in

Crysis 3 Review


Crysis 3 is een speeltuin voor mensen die niet meer tussen de peuters dienen rond te hangen. Je bent te oud, te groot en/of te dik om verstoppertje en tikkertje te spelen. Die lol ben je ontgroeid, maar niet vergeten. Het plezier van het vinden van je vriendjes, ze te snel af te zijn en tekunnen vernederen blijft in je systeem zitten. Dergelijk vertier vind je terug in het derde deel van de Crysis-franchise. Het vernielde, overwoekerde en geïnfesteerde New York is de grootst denkbare speelplaats en met het nieuwste Nanosuit kun jij je helemaal uitleven op je vriendjes CELL en Ceph.

Prophet

De game begint met de bevrijding van hoofdpersoon Prophet. Ergens in de twintig jaar tussen deel twee en deel drie is hij gevangen genomen door organisatie CELL. Voormalig teamgenoot Psycho, die mensen wellicht kennen van Crysis: Warhead, bevrijdt hem en neemt hem mee New York in. Daar is hij onderdeel van het verzet tegen het grote bedrijf CELL, dat de wereld wil overnemen met volslagen idiote middelen. Helaas hebben ze in hun dwaasheid het machtige buitenaardse ras Ceph opgewekt, dat zich nu opmaakt voor een grootse invasie. Prophet weet wat hem te doen staat en met zijn op maat gemeten pak vecht hij voor lijf, leden en het lot van de planeet.

Hoewel het verhaal zelden diepgaand of prikkelend is, blijft het van begin tot eind boeiend dankzij degelijke vertolkingen van de personages. Psycho is altijd aanwezig en tussen zijn macho cockney uitingen komt een interessant menselijk conflict naar voren. Zijn nanosuit is hem namelijk ontnomen door CELL. Hij is opnieuw menselijk en benijdt Prophet voor zijn pak en kracht. Andersom twijfelt Prophet aan zijn bestaan als mens, machine of buitenaardse, door alle technologie die in zijn systeem zit.

Deze technologie is ook waar de kracht van Crysis als game in zit. Als supersoldaat is Prophet in staat elk gevecht in zijn voordeel te beslechten. Hij kan onzichtbaar tussen zijn tegenstanders bewegen en ze geruisloos omleggen. Als hij wordt ontdekt, versterkt hij zijn bepantsering en ketsen kogelregens van zijn outfit af. Met een druk op de knop kan Prophet het speelveld overzien en één voor één zijn vijanden markeren. Vervolgens neemt hij de tijd om een tactiek te verzinnen en daarna gaat hij aan de slag. Prophet is een ouderwetse jager met de modernste uitrusting. Het is dan ook toepasselijk dat zijn stoerste wapen een oeroude favoriet in een hedendaags jasje is.

Geniale boog

We hebben het natuurlijk over de boog. Het is het enige wapen in Prophets arsenaal dat hem in staat stelt onzichtbaar te blijven als hij het in die staat afvuurt. Dat alleen al maakt het een ideaal strijdmiddel voor de tactische gamer. Met vier soorten pijlen (standaard, elektrisch geladen, explosief en anti-pantser) is het geschikt voor elke situatie tegen elke tegenstander. Het geeft een immens machtig gevoel om een pijl aan te spannen en te richten op een nietsvermoedende vijand. Een seconde na het lossen van het projectiel prijkt hij aan de muur als een trofee. Dergelijke sadistische lol zit in het DNA van Crysis 3.

Het gemak waarmee pijl en boog gehakt maken van CELL en Ceph wil niet zeggen dat Crysis 3 geen uitdagende game is. Op de normale moeilijkheidsgraad en met de wil om tactisch te werk te gaan heb je na tien uur de game wel uitgespeeld. Rush je bepaalde stukjes, dan kun je er zeker twee uur vanaf trekken, maar dan mis je eigenlijk de essentie van de game. De mensen die alleen vechten zijn een prima te verslaan, maar in groepjes werken ze goed samen. Zo nu en dan neemt de AI een rare beslissing, maar over het algemeen doet hij het goed. De Ceph zijn anders. Zij staan allemaal met elkaar in verbinding en zodra er één van Prophet op de hoogte is, weet de rest ook dat hij er is. Op de twee hoogste moeilijkheidsgraden is dat al helemaal evident. Het is dan ook fantastisch om een vijand te slim af te zijn in een van de grootse speelvelden.

Indrukwekkend huwelijk

In Crysis 3 komen namelijk de grote open groene omgevingen van het eerste deel samen met de wolkenkrabbers van het tweede deel. Het huwelijk is immens indrukwekkend. Spelers kunnen makkelijk tientallen manieren vinden om door hetzelfde wonderschone level te komen. Het overwoekerde New York is sowieso prachtig weergegeven en spat van het scherm. Crytek’s oog voor detail is ongekend en kent zijn gelijke niet. Blaadjes bewegen realistisch met de wind mee; water- en vuureffecten zijn uitstekend; animaties zijn prachtig en natuurgetrouw; en de begroeiing en wildwording van New York is gewoon fenomenaal. Nog nooit hebben we de stad zo gezien en konden we er zo veel toffe dingen doen. We hebben de game op de PlayStation 3 getest, maar zelfs deze oogstrelende versie verbleekt bij de plaatjes van de PC-versie. Wie het kan betalen, moet dit spel daar op beleven.

Eigenlijk maakt het alleen voor de visuele pracht en praal uit op welk platform je deze game speelt. De gameplay en de unieke lol die daar uit te halen valt, is gelukkig waar Crysis 3 om draait. Het is makkelijk om naar dit spel te kijken en alleen maar een demonstratie van de CryEngine 3 te zien. Crytek heeft echter een game afgeleverd die boeit van begin tot eind. Helaas blijft er na het uitspelen niet het gevoel achter de game opnieuw te spelen. Desondanks is het avontuur absoluut de moeite waard. Dit is te danken aan cockney Psycho, de belachelijke schoonheid van de spelwereld en vooral aan de Nanosuit.

Deze recensie is zoals je ziet gebaseerd op de singleplayer. Omdat er haast geboden was bij deze tekst, wordt de multiplayer nader besproken in een ander artikel.

Deze game is getest op de PlayStation 3

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Weinig schokkend: PS3-controllers doen het niet op PS4

Emergency 4 (PC)