De eerste glimpen van Art Academy: Sketchpad vingen we al op tijdens de onthulling van de Wii U, toen nog als naamloze techdemo. Inmiddels is de game voor nog geen vier euro uit de eShop te plukken en schetst deze voormalig techdemo alsnog perfect wat er mogelijk is op de Wii U.
Tekensimulator
Art Academy: Sketchpad is eigenlijk geen game te noemen. Het is een ware tekensimulator die volledig mogelijk wordt gemaakt door de GamePad. Tekenen op de GamePad voelt net als echt tekenen doordat er een waar arsenaal aan tekengerij tot je beschikking staat. De game bevat ontzettend veel verschillende (kleur)potloden en krijt, maar minstens net zo belangrijk zijn de verschillende gummen en de smudge stick, waar kleuren mee te vervagen of te mengen zijn. Ook handig is het kladblokje, waarmee je buiten de tekening om even kunt uittesten hoe een kleur eruit ziet, of hoe een mengsel uitpakt. Al die gereedschappen, van een kleurpotlood tot de koolsteen en de kneedgum tot aan de verschillende ondergronden, hebben een even waarheidsgetrouw effect. Hierdoor zijn uiteindelijk echt ontzettend gedetailleerde tekeningen op papi… pardon, op de GamePad te zetten. De enige rem lijkt je eigen creativiteit en tekentalent te zijn.

Net té realistisch
Toch neemt Art Academy zijn rol als perfecte tekensimulator van tijd tot tijd té serieus. Een simpele undo-functie is er niet, waardoor uitschieters net als op echt papier desastreus zijn. Dan moet je namelijk gaan gummen en dan is de kans groot dat een groter deel van de tekening wordt geruïneerd.
Ook missen we de mogelijkheid om zelf lagente creëren. Het zou fijn zijn als we ons werk konden indelen in layers, zodat naderhand aanpassingen maken wat eenvoudiger is. Art Academy maakt overigens wel zelf een soort layers, maar doet dit net niet goed. Al het gereedschap is onderverdeeld in drie categorieën: schetspotloden, kleurpotloden en krijt. Als je tussen die gereedschapsetjes wisselt, wordt de bestaande tekening ‘definitief’. Uitgummen en kleuren mengen is dan niet meer mogelijk. Zo wis je niet per ongeluk je initiële schets tijdens het kleuren, maar het maakt naderhand aanpassen ook praktisch onmogelijk. De tekening is dan hooguit te overschrijven met wit potlood, maar dat is toch niet hetzelfde.
MiiVerse
Buiten het tekenen zelf om heeft Art Academy nog een paar leuke extraatjes. Het is bijvoorbeeld mogelijk een aantal afbeeldingen van een paar brandende kaarsen, een schoteltje aardbeien of een paar appels na te tekenen. Terwijl je dan tekent op de GamePad, is de voorbeeldfoto zichtbaar op de televisie. Maar met één druk op de knop verandert dat beeld even in jouw eigen tekening, waardoor je op fraaie wijze kunt vergelijken of de tekening een beetje lukt – of word je geconfronteerd met hoe mislukt je tekening eigenlijk is. Is je tekening eenmaal toch geslaagd, dan is deze via het menu eenvoudig MiiVerse op te slingeren.

Dit kunstwerkje troffen wij aan op MiiVerse en is getekend door ene Ross.
Overigens sterft het op MiiVerse al van de jaloersmakend mooie tekeningen. Mocht je nog twijfelen aan wat er mogelijk is met Art Academy, neem dan daar even een kijkje. Betere reclame kan de game zich niet wensen. Het is dan weer jammer dat tekeningen niet op een andere manier en in hogere resolutie te delen zijn via bijvoorbeeld Facebook of per e-mail. Geen slimme zet. Is er een keer een game die echt optimaal gebruik maakt van de Wii U, zijn de resultaten eigenlijk alleen te delen met mensen die al een Wii U hebben.