in

Far Cry 3: Blood Dragon Preview


Far Cry 3: Blood Dragon is een standalone uitbreiding die inhoudelijk niets te maken heeft met Far Cry 3. Wel maakt de game gebruik van de engine, een open wereld eiland en zo een beetje alle andere pracht en praal wat Far Cry 3 zo goed maakte. Blood Dragon is een cyber-shooter en een liefdesbrief aan actiefilms uit de jaren 80. De game is een visie van de toekomst bekeken vanuit het tijdperk dat VHS banden en spierbundels het voor het zeggen hadden. Het is het jaar 2007 en jij speelt sergeant Rex Colt, een Mark IV Cyber Commando die het opneemt tegen een losgeslagen cyborgleger. Jouw missie: alle badguys vermoorden, de lekkere chick regelen en de wereld redden.

THE YEAR IS 2007

Op Ubisoft’s Digital Spring Days gingen we aan de slag met de game en spraken we de ontwikkelaar over de filosofie en het ontstaan van Dragon Blood. Volgens creative director Dean Evans wilde men: “Iets zo slecht maken, dat het goed wordt. Omdat het shooter genre tegenwoordig vol zit met games met een super serieuze verhalen in een realistische wereld wilden wij iets maken waaraan je ouderwets plezier beleeft. Hierbij moet je denken aan een derde film in een actie franchise. Een moment waar het hoogtepunt bereikt lijkt de zijn en de producers nog één keer all-the-way gaan. Robocop 3 en Rambo 3 zijn uitstekende voorbeelden van films die zo gek waren dat ze de franchise lieten exploderen.”

Alle clichés uit de oude actiefilms worden dan ook uit de kast getrokken: een nucleaire toekomst waar cyborgs, laserschietende draken, mutanten en Michael Biehn (bekend van Terminator, Aliens en Navy Seals) elkaar treffen. Deze ode aan het opgroeien in de jaren 80 en 90 is volgens Evans dan ook de reden voor het bestaan van Blood Dragon. “Alle late uurtjes en nachten naar actiefilms kijken en het spelen op de eerste en tweede generatie spelcomputers. Het licht van de tv die de kamer verlicht en op je netvlies brandt. De tijd waar het verkennen van de videotheek het hoogtepunt van de week was. Ik mis de schoonheid van die tijd. Chroom, lasers, cyborgs, neon en rook. Toen ik het met het team hierover had, realiseerde ik hier niet alleen in te staan en zij voegden zich gewillig bij mij. Het is een tijdloze sfeer die jammergenoeg verdwenen is in gaming. Terwijl er een tijd was dat het de hele wereld beheerste. Het stond aan de wieg van deze industrie en verdient het om gevierd te worden.”

IT IS THE FUTURE

De speelsessie met Blood Dragon was dan ook een klein feestje. Onze missie begon geheel in stijl met een helikoptermissie. Waar je vanuit een helikopter onder genot van Litte Richards’ Long Tall Sally een vijandelijke basis aan gort schiet. Een hele dikke knipoog naar de helikopterscene uit de film Predator. Hierbij word je overdonderd met de neonstralen en explosies die de donkere nacht kleuren. Na een gortdroge in-game uitleg ben je vrij om te gaan en staan waar je wil, naar wat het lijkt, op een alternatieve versie van de Rook Islands. De eilanden zijn bezet met cyber-soldaten die in fluorerende pakjes en helmen zijn gehesen. Onderweg naar een raketsilo besluipen we met ons blauw fluorescerende neon mes cybersoldaat na cybersoldaat. Voor en tijdens de missies wordt het verhaal verteld aan de hand ouderwetse pixelige filmpjes die qua uiterlijk doen denken aan de Megadrive- en Super Nintendo-games. Dit allemaal doordrenkt met referenties en knipogen naar franchises uit de jaren 80. Zo zagen we naast Predator onder andere RoboCop, Terminator en G.I. Joe terug in de game en waarschijnlijk zitten er nog een tal van verwijzingen in Blood Dragon.

Richting het einde van de speelsessie komen we oog in oog te staan met de eerste bloed draken. De angstaanjagende gevaartes zijn slechts goed te zien door hun grootte en de lichtgevende groeven op hun lichamen. Al sluipend door de duisternis zijn ze zodoende te ontwijken. Lukt dit je niet dan volgt er een festijn van laserstralen die de nacht vol kleurt met blauwe, gele en rode stralen die de draken vanuit hun ogen op je afvuren. Zoals we van Far Cry 3 gewend zijn is dit ook op andere manieren op te lossen. Zo zijn er cyberharten te gebruiken waarmee je de draken weg lokt.

80’s synth beats

Om de sfeer compleet te maken heeft Ubisoft een heerlijke soundtrack laten maken door Powerglove. Spannende opzwepende synth beats die ook als OST uitkomt en waarvan je hier al drie nummers kan luisteren.

Deze cyberharten zijn terug te vinden in cybersoldaten die je verslaat. Dit soort details dragen bij aan de heerlijke jaren 80 sfeer in Blood Dragon. Naast de cyberharten gaan wapens schuil onder illustere namen als Kobracon, Dragon Blade en Killstar en is de fotocamera vervangen door een cyberoog. Ook zijn er geniale animaties gepaard met heerlijke oneliners bij het herladen van je wapens en het genezen van jezelf. En bij het bereiken van een hoger level worden de ‘fuck yeah’s’ niet gespaard, dit in combinatie met het maken van een corna (duivelshoorns met twee vingers) of het opsteken van een dikke middelvinger.

Qua gameplay en gamestructuur is Blood Dragon niet veel anders dan Far Cry 3. De ‘Path of the Hunter’-missies uit Far Cry 3 zijn bijvoorbeeld vervangen door ‘Predator Paths’-missies. Net als voorheen moet je in deze extra missies een aantal dieren (of een speciaal dier) verslaan met een bepaald wapen of verschillende wapens. De Predator Paths brengen je dit keer echter naar een stuk gevaarlijkere beesten zoals de bloeddraken, cyberhaaien en gemuteerde zwart-witte tijgers.

Blood Dragon neemt je ongeveer acht uur mee naar een verloren tijd. Dit is een tijd waarin alles badass is, felle neon lichten en kleurrijke explosies een spannende gloed aan de nacht geven en laserschietende dino’s de dienst uitmaken. Maar ook die met oppervlakkige personages, foute oneliners, een flinter dun verhaal en geen vernieuwende gameplay. Far Cry 3: Dragon Blood heeft het allemaal en ik hou er van! Vanaf 1 mei is de game verkrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘PS4 is geen console met alleen maar shooters’

BioShock: Infinite (X360)