De PlayStation Vita is verkrijgbaar in twee smaken. Hoewel beiden toegang hebben tot het internet via WiFi, kan alleen het duurdere model ook gebruik maken van de mobiele 3G-netwerken. Maar een Vita met 3G, wat kun je daar nou mee?
De mogelijkheden
Eerst even de feiten op een rij. Online gamen via het 3G-netwerk is helaas niet mogelijk. Ergens wel logisch, 3G is immers niet zo snel en bovendien zal elke smartphone-gebruiker beamen dat 3G alles behalve stabiel is. Lekker in de trein een online potje gamen is er dus niet bij. Toch wordt er bij sommige games meer data heen en weer geslingerd dan je aanvankelijk verwacht. Via het 3G-netwerk downloadt de Vita bestanden van maximaal 20 mb. Volledige games en demo’s uit de PlayStation Store zijn dus te groot, maar highscores van vrienden worden weldegelijk up-to-date gehouden. In MotorStorm RC bijvoorbeeld racen er dus, ook via het 3G-netwerk, altijd wel wat ghosts van vrienden mee. Ook even een leveltje voor LittleBigPlanet downloaden is geen enkele moeite. Er is dus echt wel wat mogelijk via 3G, als de ontwikkelaar van de game er maar rekening mee heeft gehouden.

Toch ontstaan er soms onverwachts vreemde situaties. Een game heeft een patch nodig of, iets zeldzamer maar zeker niet uitgesloten, de Vita heeft een firmware update nodig. Dikke kans dat je die niet kunt downloaden door het 20 mb-limiet en zonder de meest recente firmware of nieuwste patches wordt automatisch de verbinding met het PlayStation Network verbroken. Vervolgens kun je zwaaien naar je ghosts, highscores of extra leveltjes.
Je sociale leven op je Vita
De mogelijkheden zijn echter niet beperkt tot alleen gamen. Facebooken, Twitteren, Youtuben, e-mail checken of even checken waar je bent via Google Maps, ook op de Vita kan het allemaal. De meeste apps voelen door de speciaal voor de Vita ontworpen interface een tikkie onwennig. Waar de meeste smartphone-apps juist de originele websites proberen te resembleren, proberen de Vita-versies trouw je blijven aan de Vita-huisstijl. Ondanks dat het daardoor soms even zoeken is naar de juiste knopjes, zijn eigenlijk alle functies in deze apps gewoon present. Toch kun je je afvragen wat het nut van deze apps op je Vita is, aangezien de telefoon die je nu in je zak hebt hetzelfde kan en waarschijnlijk beter. Alleen de Youtube-app op de Vita heeft natuurlijk één groot voordeel ten opzichte van zijn smartphone-broertjes: het scherm van de Vita. Tenzij je een Galaxy Note hebt, zal je smartphone al snel een kleiner scherm hebben dan de Vita. Klein nadeel: Youtubelinks worden geopend in de browser, niet in de app. Is je smartphone toch slimmer.
Near
Misschien wel de belangrijkste en in ieder geval exclusieve app voor de Vita, is Near. Enigszins vergelijkbaar met Streetpass voor de 3DS checkt Near eens in de zoveel tijd aan de hand van je GPS-locatie wie er allemaal in je buurt zijn en welke games er worden gespeeld. Bij sommige games zijn er uitdagingen te versturen, zoals Ghost-data bij WipEout 2048. Enkele games leunen zelfs helemaal op het elkaar ontmoeten in Near, zoals het virale Travelbug, waarin je een insectje via andermans Vita wereldreizen laat maken. Nu werkt Near ook gewoon op een WiFi-model en cachet zelfs je locatie. Als je dan onderweg niet over een internetverbinding beschikt, wisselt de Vita op een later tijdstip alsnog de locatiedata uit. Je mist dan de live interactie, maar kunt toch de gamegoodies meepikken.

Near mist een boeiende functie waarin live data belangrijk is. Een beetje bespioneren wie er in je buurt zit en checken wat er zoal gespeeld wordt is op zich geinig, maar na een paar keer heb je het wel gezien. Gamegoods worden daarnaast te weinig gebruikt en speciale games die hier erg op leunen, zoals Travelbug en Schattenpark, genieten dusdanig weinig populariteit dat je half Nederland kunt doorkruisen zonder ook maar één insect/schat tegen te komen. Bovendien stellen deze ‘games’ veel te weinig voor. Wat dat betreft heeft Nintendo het slimmer bekeken met het verzamelen van puzzelstukjes en de avonturengame Mii in Misère op de 3DS, die van Streetpass wel een fenomeen hebben gemaakt.
Mist iets unieks
Wellicht was het te vooruitstrevend om nu al een handheld met mobiel internet te lanceren. Hoewel een paar games laten zien dat er best wat mogelijk is, hangen er aan 3G gewoon teveel restricties om voor een ongehinderde ervaring te zorgen. Alleen als Sony Near nog weet uit te breiden tot iets unieks en bijzonders heeft de 3G-Vita bestaansrecht. Anders kan er gerust gesproken worden van een mislukt experiment dat zijn tijd net te ver vooruit was. Tijd voor een 4G-Vita.