in

Daxter


Ik wacht al sinds de E3-beurs van vorig jaar op de release van Daxter voor de PSP, en nu ligt de game dan eindelijk in de winkel. Deze avontuurlijke platformgame gaat over het leuke wezentje Daxter dat we uiteraard kennen uit Naughty Dog’s Jak and Daxter-serie voor de PlayStation 2. Waar ontwikkelaar Naughty Dog voor de PlayStation 2-games zorgde, zorgt de vrij nieuwe ontwikkelstudio Ready at Dawn voor deze PSP-game. Ready at Dawn werd in 2003 opgericht en bevat ex-medewerkers van Blizzard en Naughty Dog zelf. Geen kattenpis dus. Met goede herinneringen aan de E3-demoversie van vorig jaar in mijn achterhoofd, stortte ik mij in de wereld van Daxter.

Daxter speelt zich af tussen het eerste en tweede deel uit de Jak and Daxter-serie. Jak is opgepakt en terechtgekomen in de Haven City gevangenis, daarom staat Daxter er nu alleen voor. Daxter komt er al snel achter dat wanneer je klein en wollig bent, je kans op overleven in de grote boze wereld niet zo groot is. Hij neemt daarom een baan als insectenbestrijder aan en moet proberen een mysterieuze insectenplaag uit te roeien. Deze nieuwe baan zorgt ervoor dat Daxter op allerlei plaatsen in Haven City terechtkomt en daar op zoek kan gaan naar mogelijke hints en tips om zijn grote vriend Jak te kunnen bevrijden. Daxter begint al snel plezier te krijgen in zijn baan, nog meer zelfs dan hij op het eerste gezicht gedacht had. De speler zal Daxter door de verschillende klussen moeten bijstaan en wordt daarnaast uitgenodigd om eens een kijkje te nemen in de dromen van de kleine held zelf.

En tot zover het verhaal, want veel meer verhaal zul je in Daxter niet vinden. Het gaat in Daxter voornamelijk om de verschillende insectenklussen van Daxter zelf. In het begin van de game moet je bijvoorbeeld een groot aantal insecten uitroeien in een chique hotel. Zoals eerder aangegeven is Daxter een rasechte platformgame, een beetje te vergelijken met de eerste Jak and Daxter voor de PlayStation 2. De latere games uit die reeks waren veel meer op actie gericht. In deze PSP-game zul je vooral veel moeten rondspringen en klim- en klauterwerk moeten verrichten. Actie komt pas op de tweede plaats, in de vorm van het eerder genoemde uitroeien van allerlei insecten. Daxter is uiterst goed te besturen en kent een groot aantal moves. Zo kan Daxter bijvoorbeeld door kleine roosters kruipen of een dubbelsprong uitvoeren om zo hoger gelegen platformen te bereiken. De insecten die je onderweg tegenkomt kun je aanpakken met het stoere ‘insectenverdelgerwapen’. Met dit wapen kan hij bovendien hoger gelegen plaatsen bereiken en stukjes vliegen, net zoals Mario dat kon in Mario Sunshine. Later in de game wordt het wapen nog uitgebreider en kun je het zelfs gebruiken als vlammenwerper. Heftig!

Wat ik een beetje jammer vind is de moeilijkheidsgraad van Daxter. Het is allemaal vrij eenvoudig en ik kwam redelijk makkelijk de game door. Daarnaast kun je de game op elk moment opslaan en bevat het spel genoeg checkpoints. Erg handig als je Daxter on-the-go speelt, je kunt namelijk zo weer beginnen waar je gebleven was. Wat betreft de opbouw van de game: in de eerste plaatst zijn de primaire doelen die je bij een bepaalde job moet behalen vrij simpel. Het komt vaak neer op het uitroeien van een aantal insecten, het vinden van een speciaal voorwerp of het verslaan van een eindbaas. Dan zijn er nog de secundaire doelen. Deze hoef je niet te behalen om verder in de game te komen, maar leveren je wel extra’s op. Zo kun je Orbs vinden om daar later droomsequenties mee vrij te spelen. Deze speciale levels zijn gebaseerd op verschillende films (The Matrix, The Lord of The Rings) en spelen zich in de droomwereld van Daxter af. Ook zijn er nog aantal levels waarin Daxter in aparte gevaarlijke situaties terechtkomt. Zo moet hij bijvoorbeeld in één level van treindak naar treindak springen. Last but not least: de game bevat ook nog een speciale multiplayer-modus. In deze modus nemen twee insecten het tegen elkaar op. Het gaat hier om speciale insecten die je in de hoofdgame kunt vangen. Tijdens de gevechten geef je een aanval op, net als je tegenstander, en is het afwachten wie de sterkste aanval uitvoert. Leuke toevoeging, maar niet super indrukwekkend.

Wat iedereen direct bij het starten van Daxter zal opvallen zijn de graphics. Daxter ziet er ongekend goed uit voor een PSP game. Sterker nog, ik denk dat ik nog geen betere graphics op de PSP gezien heb. De omgevingen zien er enorm gedetailleerd uit en je kunt ontzettend ver vooruit kijken. Ook kent de game bijna geen laadtijden, je loopt gewoon vrij door de stad en loopt zonder laadtijd een volgend gebouw binnen. Daxter zelf ziet er ook gedetailleerd uit en de animaties van het beestje zijn tiptop verzorgd. Je zou bijna denken dat je hier met een PS2 game te maken hebt. Daarnaast kent de game een aantal tussenfilmpjes die voorzien zijn van ingesproken stemmen. De altijd vrolijke Daxter springt er nog steeds tussenuit. Tel daarbij de passende muziek en ik kan niet anders stellen dat de presentatie van Daxter uitermate goed is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Phil Harrison spreekt over regio-vrije spellen

Bedenker Katamari niet geïnteresseerd in Revolution