in

Fire Emblem: Awakening – Veni, Vidi, Vindni


Fire Emblem: Awakening is Onvindbaar met een grote O. Een beetje dramatisch aandikken is wel op zijn plaats in het geval van Fire Emblem: Awakening, want het is Ongelooflijk hoe moeilijk de game te verkrijgen is. Je zou zeggen dat een game die nationaal en internationaal bejubeld wordt en met recht aanspraak maakt op de titel beste 3DS-game ooit (tot nu toe), breed in de markt gezet wordt. Nou, niet dus. Er zijn diverse berichten van lange levertijden en beperkte beschikbaarheid, waardoor het een helse klus is om de game überhaupt in de gemiddelde gamewinkel te vinden.

Ik zal het zelfs nog sterker maken: Fire Emblem is zo ongelooflijk schaars dat de game al op de releasedatum (19 april) uitverkocht was. Het zou een geinige retorische overdrijving kunnen zijn, ware het niet dat het de bittere realiteit is. Het lijkt haast alsof de game de winkelschappen nooit bereikt heeft. Een persoonlijke ervaring maakt deze achterlijke situatie duidelijk.

Voor de kleinere nichetitels ga ik altijd naar mijn plaatselijke gespecialiseerde gameshop, de Foregames in Tilburg. Ten eerste omdat zij altijd genoeg exemplaren inkopen. Dit werd bij het debacle rond de special edition van Ni no Kuni wel bewezen, toen de Foregames zo’n twintig exemplaren van dit veel te schaarse verzamelobject binnenkreeg. Ten tweede omdat ik het belangrijk vind dat een gameshop als de Foregames blijft bestaan. Vorige week donderdagavond verscheen een berichtje op hun website: Fire Emblem was binnen. Vanwege college- en werkverplichtingen kon ik helaas ‘pas’ vrijdag aan het eind van de middag langskomen. Wat schetste mijn verbazing toen: Fire Emblem uitverkocht. Op releasedag. Bij de Foregames.

Ach, er zijn nog vier gamewinkels in Tilburg, dan maar niet de gepassioneerde gamejongens ondersteunen. Nood breekt wet. Ik bij de Intertoys langs: geen Fire Emblem. Nu had ik dat kunnen weten, aangezien het gameassortiment van de Intertoys willekeuriger is dan een spookrijdende scooterstreaker op de snelweg.

Saturn dan maar. Maar helaas, geen Fire Emblem. Toen begon ik me toch zorgen te maken, want de Saturn weet hoe je moet inkopen. En als zij al geen idee hebben waarom Fire Emblem niet in de schappen ligt … Hmm. Tegelijkertijd begon de tijd te dringen, want het was kwart voor zes en de winkels zouden om zes uur sluiten. In mijn wanhoop deed ik iets wat ik onder normale omstandigheden nooit zou doen: de Dixons in een V&D binnenlopen – om een game te kopen. Ik zal het ook nooit meer doen, want mijn vertrouwen in de afwezigheid van Fire Emblem werd helaas niet beschaamd.

Tien voor zes, laatste kans: Bart Smit. Doorgaans is ome Bart behoorlijk goed met zijn gameaanbod. Ze hebben de relevante titels eigenlijk altijd wel in huis, maar zijn op aanbiedingen na wel aan de prijzige kant. Bovendien moet je altijd het risico op een acute hartstilstand incalculeren, vanwege een overdosis roze speelgoed en krijsende kinderen. Daardoor is een bezoek aan de Bart Smit niet zonder gevaar. Wel zonder resultaat overigens, want (hoe verrassend…) geen Fire Emblem.

Vol chagrijn verliet ik de winkel. Twee voor zes, vijf gamewinkels verder, geen Fire Emblem. Foeterend op Nintendo liep ik terug naar huis, grommend dat Caesar deze situatie met een kwinkslag zou afdoen: Veni, Vidi, Vindni. Inderdaad, ouwe Romeinse zak, vind-niet. Maar het zijn niet de Romeinen (noch de Galliërs), maar de Japanners of Hollanders van Nintendo die debet zijn aan dit debacle. Want hoe kan het in vredesnaam dat de nieuwste telg van een langlopende gameserie, waarvoor de wereldwijde gamepers de rode loper uitrolt, en waarbij superlatieven tekort schieten, compleet onvindbaar is in nota bene de zesde stad van Nederland?

Hoe kan het, Nintendo, dat er voor een stad van 200.000 inwoners maar een handjevol exemplaren gedrukt worden? Willen jullie de game niet verkopen, of zit hier een zeer behoudende risicostrategie achter? Gokken jullie erop dat teleurgestelde gamers uit armoede maar de eShop opstarten en de game daar gaan downloaden? In het kader van risico omlaag, winstmarge omhoog?

Ik kan Nintendo daarin geen ongelijk geven, het is geen onverstandige strategie vanuit bedrijfseconomisch oogpunt. Maar mijn gamershart bloedt. Een game als Fire Emblem verdient meer, veel meer. Een game als Fire Emblem verdient het om prominent in de winkelschappen te prijken, verdient het dat je als gamer de titel in gamewinkels gaat zoeken – niet om te kopen (dat heb je al gedaan) maar om te bewonderen. Om te kijken of anderen de game ook halen, want dat verdient de game. Fire Emblem verdient veel meer dan Nintendo het spel op deze manier gunt.

Meer dan dit stukje kan ik Fire Emblem niet geven, maar juist daarom geef ik de game dit stukje. Ik kan Fire Emblem niet bewonderend bezoeken in de winkel – want daar ligt de game niet. Ik kan hooguit dagelijks de gamepagina op Bol.com bekijken – de website waar ik het spel tegen de woekerprijs van 49,99 euro heb aangeschaft omdat de gehele winkelstraat in Tilburg faalde. Ik kwam, ik zag, ik vond. Maar ik had Fire Emblem: Awakening liever ergens anders gevonden, want dit sublieme strategiespel verdient een groot winkelschap en niet een online gedrocht van een gamepagina.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dragon’s Dogma: Dark Arisen Review

Dead Island: Riptide prijswinnaars zijn bekend