in

Top 5 Typische Xbox-games


Vanavond weten we wat de toekomst van de Xbox is. Microsoft doet over precies zes uur zijn volgende console uit de doeken. Deze derde Xbox, wat zijn naam ook moge zijn, moet zoals zijn voorganger opboksen tegen de machines van Nintendo en Sony. Door de jaren heen heeft het strijdperk zich gevormd door de prestaties van deze bedrijven. Elke fabrikant heeft zo zijn eigen bijdrages aan het gamelandschap gedaan en elke console heeft games nodig om die bijdrages vorm en kracht te geven. Dergelijke games zijn het levensbloed van consoles, de titels die het apparaat uniek maken. In deze top 5 kijken we dan ook naar vijf games die de Xbox tot Xbox maken.

5. Gears of War

Gears of War was één van Microsofts grote troeven tijdens de begindagen van de Xbox 360. De game zag er wonderschoon uit, stond garant voor ongekende hoeveelheden bloed en vliegende ledematen en bood ongelooflijk macho schietplezier. Zoals Halo de Xbox op de kaart zette, zo was Gears of War bedoeld voor de Xbox 360. Dat is te zien aan de opzet van de game: visueel vooruitstrevend, qua besturing en gamemechanieken vernieuwend en wat online multiplayer betreft erg actievol en innemend. Het spel slaagde in alles wat er van werd verwacht. De engine achter de game werd zelfs de meest gebruikte van de huidige generatie consoles, overal duiken third person shooters op en de Horde-modus van Gears of War 2 is ook vaak gekopieerd.

4. Fable

De eerste Fable is een ambitieuze en plezierige RPG. Nadat gamers meerdere jaren voor het spel lekker gemaakt werden, verscheen Fable eind 2004 en was de game een gigantisch succes. Tot Halo 2 was het zelfs de best verkochte game op de Xbox. In Fable gaat een jonge held de wijde wereld in om mensen te helpen en zijn familie te wreken. Lionhead Studio’s maakte van Fable een avontuur boordevol fantasie, humor en plezier, dat in een prachtig vormgegeven wereld plaatsvindt. Ook achter Fable zat ontzettend veel ambitie, die zich wellicht niet geheel heeft vertaald naar de game. Dat neemt niet weg dat de game twee ontzettend succesvolle vervolgen heeft gekregen, die ondanks kritiek veel werden verkocht. De laatste Fable-game, Fable: The Journey, is een van de weinige games die de technologie van Kinect goed weet te benutten. Een dergelijke serie is dan ook essentieel voor Microsoft.

3. Geometry Wars: Retro Evolved

Xbox Live Arcade is een interessant platform. Aanvankelijk was het een plek waar de kleine games van kleinere ontwikkelaars een plekje konden vinden. Daar zijn dan ook pareltjes als Braid en Castle Crashers uit voortgekomen, maar games als Bejeweled hadden in de begindagen de overhand. Geometry Wars: Retro Evolved maakte daar verandering in. Die game trok de aandacht van de ‘hardcore’ gamers en hielp Xbox Live Arcade een succes te worden, terwijl het eigenlijk een veredelde minigame van Project Gotham Racing 2 was. Lang is het spel ook de meest gedownloade game van het platform geweest. Met zijn uitdagende gameplay, spectaculaire visuele plaatjes en leuke multiplayer is Geometry Wars: Retro Evolved een echte topper gebleken, en bovendien een voorbeeld voor ontwikkelaars van arcadegames.

2. Forza Motorsport

Er wordt wel eens gezegd dat elke console een racegame nodig heeft. Sony heeft altijd de luxe genoten van Gran Turismo, dat zonder twijfel één van de beste racegame-franchise ooit is. Er is echter een serie die GT naar de kroon steekt, namelijk Forza Motorsport. Het eerste deel verscheen in de herfstdagen van de originele Xbox en het sloeg in als een bom. In tegenstelling tot voornoemde serie, had Forza bijvoorbeeld vanaf het begin een realistisch schademodel, dat daadwerkelijk invloed had op de prestaties van de te besturen auto’s. Forza Motorsport staat voor rijrealisme en spreekt racegamefanatici evenals iets minder fanatieke consoleracers aan. Voor de Xbox is Forza dan ook een paradepaardje met flink wat paardenkracht en een onmisbaar onderdeel van het Xbox-merk.

1. Halo: Combat Evolved

Natuurlijk kan er maar één game zijn die 100% Xbox is en waar de Xbox niet zonder zou kunnen. Die game is Halo. Het origineel is de reden dat het merk überhaupt levensvatbaar was. Dat spel toonde aan dat schietspellen op een console bestaansrecht hebben en het trok miljoenen gamers naar Microsofts console. Halo ontketende ook ontwikkelaars die hun knalgames naar een spelcomputer wilde brengen en heeft daardoor een grote invloed gehad op het gameslandschap zoals wij dat kennen. Het tweede deel zette online multiplayer op de consoles op de markt. Deel drie gaf dan weer vorm aan matchmaking en online rangen. Halo blijft immer belangrijk voor Microsoft. Als Nintendo Mario heeft, dan heeft Microsoft Master Chief. En hij zal altijd aan Microsofts apparaat verbonden zijn.

Dit is de top 5 zoals wij die hebben samengesteld, maar natuurlijk bestaan wij maar uit een redactie van plusminus twintig man. Laat vooral in de reacties weten wat jullie als door en door Xbox-games zien! Wat is jullie top 5 meest Xbox Xbox games? Met de wisdom of crowds komen we altijd tot de beste resultaten.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik maak er geen eind aan

Super Mario World (SNES)