in

Eyefinity – Gamen met drie schermen tegelijkertijd


Een paar jaar geleden introduceerde AMD het Eyefinity-systeem. Hiermee krijgen gamers de mogelijkheid om hun game niet op één, maar op drie schermen tegelijkertijd af te spelen. Zoiets springt wel in het oog. Helaas waren er in eerste instantie maar weinig games die er lekker op draaide en was het aanschaffen van een drieschermenset-up een behoorlijk hoge kostenpost. Maar we zijn een paar jaar verder en wellicht staat de wereld er heel anders voor…

Dankzij Samsung en AMD konden we een drieschermenset-up testen door deze tijdelijk te lenen. Het voordeel van onze set is dat de schermen aan elkaar te hangen zijn en alles gekoppeld is aan één monitorpoot. Ook zijn de schermranden redelijk dun, waardoor de overloop tussen de verschillende schermen redelijk klein is en je met volle teugen kan genieten. Een nadeel is de prijs. De Samsung-set kost tegenwoordig rond de duizend euro. Een alternatief hierop is bijvoorbeeld het neerzetten van drie standaard Dell-schermen. Dat is misschien iets minder precies en neemt qua monitorpoten wat meer ruimte op je bureau in beslag, maar bespaart je wel een dikke vier honderd euro.

Daarmee is de Eyefinity nog altijd geen toegankelijk systeem. Zeshonderd euro voor een beeldschermset-up, dat is nogal wat. Maar het systeem is ook niet voor iedereen bedoeld. De Eyefinity setup loert vooral op PC-gamers, die hun PC daarnaast ook voor uitgebreide werkzaamheden gebruiken. Het voordeel van drie schermen voor IT’ers is een erkend gegeven: het biedt overzicht. Ben je geen PC-gamer of niet iemand die heftig met zijn beeldscherm(en) in de weer is, dan is de set-up niet echt aan te raden. Tenzij je zo’n extreem fanatieke gamer bent die elke unieke ervaring wil beleven.

Benodigdheden

Voor het Eyefinity-systeem dat wij hebben gebruikt, heb je simpelweg twee dingen nodig: een AMD-videokaart en een laptop of desktop met drie verschillende video-ingangen. De drie verschillende beeldschermen sluit je dan op de verschillende video-ingangen aan en klaar is Kees.

Hoewel een aankoop in veel gevallen toch niet helemaal te rechtvaardigen valt, blijft het wel een tof systeem. En wie er eenmaal mee is gaan spelen, heeft de grootste moeite om er afscheid van te nemen. Het begint al met het impossante aanblik. Daar staat het monster dan, die haast smeekt om gespeeld te worden.

En als je er eenmaal een game op speelt, is het helemaal een feest. Dankzij de drie schermen krijg je haast een bioscoop-ervaring. Je wordt opgeslokt door de drie schermen en je zit er echt middenin. Een potje Battlefield 3 wordt op die manier een beleving en in Civilization V heb je een veel beter overzicht en kun je veel beter zien hoe jouw rijk floreert (of niet). Elke game wordt dankzij deze set-up een veel heftigere en indrukwekkendere ervaring en het is daarna echt weer wennen als je thuis op je enkele gamesysteem moet gaan spelen.

Het systeem dat we nu hebben getest, dat moet weer terug. En dat is gewoon kut. Ik weet gewoon dat ik nu bij elke shooter die ik ga spelen, terugdenk aan dit vette systeem. Het doet een beetje denken aan een testrit in een veel te dure auto die je nooit gaat kopen. Als je er eenmaal in hebt gezeten is het zo ruk om terug te schakelen naar je eigen koekblik en het wordt nog erger als je vanuit je rammelbak iemand in zo’n dure auto ziet rondrijden. Dat is de Eyefinity. Als je je vakantiegeld dit jaar niet gebruikt voor vakantie of geen spelcomputer koopt dit najaar, dan is dit een decadent (maar goed) alternatief om je game-ervaring te verdriedubbelen – als het niet meer is!


Voor meer informatie over dit systeem kun je terecht op de officiële site.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vrouw in bikini toont hoe je een gaming-PC niet moet bouwen

Digitale PS4-games op andere PS4’s te spelen