in

Top 13 Beste PlayStation 2-games


Vanaf dit jaar worden er geen PlayStation 2’s meer geproduceerd. Zijn opvolger mag dan sinds 2007 op de markt zijn, maar de tweede uitvoering van Sony’s spelcomputer is al die tijd nog in productie geweest. Het apparaat mag zich één van de populairste consoles ooit noemen.

Dat de PlayStation 2 zo’n lange tijd enorm populair is gebleven is onder andere te danken aan het grootse en gevarieerde aanbod van games. De PlayStation kent games in alle soorten en maten, van karaoke tot first-person shooter en van RPG tot voetbalgame. Dat maakt het behoorlijk lastig om een top 13 (omdat de console dertien jaar in productie is geweest) van de beste games op deze console samen te stellen. De redactie van InsideGamer heeft zich er toch aan gewaagd en dat leverde een lijst van de volgende dertien games op. Voel je vrij om ons in de reacties belachelijk te maken vanwege deze absurde keuzes en laat ook vooral de namen van je persoonlijk favoriete games achter!

13. Shin Megami Tensei: Persona 4

Persona 4 verscheen in 2009 pas op de PlayStation 2 en daardoor wist deze fantastische Japanse RPG het grote publiek die het verdiende niet te bereiken. Het is daarom niet meer dan logisch dat we deze briljante game, over een stel tieners die op het Japanse platteland een stel occulte en mysterieuze moorden onderzoeken, een plekje geven in deze lijst.

In het complexe gevechtsysteem spelen Personas, de ware aard van de hoofdrolspelers, een belangrijke rol. Minstens zo belangrijk zijn de dialogen in de game. Door mensen beter te leren kennen maak je ‘Social Links’ die weer van groot belang zijn voor het maken van nieuwe Personas.

12. Ratchet & Clank 2: Going Commando

In hun tweede game waren Ratchet & Clank helemaal in topvorm. Dit grappige duo, bestaande uit een buitenaardse kat en een robot, nemen het met een enorm arsenaal aan wapens op tegen alles en iedereen die de twee in de weg staan.

Net zoals in het eerste deel stelen de wapens de show. Geweren die lava schieten, zwaartekrachtbommen, Tesla-klauwen, niets is in deze wereld te gek. De uitgekiende en vrolijke formule van Going Commando zorgt ervoor dat de game nooit verveeld.

11. Devil May Cry

Als het allemaal net even anders was gelopen was de eerste Devil May Cry een nieuw deel in de Resident Evil-serie geworden. De actie- en stijlvolle gameplay was uiteindelijk te wild voor Capcoms zombiegame, waardoor er werd gekozen voor een nieuwe naam: Devil May Cry. In deze game leren we Dante kennen, een halve demon die het met zijn zwaarden Ebony en Ivory opneemt tegen de koning van de onderwereld.

Het verhaal is vooral een excuus om Dante in allerlei gave situaties te laten belanden. Met zijn grote mond, vrouwelijke metgezel en over-the–top-aanvallen wist hij het hart van menig gamer te veroveren. We zijn inmiddels tien jaar en een nieuwe Dante verder, maar de originele witharige held is nog net zo cool als toen.

10. Pro Evolution Soccer 6

In 2006 was de voetbalserie Pro Evolution Soccer meer dan ooit de underdog in de strijd met FIFA. Die laatste had misschien wel meer licenties en een geliktere aanpak, maar PES blonk vooral uit in de gameplay. PES 6 neemt voetbal uiterst serieus en bootst de sport zo goed mogelijk na. Dat betekent dus geen spectaculaire overtredingen of schoten op het doel die je in een normaal potje voetbal ook niet zou zien.

Het mooie van PES 6 is ook dat de PlayStation 2-versie veruit de beste versie van de game is; destijds werd de game op de Xbox 360 door ons inferieur geacht. PES 6 verdient een plek in deze lijst omdat er geen andere game is waar je met gemak zoveel uren in kan steken. Ook in PES 6 blijft voetbal een mooi spelletje.

