in

ibb & obb Review


De wereld is plat, maar ibb en obb maken zich geen zorgen dat ze er vanaf vallen. Gebeurt dat toch, dan draait de zwaartekracht gewoon om en alsof het niets is lopen de onschuldige mannetjes door aan de onderkant van hun omgeving. Alles is vredig en niets lijkt het duo in de weg te staan, maar schijn bedriegt. Gevaar ligt op de loer in de vorm van pittige puzzels en gemene vijanden. Te allen tijde moeten de mannetjes samen werken om deze gevaren te trotseren, want zonder ibb is er geen obb…

Obb de kop

ibb & obb is namelijk een ware co-op game. Als de ene speler het loodje legt, spat de andere een moment later uit elkaar. Goede samenwerking tussen het groene en het rode mannetje, die door een medespeler bestuurd wordt, is dus een must. Onder het genot van minimalistische sfeermuziek lopen en springen de figuurtjes door een kleurrijke 2D-wereld waarbij ze continu elkaar helpen met zwaartekracht manipulerende puzzels. Zo kan ibb bijvoorbeeld op zijn partner gaan staan, waarna hij door een portaal in de grond springt. Hierdoor draait zijn zwaartekracht om en door het extra zetje van obb kan ibb nu een hoger gelegen plateau aan de onderkant bereiken. Hierna valt hij een vijand van onderen aan, zodat obb aan de bovenkant weer verder komt. Het zijn dit soort Portal-achtige scenario’s die telkens goede samenwerking vereisen en flinke voldoening geven als je ze voltooit.

De puzzels beginnen eenvoudig en al spelenderwijs los je ze in rap tempo op. Elke nieuwe sectie van de game introduceert nieuwe gameplay-elementen, zoals trampolines die je alleen omhoog helpen als je medespeler er van onder tegenaan springt en bubbels die ibb en obb even laten zweven. De game blijft je hierdoor verrassen en hoe verder het kleurrijke duo komt, hoe meer obstakels ze tegenkomen en hoe lastiger de puzzels worden. In de latere levels heb ik samen met een vriendin letterlijk tientallen minuten naar mijn scherm zitten staren voor de oplossing ineens in ons hoofd schoot. Hardcore puzzelfanaten kunnen hun hart ophalen, want de game kent ook nog geheime gebieden met extra pittige uitdagingen en veel verborgen collectables.

Door goed naar de omgeving te kijken kom je altijd wel uit een situatie, want alles wat je nodig hebt om een probleem te trotseren staat op je scherm. Het is alleen nog aan jou en je medespeler om uit te zoeken hoe je precies deze objecten gaat benutten om voorbij de puzzel te komen. De game neemt je nooit bij het handje en hoewel het enorm veel voldoening geeft als je zelf de oplossing in de gaten hebt, hadden we toch graag een hint-functie in het spel gezien. Zeker de latere puzzels zijn door hun hoge moeilijkheidsgraad lang niet voor iedereen weggelegd en halen enigszins de flow uit het spel.


Multiplayer plezier

ibb en obb schreeuwt erom om met z’n tweeën op de bank gespeeld te worden. Toch hebben de ontwikkelaars een singleplayer-optie toegevoegd waarbij je ibb met de ene analoge stick bestuurt en obb met de andere, maar het moge duidelijk zijn dat dit niet meer is dan een grappige gimmick. Online spelen is wel een mogelijkheid. Hierbij gebruik je de rechterstick om lijnen te tekenen in het beeld; een erg handige toevoeging om strategieën te bespreken, maar niet een waardig alternatief voor voice-chat.

Hartjes tekenen in beeld om je medespeler te laten weten dat je blij bent met een oplossing is schattig en doet in de verte denken aan de non-verbale communicatie in Journey. Als je echter voor alle collectables gaat, biedt dit net te weinig communicatiemogelijkheden. Het samen verzamelen van alle kristallen in een level vereist namelijk zeer precieze samenwerking en goede communicatie, dat je simpelweg niet kan bereiken zonder een headset te gebruiken. Samen hardop nadenken en bekvechten over wie de vijanden mag afmaken is dan ook zoals ibb & obb eigenlijk moet worden gespeeld.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Jock Cranley steekt zijn middelvinger op in GTA 5

Splinter Cell: Blacklist – Review