in

GTA 5 – Alle belangrijke feiten op een rij


In de preview van GTA 5 heb ik jullie alles verteld over hetgeen ik gezien heb van de game. Maar daarnaast valt er nog zoveel meer over GTA 5 te vertellen, dat ik heb besloten dat allemaal in een apart en handig artikel te gooien. Een aantal daarvan heb je misschien al eens eerder opgepikt, maar we hopen dat er ook een paar eyeopeners bij zitten.

Grootste GTA-wereld ooit

We beginnen met een feitje dat we al in een eerdere preview hebben aangehaald, maar we toch nog extra willen benadrukken. De wereld van GTA 5 is groot. Volgens de makers is de oppervlakte van de game 3,5 keer zo groot als Red Dead Redemption. Tel daarbij de mogelijkheid om de onderwaterwereld van GTA 5 te ontdekken, dan is de game zelfs vijf keer zo groot dan Red Dead Redemption. Daarnaast is de game groter dan de speeloppervlakte van GTA: San Andreas, GTA 4 en Red Dead Redemption bij elkaar. Je zult je er dus zeker een tijd in vermaken.

Een grappig ander feitje is te vinden op het gebied van textures. Zo zijn er voor het personage Franklin meer textures gebruikt dan alle voetgangers uit GTA: San Andreas bij elkaar opgeteld. Verder is dit de GTA-game met de meeste soorten auto’s en soorten wapens. Kortom, er zit belachelijk veel content in GTA 5!

Elk personage zijn speciale vaardigheden

De drie personages die je in de game tegenkomt, Michael, Trevor en Franklin, hebben niet alleen hun eigen leven, stijl en look: hun vaardigheden zijn ook compleet anders. Elk personage heeft bijvoorbeeld een special ability.

Michael beschikt over de mogelijkheid om tijdens een vuurgevecht de tijd te vertragen. Franklin heeft de mogelijkheid om tijdens het rijden in een auto de tijd te vertragen. Handig als je bijvoorbeeld door druk verkeer tijdens een achtervolging moet navigeren of op hoge snelheid een scherpe bocht moet maken. Trevor heeft tot slot de mogelijkheid om meer schade te doen, minder schade te incasseren en een unieke aanval met zijn vuisten uit te voeren. Trevor is dus extra handig om tijdens knokpartijen in te zetten. Uiteraard zijn al deze vaardigheden maar tijdelijk inzetbaar, dus je moet goed nadenken over de timing.

Hier bovenop heeft elk personage een aantal standaard vaardigheden, zoals stealth, kracht, stuurmanscapaciteiten, vliegen, schieten en duiken. Hoe vaker je iets met een bepaald personage doet, hoe beter hij daar in wordt.

Customization

Er valt in GTA 5 heel wat aan jezelf, je wagens en je wapens te sleutelen, dat we dit graag onder het kopje Customization gooien. Laten we beginnen bij het pimpen van je personage. Dit kan op drie verschillende manieren. Je kunt een nieuw hip kapsel nemen, een nieuw stel kleren kopen of een mooie tatoeage op je arm of bil laten zetten. Op onder andere de Vinewood Boulevard hebben we een aantal van dit soort boetiekjes gezien.

Op het gebied van wagens pimpen, is het belangrijk om vast te stellen dat je niet alleen het uiterlijk van je bak pimpt, maar ook zeker hetgeen dat onder de motorkap zit, waardoor de wegligging en snelheid wordt verbeterd. Hier bovenop is het mogelijk om de wagen van een nieuw likje verf te voorzien, een paar veel te grote velgen te plaatsen en een vleugel op de achterkant van je wagen te zetten om zo te ‘compenseren’.

En tot slot is het ook mogelijk om je wapens aan te passen. Op die manier is het mogelijk om een geluidsdemper op je machinegeweer te zetten of juist een scope om verder te kijken. Altijd handig als je een bepaald soort schietijzer voor een bepaald soort missie nodig hebt.

