Animal Crossing: New Leaf slaat niet een volledig nieuwe weg in, maar verzamelt al het beste uit de serie in zich met een paar nieuwe features om het wat opsmuk te geven. Het resultaat is een Animal Crossing die zowel oudgedienden als nieuwkomers spontaan verliefd laat worden, met de overtuiging dat het zich een plek in je hart kan graven. Als je er eenmaal in besluit te duiken laat het je de komende paar maanden (of zelfs jaren) niet meer los.
Geen ruimte voor verveling
Het is moeilijk om niet verliefd te worden op de wereld van Animal Crossing en al helemaal die van New Leaf. De vrijwel altijd vrolijke dierlijke inwoners zijn nog net iets menselijker gemaakt en je dorp kent een divers uiterlijk met vele boomsoorten, de zee, een winkelstraat, verschillende huizen, een spoorweg en alles dat je zelf besluit aan te leggen. Alles draait om interactie en het kunnen aanpassen van zo’n beetje alles naar eigen inzicht. Combineer dat met alle mini-games en routines die je kunt volgen en je kunt er donder op zeggen dat verveling niet snel op de loer ligt.
Jelle faalt
Ja, Animal Crossing: New Leaf is al een tijdje uit. Sterker nog, onze Marco had voor de verandering zijn tekst op tijd af en ingeleverd. En ook het nakijken was geen probleem. We zijn de tekst echter vergeten online te gooien, zo vlak voor de E3, waarvoor onze excuses. En met ons bedoelen we faalhaas-Jelle…
Sterker nog, als je de game voor het eerst opstart beleef je gelijk je eerste avontuur, want bij aankomst op het treinstation van jouw dorp zien de bewoners je aan voor de nieuwe burgermeester. Niet gevreesd, verplichtingen zijn er niet, alleen maar extra bevoegdheden die voor de speler leuk uitpakken. Waar je in voorgaande delen simpelweg een inwoner was van een dorpje, ben je nu tot op zekere hoogte de baas. Je bepaalt nu welke wet er geldig is en wat er extra gebouwd of aangelegd wordt. De wetten kunnen er voor zorgen dat je dorp extra groen is en goed onderhouden wordt door de inwoners, dat je extra veel geld kunt verdienen (maar ook meer kwijt bent als je iets koopt) of dat de openingstijden van de winkels beter aansluiten op hoe jij speelt, of je nu een ochtendmens of een avondmens bent.

In de praktijk verander je dit zelden meer nadat je er eenmaal eentje gekozen hebt, aangezien je de publieke werken hebt om je mee bezig te houden. Deze houden alle gewenste (en standaard) bouwprojecten in die jij als burgermeester kunt opzetten. Misschien wil je wel een paar fonteinen in je dorp, een parkje met banken, straatlantaarn en een klok, of een heus politiebureau. Voor de criminaliteit heb je dat niet nodig, maar ze hebben er wel een handige afdeling voor gevonden voorwerpen. Hoe dan ook is de inrichting van je dorp nu meer dan ooit tevoren aan jou. Zo vond ik het heel onpraktisch om hele stukken om de rivier heen te moeten lopen die door mijn dorp loopt, dus heb ik een tweetal extra bruggen aangelegd.
Geld speelt prominente rol
Natuurlijk verwacht de game niet van je dat je alleen maar een beetje voor lokale overheid speelt. Je hebt gereedschappen nodig, je hebt een eigen huis dat je uit kunt bouwen en vol wilt stouwen en alles kost geld. Een hoop geld. Ook de bouwprojecten vereisen de nodige centen, want hoewel officieel iedere inwoner zou moeten doneren, ben jij het altijd die dit in de praktijk bekostigt. De centen die je hier voor nodig hebt, zijn op verschillende manieren te verdienen,.Denk bijvoorbeeld aan het handelen in koolrapen (voor kenners van de serie bekende kost). Gelukkig richt de game zich nu wel meer op toegankelijkheid dan ooit tevoren en zijn er leukere en snellere manieren om gelijk al de nodige contanten op zak te hebben. Ik heb mijn heil dan ook gevonden in het tropisch eiland.