9. ICO

De allereerste game van Team ICO, die heel toevallig ook ICO heet, is er eentje die zich mag rekenen tot de beste op de PlayStation 2. In ICO speel je een gelijknamig jongentje die door zijn dorp is opgesloten in een oud en mysterieus kasteel. In zijn poging om te ontsnappen komt hij Yorda tegen, een spierwit meisje die ook in het kasteel opgesloten is. De twee besluiten, hand in hand, te ontspannen uit dit slot.

ICO wordt veelal aangehaald wanneer de discussie over games als kunst weer eens oplaait. Niet geheel onterecht; ICO heeft een bijzondere stijl en draait ongeveer evenveel om gevechten met shaduwwezens als om puzzels oplossen. Daarnaast blijft de game lekker geheimzinnig. Het vreemde taaltje dat de twee personages spreken is hier een goed voorbeeld van.

8. Ōkami

Er zijn weinig games op de PlayStation 2 te vinden die zo’n geniale grafische stijl hebben als Ōkami. In deze game speel je als Amaterasu, een Japanse wolfgod die ontwaakt uit een honderd jaar lange slaap om het land van Nippon te redden van een oud kwaad.

Ōkami speelt als een typische Legend of Zelda-game, met een twist. Zo speelt de kwast van Amaterasu in de gevechten en de puzzels een belangrijke rol. Door tekeningen te maken over objecten of vijanden hak je ze aan stukken, blaas je ze op of jaag je ze weg. Met een lekker lang verhaal en enorm veel om te doen overtreft Ōkami Zelda op meerdere manieren.

7. God of War II

De Playstation 3 stond al voor de deur, maar zo op de valreep wist God of War 2 nog een verpletterende indruk te maken. In dit vervolg speel je weer als Kratos die na de gebeurtenissen uit de eerste game zichzelf de god van oorlog mag noemen. Hij is er echter niet minder boos om geworden, en dat is maar goed ook want zijn goddelijke krachten worden hem al snel ontnomen wanneer hij zich in het begin van de game teveel met aardse zaken bemoeit.

Het eerste level alleen al perst alles uit de Playstation 2. Zo neemt Kratos het op tegen de tot leven gewekte kolossus van Rhodes en neemt de camera zo nu en dan uitvoerig de tijd om je een overzicht te geven van de gigantische gebouwen en slagvelden. De gevechten zelf spelen enorm lekker en de nieuwe moves die Kratos tot zijn beschikking heeft zijn bijzonder bruut. God of War II is een lekker bloederige draai aan de Griekse mythologie.

6. Jak II: Renegade

Jak & Daxter was een aardige platformer van Naughty Dog, maar de serie werd pas echt goed met Jak II: Renegade. Van hoofdpersoon Jak werd een stoerder personage gemaakt en de vrolijke platformlevels werden ingeruild voor een open wereld die meer doet denken aan Grand Theft Auto.

De toevoeging van Dark Jak voelde misschien wat geforceerd aan, maar deze duistere en beestachtige vorm van Jak voegt wel degelijk wat toe. Hij is stukken sterker, maar kan niet gebruikmaken van Jaks vuurwapens. Renegade blinkt vooral uit in de enorme variatie. Schieten, springen, racen, het komt allemaal voorbij en zeer zelden worden er zoveel genres zo succesvol door elkaar gegooid.

5. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Er is geen game waar de meningen zo over verdeeld zijn als Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Dit langverwachte vervolg is namelijk verantwoordelijk voor één van de grootste ‘’grappen’’ in de geschiedenis van de game-industrie. Jaren keken gamers uit naar een nieuwe missie van de legendarische sluipheld Solid Snake, maar dat bleek Sons of Liberty niet echt te zijn. In de eerste paar uur zinkt Snake samen met een olietanker naar de bodem van de zee en krijg je het zeurderige groentje Raiden onder de knoppen.