Activiteiten

Er is enorm veel te doen in Los Santos en de natuur er omheen. Zoals bijvoorbeeld de minigames. Deze keer lijkt het daten en het gezuip te zijn verdwenen en is onder andere vervangen door dingen als base jumping, off-road races, het jagen op wild en het overvallen van pinautomaten. Daarnaast kan er flink aan de lijn worden gedaan met de verschillende sporten. Tennis, golf en races op de fiets klinken ons als muziek in de oren, maar we hebben nog even onze bedenkingen bij yoga en het meedoen aan de triatlon.

Nee, dan gaan we liever los met bepaalde challenges. Net als in voorgaande delen zijn er bijvoorbeeld weer een hoop stunt jumps in de game te vinden, maar is het ook mogelijk om al vliegend bepaalde uitdagingen te voltooien.

En als je na een paar succesvolle kraken je zakken gevuld hebt met geld, dan kun je dat gebruiken om onroerend goed te kopen. Zo heb je bijvoorbeeld een villa met helikopterlandingsbaan nodig om vervolgens een helikopter te kopen. Maar het is ook mogelijk om je geld in verschillende bedrijven te investeren en zo er uiteindelijk meer geld aan te verdienen, zoals we dat in bijvoorbeeld GTA: Vice City zagen.

Grotere Heists

Tijdens onze demonstratie hebben we gezien hoe een heist in elkaar zit, maar uiteindelijk bleek dat om een kleine heist te gaan. Er zijn ook veel grotere kraken in de game te vinden, waarbij je moet denken aan een operatie ter grootte van Ocean’s Eleven.

Daarbij krijg je de keuze om een aantal handlangers in te huren, waarbij je een groter deel van de winst moet afstaan wanneer je een hoop handlangers inhuurt. Dat is ook zo als je een aantal gespecialiseerde jongens in dienst neemt. Wanneer handlangers een bankroof overleven, dan verbeteren zij hun vaardigheden, waardoor zij bij een volgende heist nog nuttiger zijn. Maar ook duurder! Bedenk dus goed wanneer je ze wel en niet wil inzetten.

De mobiele telefoon

Ook deze keer hebben de personages in GTA 5 een mobiele telefoon. Daarmee is/ het bijvoorbeeld mogelijk om over het internet zoals het in de game zit te browsen, maar kan het ook gebruikt worden om foto’s te maken. Wellicht kun je die foto’s vervolgens aan je Social Club-account hangen en zo uiteindelijk in-game foto’s met de rest van de wereld te delen.

Verbeterd schietsysteem

Het schietsysteem in GTA 5 moet de problemen zoals die in GTA 4 hier en daar ontstonden voorgoed doen vergeten. Daarvoor zijn een aantal belangrijke aanpassingen in de game verwerkt. Zo is het nu makkelijker om vanuit de heup op vijanden te schieten en is het camerastandpunt verbeterd wanneer je inzoomt. Verder moet het makkelijker worden om tijdens een vuurgevecht van de ene dekking naar de andere te springen. Ook wordt de crosshair nu rood wanneer je op een vijand richt en verandert die heel snel in een X wanneer je een vijand daadwerkelijk doodt.

Verder heb je als speler de mogelijkheid om te kiezen tussen free aim, soft lock en hard lock en is het makkelijker om uit cover te komen. Laten we hopen dat dit uiteindelijk een hoop frustratie wegneemt!

Multiplayer

Multiplayer gaat een heel belangrijk onderdeel zijn van de game, maar de ontwikkelaar houdt de kaken nog even stijf op elkaar. Wel weten we dat het systeem van crews, zoals we dat van Max Payne 3 kennen, gebruikt gaat worden in GTA 5. Crews zijn een soort van clans waarmee je bepaalde content gaat spelen. Daarnaast is het heel makkelijk om naar de multiplayer over te schakelen. Want in hetzelfde menu waarbij je naar een ander personage kunt wisselen, kun je er ook voor kiezen om over te gaan naar de multiplayer.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Dead Island: Riptide prijswinnaars zijn bekend

GTA 5 Preview – Binnen een minuut zwaar overtuigd