in

Star Wars Pinball Review


TIE Fighters, gigantische AT-AT Walkers, dodelijke lightsabers en natuurlijk de Force, het Star Wars-universum hangt aan elkaar van de awesomeheid. Dat leent zich niet echt voor een flipperkastautomaat zou je misschien zeggen, maar aan dat vooroordeel stoort ontwikkelaar Zen Studios zich niet.

Flipperkastsimulator

Zen Studios maakt al jaren succesvolle flipperkastgames voor allerlei platformen. Voor games als Pinball FX en Zen Pinball ontwierp Zen Studios eigen virtuele flipperkasten of baseerde kasten op de superhelden van Marvel, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn ontzettend gedetailleerd en levendig. De drie nieuwe Star Wars-flipperkasten die verkrijgbaar zijn als stand-alone game of als uitbereiding voor Zen Pinball 2, zijn daar geen uitzondering op.

Star Wars Pinball bevat standaard drie waanzinnige kasten, met als thema Boba Fett, The Clone Wars en Episode V: The Empire Strikes Back. Nu is het hoofddoel van een flipperkastgame natuurlijk een zo hoog mogelijke score te halen door het balletje zo lang mogelijk in het spel te houden en punten te scoren door het balletje tegen de aanwezige objecten aan te schieten. Dat gedeelte van Star Wars Pinball is in ieder geval dik in orde. Alles voelt als een echte flipperkast. Met het linkerpookje zijn zelfs klappen op de automaat uit te delen om de bal nét dat ene zetje te geven, maar pas op, voor je het weet slaat de kast op tilt. Er is zelfs een Operator Modus waarmee je een beetje kunt klooien met de spelregels. Kortom, een erg complete en gedetailleerde flipperkastsimulator.

Empire Strikes Back, Clone Wars en Boba Fett

In Star Wars Pinball gaan echter niet alleen wat lampjes branden, geluidjes af of verschijnen er letters als je tegen een bepaald object schiet. Nee, als je de bal via de juiste paden lanceert of bepaalde elementen raakt, komt de hele kast tot leven en worden hele verhalen verteld. Boba Fett vliegt ineens boven de kast en schiet in het rond, Anakin Skywalker weert met zijn lightsaber de kogels van wat handelsfederatiedroids af of zelfs Darth Vader verschijnt in hoogsteigen persoon in het midden van de kast om de bal te beïnvloeden met de Force. En zo zijn er nog veel meer scenario’s te beleven. Boba Fett die gegrepen wordt door de Sarlacc? Present. Wandelende AT-AT’s? Aanwezig. Carbonite Han Solo? Ook hem zien we terug. Er zijn zelfs heuse lightsabergevechten tussen Luke Skywalker en Darth Vader te triggeren waarin vader en zoon (oh, was dat een spoiler?) over de hele flipperkast heen springen en het is ook nog eens mogelijk om in first person te duelleren met Skywalker Senior. Om die scènes te zien, moet de Force wel sterk in je zijn om wel heel precies de juiste dingen aan te tikken met de bal.

Gelukkig besefte Zen Pinball ook wel dat al dat spektakel geen afleiding moet zijn van het echte flipperen. Het zou immers niet zo cool zijn als je telkens de bal kwijtraakt, omdat Darth Vader zo nodig zijn hoofd om de hoek moet steken. De kast is compact, waardoor de bal én de gebeurtenis prima te volgen zijn en op sommige momenten wordt de bal gewoon even ergens klem gehouden, zodat je de gelegenheid krijgt optimaal mee te kijken hoe een Stormtrooper ten tonele verschijnt. Eventueel is ook nog het camerastandpunt te veranderen, om beter het overzicht te bewaren. Of om meer mee te krijgen van de omgeving waar de kast staat! De Empire Strikes Back-kast staat namelijk in de Death Star, terwijl die van Boba Fett in een kroeg op Tatooine staat. In de Wii U-versie die wij speelden schakelt het scherm van de GamePad soms over naar een camera die de bal volgt als deze door tunneltjes rolt. Het is leuk om dan eens te zien hoe het is om als stalen knikker door een flipperkast te vliegen, maar deze scènes ervoeren wij wél als afleidend. Wij hielden onze ogen dus al snel toch op de tv. Overigens is het ook mogelijk de volledige game op de GamePad te spelen.

Nadeel van de game is wel de prijs. Hoe tof en levendig de flipperkasten ook zijn, een tientje voor drie stuks is aan de prijzige kant. Daarbij staat of valt de tofheid van iedere kast met hoeveel affiniteit je met het thema hebt. Dat Star Wars Pinball louter bedoeld is voor Star Wars-fans is zo’n open deur dat dat verder geen toelichting behoeft, maar terwijl menig Star Wars-fan zich zal vergapen aan de Episode V: The Empire Strike Back-kast, is de kans groot dat diezelfde fan zijn of haar schouders ophaalt voor de The Clone Wars-kast. Was er nou echt geen toffer thema te bedenken dan The Clone Wars? Iets met de Jedi Temple op Coruscant, een roodgloeiende kast gebaseerd op Mustafar of zelfs eentje waar de Pod Racers uit Episode I doorheen scheuren, om enkele voorbeelden te noemen? De game moet in de toekomst wel uitgebreid worden met zeven andere kasten, maar het is op het moment van schrijven onbekend wanneer deze komen en wat hun thema is. Bovendien moet voor deze extra kasten bijbetaald worden. Behalve de Force moet dus eigenlijk ook je banksaldo met je zijn.

Deze game is getest op de Wii U.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

GTA 4-mod laat je wisselen tussen personages zoals in GTA 5

Maximaal 2000 vrienden op PSN bij PS4