in

Xbox One importeren – wat moet je weten


Nu de Xbox One in Nederland en België voor onbepaalde tijd is uitgesteld, stelden velen al een belangrijke vraag: kan ik niet een Xbox One importeren? Inmiddels is via diverse kanalen allerlei informatie opgedoken over de mogelijke restricties rondom het importeren van een console. Kort samengevat: Ja, dat kan. Er zijn echter nog wel wat kleine randvoorwaarden die we al kort in dit nieuwsbericht aanstipten. Het gaat echter toch om een flinke investering en dan is het fijn om niet alleen zekerheid te hebben over de systeemtaal en betalingsopties, maar ook over de beschikbaarheid van systeempatches en de gevolgen van importeren als de console straks wél hier verkrijgbaar is. Daarom nog even alle feiten overzichtelijk op een rij.

Day One patch

Als je een Xbox One koopt, zul je eerst een patch moeten downloaden die het een en ander recht breit. Via die patch worden onder meer de regiolock en alle vormen van DRM en online verplichtingen weggehaald. Deze patch is echter overal ter wereld te downloaden, bevestigt Microsoft. In landen waar de Xbox One officieel lanceert, in landen die bij de oorspronkelijke 21 markten hoorden én in landen daarbuiten. Een internetverbinding is genoeg. En die heb jij, anders kon je dit nu niet lezen. Na het downloaden van die patch is de console regiovrij en kun je elke Xbox One-game van overal ter wereld afspelen, of de console of game nu gekocht is in Amerika, Duitsland of Nederland.

Xbox Live

Wel moet je zolang de Xbox One hier niet verkrijgbaar is, een andere regio kiezen via de OOBE; het initialisatiemenu van de Xbox One. Hier zijn enkel de regio’s te kiezen waar de Xbox One ook echt op dat moment verkrijgbaar is. Die regio kun je echter zelf kiezen. Als je dus een Xbox uit Duitsland haalt, is het alsnog mogelijk om Engeland of de Verenigde Staten als regio te kiezen. Hou er wel rekening mee dat de systeemtaal, de taal van de stemcommando’s via Kinect en de content van Marketplace afhangen van die regio. Bepaalde content kan echter wel regiolocked zijn en dan doet je echte geografische positie er toe. Waarschijnlijk zijn de Amerikaanse applicaties om live sport mee te kijken dus enkel te gebruiken als je je ook echt fysiek in de Verenigde Staten bevindt.

Engeland of Amerika als regio kiezen ligt het meest voor de hand, omdat de systeemtaal dan in het Engels is en je de games te zien krijgt die beschikbaar zijn op de Engelse Marketplace. Prijzen zijn dan in ponden of dollars. Kies je Duitsland als regio, dan mag je boos naar je Xbox schreeuwen (Xbox Ein! Einschalten!) en zijn sommige Xbox Live Arcade-games misschien gecensureerd. Prijzen zijn dan wel in euro’s.

Xbox Live werkt echter wel gewoon. Volgens Microsoft is het mogelijk om ‘in te loggen met een account uit een regio waar je een account kunt maken’. Nederland en België horen daar gewoon bij, dus het is gewoon mogelijk om met je huidige Xbox Live-account in te loggen of een nieuw account te maken, zonder dat je ineens het adres van een Engelse pizzabakker of Duitse autofabriek moet opzoeken.

Bij het aanschaffen van producten via Xbox Live Marketplace, zijn wel wat kleine obstakels. Betalen met een creditcard is eigenlijk geen optie. De creditcard moet namelijk een geldig factuuradres hebben in het land van de regio die je op je Xbox One hebt ingesteld. En aangezien we de kans klein achten dat je een Engelse of Duitse creditcard hebt, valt die optie voor bijna iedereen af. Betalen met prepaid kaarten is wel mogelijk, maar ook daar zien we wat problemen. Je hebt dan namelijk prepaidkaarten nodig met de valuta van de regio die je in je Xbox hebt ingesteld. Heb je dus Engeland als regio gekozen vanwege de systeemtaal, dan heb je ook prepaidkaarten met ponden nodig. Duitsland of Frankrijk zijn dan weer handigere regio’s, omdat dan een prepaidkaart met euro’s volstaat. Deze kaart hoeft dus niet per sé uit Duitsland of Frankrijk te komen, iedere kaart met euro’s volstaat. Eurokaarten moeten binnenkort ook hier bij de lokale gameboer beschikbaar zijn, omdat ook de Xbox 360 overgaat van Microsoft Points naar ‘echt’ geld. Maar ja, dan zit je dus wel met Duits of Frans als systeemtaal. Het is misschien gewoon het verstandigst om Marketplace-aankopen even uit te stellen en gewoon retailgames te spelen tot de Xbox One ook hier officieel beschikbaar is.

Na de launch in Nederland

Als de Xbox One straks eindelijk verkrijgbaar is in Nederland, is het gewoon mogelijk om de instellingen van de Xbox One aan te passen. De regio van de Xbox One is namelijk op elk moment aan te passen. Tegen die tijd verander je dus gewoon ‘Engeland’ in ‘Nederland’ en klaar is Kees. Vervolgens zijn de menu’s Nederlands, luistert je Xbox One naar Nederlandse voice-commando’s (het is onbekend of Brabants, Limburgs of Fries ook geaccepteerd worden) en krijg je toegang tot het Nederlandse Marketplace.

Aangezien je Xbox Live account helemaal los staat van de regio van de Xbox One, blijft deze na die grote wisseltruc onveranderd. Je statistieken in Battlefield of Call of Duty en reeds behaalde Achievements worden niet ineens gereset. Aankopen die je mogelijk toch hebt gedaan via Marketplace blijven behouden, maar wederom knelt hier toch het schoentje een beetje. Games die je al gedownload hebt, blijven gewoon op je harde schijf staan en blijven speelbaar. Opnieuw downloaden kán echter problemen opleveren, omdat er verschillen tussen de Marketplaces zitten. Een game hoeft niet wereldwijd beschikbaar te zijn, of is mogelijk aangepast voor bijvoorbeeld de Duitse markt. In dat geval zou je echt terug moeten keren naar de specifieke Marketplace waar je de game gekocht hebt (door de regio van je Xbox One weer te veranderen) om die game opnieuw te downloaden. We herhalen ons advies weer: wacht gewoon even met Marketplace-aankopen en dan is er niets aan het handje.

Wie namelijk écht niet kan wachten, kan de Xbox One gewoon importeren. Fiets gerust een keer de grens over en koop je Xbox One in Duitsland, of bestel ‘m bij een wereldwijd web-warenhuis en koop er gerust de retailgames bij die je tof vindt en wie weet speel je straks alsnog tijdens je kerstvakantie Forza 5 op de Xbox One.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

BioShock: Infinite – Clash in the Clouds Review

GTA Online, een droom die uitkomt?