in

Gamecultuur: Samurai-tentoonstelling in Wereldmuseum


Afgelopen week werden wij door Capcom uitgenodigd om naar Rotterdam af te reizen om daar een event voor DmC: Devil May Cry bij te wonen. Doel van de reis was om samen met Douwe een mooie videoreportage te maken over de game zelf, het doel van Capcom om de Japanse cultuur via games naar het Westen te brengen en de wijze waarop zwaardvechters in huidige games worden afgeschilderd. Dit alles met een tentoonstelling over de Samurai op de achtergrond.

Maar bij aankomst bleek al snel dat er niet gefilmd mocht worden op de tentoonstelling zelf en dat de cultuur van de Samurai geen ene bal te maken heeft met de game DmC: Devil May Cry. Het enige dat overbleef was een interessante Iaido-workshop en de indruk die de Samurai-tentoonstelling wist te maken. In eerste instantie was ik van plan om er dan ook niks mee te doen, totdat ik ’s avonds de drang kreeg om Shogun 2: Total War op te starten en de restjes sushi van mijn verjaardag op te vreten. De Samurai-tentoonstelling is namelijk enorm interessant voor gamers.

Want wie games als Shogun 2, The Way of the Samurai of zelfs Onimusha heeft gespeeld herkent veel elementen uit die games terug op die tentoonstelling. Voor de Shogun-speler zijn de verschillende vaandels van de clans een feest van herkenning, terwijl The Way of the Samurai-spelers het oog voor detail in de verschillende outfits van de Samurai herkennen. Ook leer je dankzij de tentoonstelling iets over de Japanner van vandaag de dag.

Wie ooit naar Japan, bijvoorbeeld Tokio, is gereisd, kan zich verbazen over de drang van de Japanners om zich aan de linkerkant van de weg te begeven. Dat komt uiteindelijk uit het oude Japan. De Samurai droeg zijn zwaard aan zijn linker zijde en door iemand dan links te passeren, kon het zwaard de gepasseerde niet raken. Maar ook de constante drang naar perfectie en het allesoverheersende respect naar anderen toe staat hoog in het vaandel op deze tentoonstelling.

Als gameliefhebber en Japan-liefhebber heb ik mijn ogen uitgekeken op de tentoonstelling. Het mocht dan geen bal met DmC: Devil May Cry te maken hebben, en ook mijn oorspronkelijke plan is volledig in het water gevallen, toch was de middag geslaagd. En als kers op de taart kregen we ook nog een Iaido-workshop, waar Douwe een mooie compilatie video van heeft gemaakt.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Cyberpunk 2077 komt later, eerst The Witcher 3

Amerikaanse wapenclub komt met iOS-game om te leren schieten