Jawel, het tropisch eiland dat voor het laatst in de Gamecube-versie aanwezig was, is terug. Op het strand van je dorpje bevindt zich namelijk een steiger, waar na een aantal dagen spelen een bootje aanmeert, om je mee te nemen naar het eiland waar de vorige burgermeester nu van zijn pensioen geniet. Hier vang je overdag allerlei tropische vissen zoals haaien, murenen en kogelvis, en ’s nachts doe je er goed aan om de kostbare kevers in je net te laten lopen. Tip voor snel geld: hak alle bomen op het eiland om op twee palmbomen en één normale boom na. ’s Nachts heb je dan bijna altijd prijs met zeldzame kevers. Ik ben regelmatig na een enkele nacht bijna een half miljoen rijker geworden.
Los van alles dat je er vandaan mee neemt. Zijn er op het eiland ook een hoop leuke dingen te doen. Trek bijvoorbeeld een wetsuit aan om te gaan zwemmen of deelnemen aan de activiteiten. Dit zijn mini-games waarin je afwisselend met tuinieren, speurtochten, opgravingen, vissen en meer bezig bent. Doe je het goed dan verdien je hiermee medailles, die je weer gebruikt om bijzondere items te kopen in het souvenirwinkeltje van het eiland. Heb je eenmaal je buik vol van alle activiteiten dan neem je maximaal veertig van je gevonden/gevangen/gekochte items mee en verdien je misschien een flinke duit door het allemaal aan je lokale lama (ok, alpaca eigenlijk) te verkopen.
De winkelstraat
Als je besluit om iets anders te doen dan op je geld te zitten of het in openbare werken te steken, dan is een bezoekje aan de winkelstraat aan te bevelen. Aan de andere kant van het spoor tref je direct al een aantal winkels aan en bovendien een museum, makelaar en het postkantoor (tevens de bank). Naarmate je langer speelt, meer items bij bepaalde winkels koopt of nog aan andere voorwaarden voldoet, komen er meer winkels bij. Zo kan er een schoenenwinkel bijkomen, een nachtclub, een waarzegster en de “Dream Suite”. Deze laatste stelt je in staat om de dorpen van anderen in een droom te bezoeken. Het verschil met een normaal bezoek aan een dorp is dat dit een simulatie is, de eigenaar van dat ene dorp heeft geen idee dat je het hebt bezocht en niets dat je daar doet heeft effect op het dorp. Afhankelijk van hoe vrijgevig de eigenaar van het dorp is, kun je niet alleen inspiratie opdoen maar ook daadwerkelijk ontwerpen voor onder andere kleding mee terug nemen naar je eigen dorp.

Wil je niet alleen ontwerpen maar zelfs items kunnen kopen die anderen in huis hebben, dan heb je meer aan de Happy Home Showcase. Hier staan alle huizen die je via StreetPass hebt verzameld tentoongesteld en je kunt ze vrij bekijken van binnen en buiten. Zie je iets dat je leuk vindt, dan kun je het uit een catalogus bestellen voor iets meer geld dan het waard is. Het komt er dus op neer dat je niet alleen je eigen ontwerpen voor kleding en meubilair kunt maken (ja, dat is nu ook aanpasbaar), maar ook ontwerpen uit dromen kunt halen en items kunt bestellen van anderen. Oh en je kunt ook ontwerpen en items via QR-codes binnenhalen en delen. Tip: kijk op internet voor QR-codes, ze worden veelal gedeeld en als je wilt bestel je hele boekwerken vol met codes uit Japan.
Deze hoge mate van aanpasbaarheid maakt dat het een Animal Crossing game is zoals nooit tevoren. Er zit zoveel leven in dankzij de vaste kern van sociale banden met je dorpgenoten, zoveel controle dankzij je macht als burgermeester, zoveel diversiteit dankzij het tropisch eiland en de vernieuwde winkelstraat en zoveel plezier in het naar hartenlust aanpassen van je woning, je kleding, je meubels en wat al niet meer. Je wordt meer dan ooit tevoren direct in het diepe gegooid om na een maand nog steeds op bijna dagelijkse basis verrast te worden terwijl je nergens het gevoel hebt door een zure appel gebeten te hebben voordat het écht leuk werd.