in

Assassin’s Creed 4: Black Flag – Wat te doen op zee


Zoals inmiddels bekend speelt Assassin’s Creed IV: Black Flag zich af in de Gouden Eeuw der piraterij. Hoofdrolspeler (vul hier je eigen naam in) stapt in de schoenen van Edward Kenway, een vrijbuiter als geen ander. Hij is een uitstekende zwaardvechter, een plunderaar, een durfal, iemand die de zeeën van binnen en van buiten kent en bovendien een onverbiddelijke sluipmoordenaar. Een dergelijk persoon ziet elke piraat graag als kapitein. Kapitein Kenway kan dan ook rekenen op een loyale bemanning op zijn schip Jackdaw. Ze zijn sterk, slim en hebben baarden. Met Edward Kenway aan het roer beleven ze dan ook de beste avonturen in de Caraïben.

Bezint eer ge begint

Elk van die avonturen begint aan boord van Jackdaw. De kapitein pakt zijn uitschuifverrekijker er bij en tuurt in de verte. Met deze verkenning kan Edward land, schepen, missies of zelfs walvissen zien. Het gebruik van die verrekijker brengt met zich mee dat Edward direct weet waar hij mee te maken heeft. Ziet hij een schip, dan kan hij direct van zijn zicht aflezen wat voor type schuit hij in zijn vizier heeft, of het voor koopvaardij- of oorlogseinden wordt gebruikt en wat voor stuur- en bakboordbatterij het bezit. Land is een ander verhaal. Hij kan steden, jungles, vissersnederzettingen, plantages of forten zien, die elk hun eigen avonturen met zich mee brengen.

Een fort verspert bijvoorbeeld altijd de toegang tot een stuk land. Voordat je voet aan wal zet, moet je het vanaf Jackdaw succesvol belegerd hebben. Dit is vergelijkbaar met de locaties in vorige Assassin’s Creed-games, die pas op een bepaald moment in het verhaal begaanbaar worden. Nu hangt het echter af van de kracht van Jackdaw en het kunnen van Edward en zijn bemanning, wil je die bepaalde (beschermde) stek bereiken. Het vereist dus niet alleen een X aantal kanonnen, maar ook strategie. Net zoals met schepen kun je de aanvalskracht van zo’n vesting aflezen van Edwards verrekijker. Als je denkt dat het klusje door Kapitein Kenway te klaren is, val je aan, anders moet je later terug komen met een geüpgraded schip.

Dat upgraden is alleen mogelijk als Edward daar genoeg Spaanse matten voor heeft. Het is nog niet helemaal duidelijk wat er allemaal te verbeteren is, maar we kunnen vrij zeker stellen dat de romp en kanonnen kunnen worden versterkt. In ieder geval moet er goud verzameld worden! Dit kan door rijkdommen te halen uit grotten, ruïnes, scheepswrakken en forten. De leukste manier is echter het vorderen van vijandige schepen door ze te enteren. Hierbij is het van groot belang te weten waar je het mee aan de stok hebt. In Assassin’s Creed IV: Black Flag zitten vijf archetypen (vijandige) schepen. Ubisoft heeft tot nu toe alleen de Rammer uit de doeken gedaan. Deze zal, zoals de naam al zegt, proberen Jackdaw frontaal te rammen, wat grote schade veroorzaakt.

Heb je van de zilveren vloot wel gehoord?

Het is dan ook essentieel een benaderingsstrategie te hebben. Bekogel je de tegenstander met je stuurboordbatterij, alvorens je vanaf die zijde op hem af vaart? Het is allemaal aan jou. Wil je enteren, dan moet je in ieder geval dichtbij zien te geraken. Zodra je naast je opponent ligt, start de lol pas echt. De bemanning kan direct de touwen grijpen en zich op het andere schip werpen, maar evenzo is het mogelijk van een afstand kogelregens op het vijandige gespuis af te vuren. Edward is daar ook geheel vrij in. Met zijn vier pistolen, twee zwaarden en twee verborgen messen is hij in ieder geval goed bewapend voor deze entertaak. Zijn bemanningsleden zijn daarentegen nog een hekel punt. Hoewel ze loyaal en sterk zijn, moeten ze ook ervaren zijn en gezond worden gehouden. Onervaren en ongezond zijn ze natuurlijk weinig waard bij het enteren. Het is nog niet bevestigd, maar waarschijnlijk zijn zij ook te upgraden en wellicht zelfs uit te breiden.

Zodra het schip is veroverd, kan de buit worden berekend. Die kan vervolgens weer worden gebruikt om Jackdaw te versterken. Met die versterkte Jackdaw kan dan een voorheen te krachtig schip of fort worden aangevallen. Ubisoft beschrijft dit als een gameplaycirkel: verken, plunder, upgrade, versla en herhaal. Plunderen is echter niet de enige manier om rijk te worden. Edward kan namelijk ook uitstapjes onder water nemen en gezonken schepen onderzoeken op schatten. Dit is niet zonder gevaar, aangezien haaien dikwijls op de loer liggen en altijd klaar zijn voor een onderwaterknokpartij. Haaien zijn overigens niet de enige zeewezens waar een robbertje mee te vechten valt. Edward & Consorten kunnen namelijk ook op walvisjacht. Of hier ook inkomsten uit te halen zijn, is nog niet duidelijk.

In ieder geval is er genoeg te doen op en om de Caraïben. Edward heeft het er maar druk mee. Niet alleen moet hij een succesvolle en gevreesde piraat zijn, maar ook een slinkse sluipmoordenaar. Hoe beide persona gecombineerd worden kunnen we alleen ondervinden als we het daadwerkelijk beleven. We hopen dan ook snel weer wat te zien van deze aankomende Assassin’s Creed. Edward Kenways avontuur is in ieder geval verzekerd van veel actie en, wie weet, meer dan genoeg rum.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

SimCity Review

Ken Levine killed the BioShock-film