Raiden moet niet alleen een terroristische groepering uitschakelen op een zeeplatform, hij heeft het in de vele codec-gesprekken ook aan de stok met zijn vriendin Rose die hem ondanks zijn belangrijke missies de oren van het hoofd zeurt. Het verhaal in deze Metal Gear ontspoort in de laatste paar uur volledig, maar er is geen enkele andere game die dezelfde thema’s durft aan te snijden. Wilde ideeën, complottheorieën en meer plottwists dan je kunt tellen vliegen je om de oren terwijl je al schietend en sluipend achter Raidens lot komt. Een soortgelijke (gestoorde) ervaring wisten de vervolgen nooit te creëren.

4. Grand Theft Auto: Vice City

Wie de jaren tachtig wil beleven kan het beste een ticket boeken naar Vice City. Deze fictieve versie van Miami in de 80’s van de vorige eeuw is een plek vol seks, drugs, synthesizers en een heleboel criminaliteit. Als de kleine boef Tommy Vercetti maak je hieraan je neus vuil. Na een mislukte drugsdeal zit de door Ray Liotta ingesproken hoofdpersoon namelijk diep in de problemen met de maffia.

Dat weerhoudt Tommy er nog niet van om flink los te gaan in deze nieuwe stad. Beetje bij beetje werk je jezelf in de tientallen missies omhoog naar de top terwijl je auto’s steelt, helikopters bestuurt en heel wat handlangers omlegt. Vice City blinkt echter vooral uit in het magistrale jaren tachtig sfeertje. De radiozenders zijn gevuld met foute muziek en dat maakt over de boulevard van Vice City rijden met Gold van Spandau Ballet op de achtergrond alleen maar genialer.

3. Kingdom Hearts

De combinatie van een typische Japanse RPG samen met personages uit de wereld van Disney pakte in Kingdom Hearts verrassend goed uit. In Kingdom Hearts speel je als Sora en helpen Donald Duck en Goofy je tijdens de hack ’n slash-achtige gevechten met het verslaan van de Heartless.

Het zijn vooral de werelden en personages uit de stal van Disney die ervoor zorgen dat Kingdom Hearts een groot publiek wist te bereiken. De aanwezigheid van de Disney-magie is minder aanwezig in de latere delen en dat maakt dit eerste deel nou net zo’n klassieker.

2. Shadow of the Colossus

Shadows of the Colossus vertelt met weinig woorden het verhaal van iemand die alles over heeft om zijn geliefde te redden. Zestien gigantische wezens die in het nabijgelegen land ronddwalen moeten gedood worden om je lief terug te halen uit de dood. Als naamloze ruiter trek je erop uit om deze zware en lastige taak te vervullen.

De gevechten met de verschillende reuzen in Shadow of the Colossus zijn een soort puzzels waarin je de beesten moet beklimmen om ze op hun zwakke plekken te steken. Iedere Colossus ziet er niet alleen anders uit, maar gedraagt zich ook anders. Dit zorgt ervoor dat de gevechten iedere keer weer even spannend en meeslepend zijn. De mysterieuze sfeer en niets minder dan epische muziek maken van deze game een titel die je gespeeld moet hebben.

1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Na de waanzin van Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty voelde het derde deel verfrissend aan. De ingewikkelde stand van zaken in het heden wordt in dit deel bijna helemaal achterwege gelaten. Het verhaal draait namelijk om Big Boss, de biologische vader van Solid Snake, voordat hij een eenogige superschurk werd. In zijn eerste missie wordt Big Boss, toen nog Naked Snake genoemd eropuit gestuurd om een Russische wetenschapper te helpen ontsnappen uit de handen van deze communisten. Dat de missie volledig uit de hand loopt laat zich vervolgens wel raden.

Snake Eater is Metal Gear op zijn allerbest. Het verhaal zit vol met plottwist en grappige momenten, maar ook de sluipactie is beter dan ooit. Zo moet je deze keer rekening houden met je camouflage in de Russische jungle. Snake Eater zit bovendien bomvol geheimen en keuzemomenten die tientallen speelbeurten alleen maar vanzelfsprekend maken, al was het alleen al om dat machtig mooie einde nogmaals te kunnen zien.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Vita meest gewilde console in Japan’

Toppers van 2013: The Witness