in

Wel of geen tweedehands Xbox One-games ligt bij uitgevers


De beslissing om tweedehands verkoop van Xbox One-games toe te staan, ligt in de handen van uitgevers.

Microsoft heeft hier vannacht eindelijk duidelijkheid over verschaft. Soort van dan. In een uitgebreide uitleg schetst de uitgever hoe het in zijn werk gaat. Microsoft zelf legt geen uitsluitende beperking op aan de tweedehandsmarkt, behalve dat spellen inderdaad geactiveerd en gekoppeld moeten worden aan je Xbox Live-account. Dat betekent dus het einde van zomaar even een spel uitlenen aan een vriend, aangezien daarvoor altijd die Xbox Live-account nodig is. Tenzij je dus je wachtwoord meegeeft, of even snel inlogt, kan hij of zij niets met alleen de fysieke disk.

Het is aan jullie, uitgevers

Het is vervolgens aan uitgevers om te bepalen of ze tweedehands verkoop en het weggeven van games verbieden, toestaan, of voor een tussenweg kiezen en er geld voor vragen. Helaas is nog niet bekend wie van hen dit gaat doen. Microsoft zelf heeft wel een aantal regels: weggeven van spellen kan alleen aan mensen die minimaal dertig dagen op je Xbox Live-vriendenlijst staan, en kan maar één keer.

Dat laatste lijkt logisch, aangezien je een fysiek schijfje ook niet aan twee mensen tegelijkertijd kunt weggeven. Het zou echter ook kunnen betekenen dat de gelukkige ontvanger hem zelf vervolgens niet weer weg kan geven aan iemand anders. Verder is bevestigd dat retailers mee moeten werken aan het activeringssysteem van Microsoft, willen zij tweedehands games in hun assortiment opnemen. Voor de volledigheid hebben we even het officiële statement hieronder neergezet.

Statement

“In onze rol als game-uitgever, stelt Microsoft je in staat om je games aan vrienden te geven of in te ruilen bij aangesloten retailers. Third-party uitgevers kunnen kiezen om wel of niet de tweedehands verkoop van games toe te staan en kunnen afspraken of overdrachtskosten met retailers afspreken. Microsoft ontvangt geen vergoeding als onderdeel hiervan. Verder kunnen third party-uitgevers je toestaan om spellen aan vrienden te geven. Het lenen of huren van games is niet vanaf lancering beschikbaar, maar we zijn de mogelijkheden met onze partners aan het onderzoeken.”

Tot zover de uitleg. Hoewel nu duidelijk is dat Microsoft de tweedehandsmarkt zelf niet aan banden legt, ligt die beslissing nog altijd bij uitgevers. Microsofts eigen uitgevertak, Microsoft Game Studios, staat dit in ieder geval wel toe en brengt hiervoor geen kosten in rekening. Maar of een Activision of Electronic Arts dat ook ook doet? Dat weten we nog altijd niet. Wat denken jullie? Wat ons betreft doen ze het allemaal wel, of allemaal niet. Aangezien Microsoft het zelf niet doet, hebben we nog goede hoop.

PS4

Tot slot kijken we nog even naar Sony, dat zich tot nu toe vooral stil heeft gehouden over de tweedehandsmarkt. Wel zei Sony Worldwide Studios-baas Shuhei Yoshida dat offline gamen op de PS4 absoluut mogelijk wordt. Dat veronderstelt het ontbreken van een online check, die de Xbox One minimaal één keer per 24 uur uitvoert. Als dat zo is, dan werkt de activatie van PS4-games op zijn minst anders. Zonder online check zou je namelijk een game kunnen laten deactiveren door een retailer, en ‘m vervolgens offline zelf door blijven spelen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Last of Us review – Een emotionele reis

Top 5 momenten in games waar je gegarandeerd vast komt te zitten