in

Forza Motorsport 5 Preview


Van Forza Motorsport 5 hebben we op de GamesCom een uitgebreide presentatie gekregen. Dan Greenawald, de bijzonder rustige, bijna spirituele creative director bij Turn10 nam daar bij het woord. Ik voelde me zo comfortabel bij zijn uitleg over de game, dat ik me er tegelijkertijd ongemakkelijk door voelde. Maar zelfs zonder de chique beargumentatie lijkt Forza Motorsport 5 een hele goede game te gaan worden.

Vlekkeloos portfolio

Veel mis kunnen ze ook niet doen bij Turn10. De studio heeft tenslotte een vlekkeloos portfolio met Forza 1 – 4. Forza Motorsport 5 is qua opzet een iets andere game. In tegenstelling tot zijn voorgangers, worden alle classes in de game vanaf het begin unlockt. Dat betekent dat je direct met de sport en compactcars aan de slag kan gaan, mocht je dat willen (al moet je de verschillende wagens uit deze classes nog wel individueel vrijspelen). De carrière-modus speelt zich daarom ook heel anders. In plaats van een ketting van events af te werken met één individuele wagen, kun je nu zelf kiezen welk event je met welke wagen speelt en in welke volgorde. Greenawald legt uit dat dit gedaan is om het levelen in de game niet steeds moeilijker en langzamer te laten worden, omdat dit iets is waardoor spelers vroegtijdig afhaken zodra het te lang duurt om een level hoger te komen. De game blijft hierdoor interessant omdat je zelf je weg naar het einde bepaalt.

Dan over de multiplayer, en in het bijzonder de “Power of the Cloud” in combinatie met Forza Motorsport 5. Dit begint een steeds heter hangijzer te worden voor Microsoft, die deze Xbox One-functie als onuitputtelijke krachtbron promoot, maar nog weinig games geshowd heeft die daar ook echt nuttig gebruik van maken. Forza Motorsport is de enige One-game die tot nu toe actief van de cloud gebruik maakt . Dit in de vorm van Drivatars, jouw online profiel dat zichzelf verbetert aan de hand van hoe jij racet. Ben je een speler die graag zijn tegenstanders in een hoekje duwt, dan doet jouw Drivatar dat ook . Speel je zelf niet online, dan leeft jouw Drivatar voort in de cloud en speelt hij tegen andere (bekende of onbekende) spelers. Het is leuk gevonden, maar gaat dit de game daadwerkelijk meerwaarde geven? Ik bedoel: wat geef jij erom dat een fictieve versie van jezelf in jouw afwezigheid op Xbox LIVE rondscheurt? Wij zetten hier alsnog onze vraagtekens bij.


De nieuwe controller

Pirelli

Leuk om te weten: voor Forza 5 heeft Turn10 contact gezocht met Pirelli om te weten wat er allemaal met de banden gebeurt tijdens een race qua slijtage en performance. Turn10 wou tot op de milliseconde nauwkeurige data hebben om te implementeren in de game, maar Pirelli had deze informatie niet voorhanden. Zodoende heeft Turn10 het bedrijf achter de rubbertechnologie van de banden geraadpleegd. Deze hebben een nieuw onderzoek opgestart om tot op de milliseconde nauwkeurig te berekenen hoe banden slijten Al deze data wordt nu doorverkocht aan racewagenbouwers om nieuwe profielen van banden te produceren. Zo zie je maar weer: ook zonder de power van de cloud kan Turn10 coureurs beter laten rijden.

Afgezien van dit laatste puntje van kritiek, betekent dit niet dat je op de Xbox One zometeen niet lekker Forza kunt spelen. Neem de nieuwe controller bijvoorbeeld: de nieuwe rumble triggers geven onafhankelijk feedback op je vingers als je door een bocht drift. Jelle en Rob waren destijds op de E3 heel enthousiast van het gevoel dat dit gaf. Daarnaast is de Xbox One natuurlijk tot staat om Forza beter te presenteren dan ooit. Volgens Greenawald zijn alle auto’s in Forza Motorsport 5 net zo gedetailleerd als dat de auto’s in Forza Motorsport 4 er uit zagen in de Autovista-garage.

Ook qua aankleding van de racetracks zit het snor. Voor het eerst had ik het idee dat ik niet in een lege badkuip zat te racen met een paar omstanders, maar door een levendige stad met actief publiek, vogels, ballonen die door de lucht vliegen, vuurwerk dat afgeschoten wordt etc. Maar het zijn niet deze dingen die Forza laten uitblinken van de rest. Het zijn de details die hem het doen: de kleine dingen zoals belichting die op reflectie reflecteert of de kleine rubbervlokjes die van de band afschuren door de frictie op het asfalt. Dit maakt Forza 5 een zeer uitgediepte game die met veel aandacht voor de racesport zometeen op de markt wordt gebracht.

Het is goed dat Forza 5 zometeen een andere game wordt dan zijn voorgangers en dat niet alleen doet door meer toe te voegen, maar ook door de hele carrière-modus om te gooien en zo een andere ervaring te bieden aan de speler. Daarmee houdt Turn10 de serie in ieder geval fris, en dat kunnen we alleen maar waarderen. Als het allemaal goed loopt, kan dit een van de beste launchgames worden voor de Xbox One.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rayman: Legends Review – Geniale platformgame

Gone Home Review – Young-adult fiction