Warballoon’s Star Command is een Kickstarter verhaal. In 2011 werd de iOS- en Android-game gepitcht als een omvangrijke sciencefiction combinatie van Game Dev Story en Star Trek. Als de kapitein van je eigen ruimteschip verken je de eindeloze ruimte en al haar gevaren. Ondertussen rekruteer je een diverse crew en manage, upgrade en customize je jouw ruimteschip. Op papier een game om je vingers bij af te likken en na twee keer de hulp in te hebben geroepen op Kickstarter zag de toekomst van Star Command er fantastisch uit. Het tij keerde echter voor de nieuwe ontwikkelaar. Door verkeerde financiële beslissingen liet de game lange tijd op zich wachten en leek hij zelfs even helemaal van de kaart verdwenen. De game is inmiddels verschenen, maar niet zonder de nodige gevolgen.
Ruimte management
Star Command speelt zich af in een kleurrijk sciencefiction universum, dat door een weelderig palet en pixel-art prachtig tot leven komt. Als kapitein van jouw ruimteschip kom je terecht in een episch avontuur, reis je af naar andere sterrenstelsels en voer je oorlog met buitenaardse wezens. Aan de basis van dit staat je ruimteschip. Deze richt je in met verschillende ruimtes: aanvalsruimtes (rood) voor je laser-, plasma- of railgun; verdedigingsruimtes (geel) voor je schilden en ontwijkingsmanoeuvres; en onderzoeksruimtes (blauw) voor bijvoorbeeld een ziekenboeg. Om al deze aspecten van je schip te laten werken moet je bemanningsleden aannemen. Hiervoor reis je af naar vriendschappelijke planeten waar je kunt kiezen tussen je toekomstige collega’s, die allemaal hetzelfde kunnen, maar er anders uitzien. Je nieuwe crewleden wijs je toe aan een ruimte, waardoor ze verschillende functies krijgen en in een vrolijk gekleurd pakje rondlopen.

Als je eenmaal je bemanning bij elkaar hebt je schip hebt ingericht, reis je naar verschillende planeten en sterrenstelsels. Op deze plekken kom je terecht in dialogen die altijd eindigen in een gevecht met een ander ruimteschip. Deze gevechten win je door het andere schip te vernietigen en vormen eigenlijk de basis van de game. Via enkele mini-games, waarin je goed moet timen, open je het vuur. Tijdens deze confrontatie komen er ook vijanden aan boord van jouw schip. Je rode bemanningsleden moeten deze tegenhouden, terwijl je gele bemanning het schip repareren en de blauwe crewleden jouw manschappen genezen. De eerste gevechten zijn leuk en chaotisch, vooral omdat je veel verschillende aspecten tegelijk moet managen. Als het schip van de tegenstander vernietigd is heb je gewonnen, verliezen doe je als jij als kapitein dood gaat. Na elk gevecht krijgt ieder bemanningslid ervaringspunten (rood, blauw, geel) waardoor deze beter is in zijn desbetreffende taak. Dit zorgt ervoor dat je een band met je crew opbouwt en ze liever niet kwijtraakt. Doe je dat wel dan zijn verloren bemanningsleden te vervangen met tokens die je verdient bij gevechten. Deze tokens zijn ook te gebruiken om de ruimtes in je schip te upgraden.
Mismanagement
Star Command begint dat ook goed en zet snel een geloofwaardige sciencefiction wereld neer. Naarmate je verder komt in je ruimteavontuur worden de gevechten echter steeds minder spannend. Dit komt voornamelijk door het gebrek aan afwisseling en het ontbreken van balans. Alle missies zijn hetzelfde: een 1-tegen-1 gevecht met een ander ruimteschip, afgewisseld met een handjevol buitenaardse rassen. Iedere missie wordt ingeleid door een kort, humoristische dialoog, die je vervolgens naar een gevecht leidt. Na een missie vervang je dode bemanningsleden, upgrade je langzaam je schip en dan staat het volgende gevecht weer voor de deur. Bovendien kan jouw schip niet vernietigd worden, ongeacht de hoeveelheid aan schade die het oploopt. Hierdoor is het simpel om elke missie te winnen door gewoon al je bemanningsleden in één kamer te proppen en iedere vijand die binnen wandelt om de beurt neer te schieten. Hiernaast zijn er nog kleine bugs waardoor mannetjes vast komen te zitten of niet dood kunnen en heeft iedereen een kunstmatige intelligentie van een lopende drol. Dit resulteert in crewleden die zich vrijwillig in brand steken of door een gat in de muur de ruimte in laten zuigen.

Na drie uur vrijwel dezelfde gevechten gevoerd te hebben is het einde in zicht en heb je eigenlijk de hele tijd hetzelfde zitten doen. Er zijn geen andere missies of geheimen te vinden, je kan het universum helemaal niet gaan ontdekken en de hele game heeft zich binnen in jouw schip afgespeeld. Eenmaal uitgespeeld biedt Star Command wel een nieuwe modus: New Game+. Hierin kun je aan de slag met een groter ruimteschip, wat meer plek biedt voor uitbreidingen en meer bemanningsleden. Helaas blijven de eentonige missies precies hetzelfde en had het groter ruimteschip al meteen beschikbaar moeten zijn en verandert New Game+ ook niets aan deze tegenvallende belofte.
Deze game is gespeeld op de iPad Mini.