Deze E3 is er weer een ouderwetse consolewar uitgebroken, waarin zelfs als vanouds met modder wordt gegooid. Heerlijk. Al het geruzie komt natuurlijk op de volgende vraag neer: welke console moet jíj in huis halen om straks van de nieuwste games te genieten? Microsoft, Nintendo en Sony weten het natuurlijk al, maar wij consumenten zitten nog met deze kwestie. Vandaag schotelen we je in drie artikelen telkens vijf redenen voor die je wellicht kunnen helpen bij je keuze. In dit artikel behandelen we de argumenten om een PlayStation 4 te kopen.

1: Geen DRM (Digital Rights Management)
Laten we meteen beginnen het een van de populairste pluspunten van de PlayStation 4: het apparaat heeft geen ingebouwde DRM-maatregelen. In de winkel gekochte games worden niet gekoppeld aan een account of console en er is geen online authenticatie nodig. Wel kán een uitgever kiezen voor een beveiliging in de vorm van een online pass. Met de PlayStation 4 verandert er dit aangaande dus niets ten opzichte van de PlayStation 3. En sinds Microsofts maatregelen tegen tweedehands verkoop, beschouwen we dat als een groot pluspunt. Alles is relatief.
2: First party- en indiegames
De exclusieve games die voor de PlayStation 4 zijn aangekondigd, zijn nog op één hand te tellen: vijf stuks. Daarentegen komen er naar alle waarschijnlijkheid meer games aan. Sony bezit tenslotte een aardig aantal zeer talentvolle studio’s, zoals Naughty Dog en Santa Monica. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor onder andere Uncharted, The Last of Us en God of War. Niet de minsten dus! Maar naast dat Sony zelf de nodige blockbusters aflevert, hebben de Japanners ook liefde voor indiegames. Denk aan Don’t Starve, Outlast en Secret Poncho. Wat dat betreft zit je dus goed met de PlayStation 4.

3: Backwards compatibility via de Cloud
Helaas zijn alle PlayStation 3-games die je nu in de kast hebt staan, niet af te spelen op de PS4. Datzelfde geldt voor je collectie PS1- en PS2-games. Toch is de PlayStation 4 backwards compatible, zij het via de Cloud. Dankzij de techniek van Gaikai, zijn dus de bekende PlayStation-klassiekers te streamen naar de console. Hierdoor moeten in theorie gewoon alle games probleemloos werken. Bij hardwarematige backwards compatibility (zoals bij eerste lading PS3’s) zijn er vaak de nodige uitzonderingen en voor softwarematige backwards compatibiliteit (zoals de PS2-heruitgaves in de Store) moeten aanpassingen worden verricht, waardoor die bibliotheek relatief klein blijft. Dat soort beperkingen kunnen op de PS4 dus verleden tijd zijn.
4: Niet onnodig duur
De PlayStation 4 kost bij de lancering een schappelijke 400 euro. Dat is 100 euro minder dan de Xbox One en zelfs 200 euro minder dan de PlayStation 3 bij diens lancering in 2007. Sony heeft bij het ontwerpen van het apparaat heel economisch nagedacht. Waar de PS3 nog heel duur werd door de gloednieuwe Blu-ray Drive en speciale Cell-processor, bestaat de PS4 uit inmiddels vrij standaard hardware. Tevens wordt de console niet standaard verkocht met een PS Eye á vijftig euro. Dan heb je als consument tenminste nog zelf de keuze hoeveel geld je spendeert aan je consolepakket.

5: Krachtigste hardware
De PlayStation 4 is de krachtigste next-gen console. Dat zal bij de multiplatformtitels allemaal niet zoveel uitmaken, maar bij de exclusieve titels wel. Denk maar aan de visuele plaatjes die games als Killzone: Shadow Fall het beeldscherm op knallen en de knappe physics van Knack. Voornoemde ontwikkelaar Naughty Dog en Quantum Dream weten nog steeds veel uit Sony’s derde spelcomputer te halen. Bedenk je maar eens wat studio’s als zij ons over pakweg zes jaar gaan bieden.
Er zijn natuurlijk nog wel meer redenen te bedenken. Misschien zweer je wel bij de Move, heb je een heel toffe PlayStation Network-ID die op Xbox Live al bezet was of past het design helemaal bij je bankstel. We horen in de reacties dan ook graag waarom jij een PlayStation 4 koopt of juist niet koopt, want dat kan natuurlijk ook.