duivelse demon Diablo het zwijgen op te leggen. De verschillende klassen vullen elkaar geweldig aan en hoewel de moeilijkheidsgraad af en toe flink schommelt zul je je niet snel vervelen in de donkere kerkers. De uren aan content, sublieme co-op en ijzersterke balans maken van Diablo 3 een duivels goede game.

5. Max Payne 3

Het gaat wat ver om de eerste Max Payne-delen cultgames te noemen, maar de aanhangers zijn minstens zo lovend en fanatiek als aanhangers van de gemiddelde cultgames. Toen Rockstar de licentie van Max Payne overnam van Remedy Entertainment en alweer drieënhalf jaar geleden de eerste screenshots Max in Braziliaanse favela’s toonden, stonden diezelfde fans dan ook resoluut op hun achterpoten. Het eindresultaat wist echter zowel nieuwkomers als oude rotten van begin tot eind te vermaken. Het met bullettime-overgoten, meeslepende verhaal zag er door de Euphoria Engine fantastisch uit en werd met lof ontvangen. De later toegevoegde multiplayer bleek bovendien een aangename verrassing. Max Payne 3 is zowel een fantastische Max Payne als een typische Rockstar-game; en dat durfden veel mensen vooraf niet te voorspellen.

4. Minecraft XBLA

De wereld is al tweeënhalf jaar in de ban van Minecraft en de XBLA-versie bewijst dat het einde nog niet in zicht is. Het is een uitstekende overzetting van de PC-versie die we zelfs toegankelijker durven te noemen, onder andere door de versimpelde en daardoor overzichtelijkere menustructuur. Hoewel de game ten tijde van release nog flink wat opties mistte, zijn er een hele hoop toegevoegd door middel van patches; Minecraft op Xbox Live Arcade voelt absoluut niet aan als een uitgeklede versie. Ook multiplayerfanaten komen met maximaal achten tegelijk aan hun trekken, waarmee de Minecraft-ervaring simpelweg niet mag worden overgeslagen.

3. Far Cry 3

Far Cry 3 bewijst dat de charme van de open wereld-shooter nog lang niet vergaan is. De sadistische Vaas zal in de boeken gaan als één van de meest onvoorspelbare personages aller tijden in een game en het verhaal rondom hem, de protagonist en andere bewoners is het perfecte excuus om tropisch paradijs Rook Islands te verkennen. Deze prachtig vormgegeven jungle – vooral de PC-versie is adembenemend – is de setting voor bruut shootergeweld dat zich kan meten met de absolute top van het genre. De knappe variatie en pacing in missies, natuurgetrouwe vuurwapens, de keuze om als Rambo of Sam Fischer door de jungle te rennen (of kruipen); het draagt allemaal bij aan het feit dat Far Cry 3 één van de beste games van 2012 is.

2. Guild Wars 2

De Messias onder de MMO’s of de World of Warcraft-doder; of deze titels passen bij Guild Wars 2 laten we aan jullie over, maar dat we hier te maken hebben met een steengoede game is duidelijk. Guild Wars 2 doet alles wat je verwacht van een MMO, maar doet er nog een schepje bovenop. Het dynamische questsysteem werkt net even lekkerder dan in andere MMO’s, het vechten gaat net wat vloeiender dan in andere titels en is bovendien lekker afwisselend en de beschikbare verhalen zijn erg vermakelijk. Daarnaast is er ook de toffe World vs. World-modus waarin verschillende servers het met honderden tegen elkaar opnemen. En dat allemaal zonder maandelijkse kosten. Zonder twijfel een van de beste games van dit jaar.

1. Borderlands 2

Het kiezen van de beste games van het jaar gaat niet over rozen, laat staan het aanwijzen van de nummer 1! Toch kon de gehele redactie zich vinden in de keuze voor de beste game van 2012: Borderlands 2. Waarom? Ten eerste omdat deze game hét schoolvoorbeeld is van de perfecte sequel. De originele en frisse insteek van het origineel wordt op geweldige wijze doorgezet in deel twee, waarbij alle smetjes van het eerste deel zijn weggewerkt. Nog steeds bieden de diverse speelstijlen (te danken aan de interessante nieuwe classes), de talloze quests en natuurlijk de triljoen-tig-duizend-ontelbaar-miljard-miljoen wapens ons met gemak meer dan honderd uren speelplezier. En dankzij de prima in elkaar stekende DLC-pakketten spelen we de game vandaag nog steeds met veel plezier.

Daarnaast zit ook het verhaal ditmaal een stuk beter in elkaar, waarin vooral bad-guy Handsome Jack de show steelt met zijn soms belachelijke doch zeer vermakelijke one-liners. Maar is het vooral die o zo verslavende coöperatieve gameplay die de eerste plek rechtvaardigt. Ja, Borderlands 2 speelt leentjebuur bij een hoop andere franchises (zelfs een aantal uit deze top 50), maar combineert deze elementen op weergaloze wijze tot een totaalpakket dat het beste tot zijn recht komt wanneer je op pad gaat met je vrienden. En dat vinden wij nog altijd een van de belangrijkste onderdelen in games.


Bekijk hier bovenstaande lijst in videovorm!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Is de kwaliteit van InsideGamer achteruit gegaan?

Tweedehands Wii U? Download eerdere aankopen gratis!