in

Kingdom Hearts – Welke versies moet ik spelen


Het is bizar om te zien hoe complex het verhaal van Kingdom Hearts geworden is. De originele game over vriendschap verraste vriend en vijand dankzij de magische combinatie van Disney en Square-Enix. Wegens het verkoopsucces werd het een serie en al snel kwam de ene na de andere game uit, telkens op een compleet ander platform. Inmiddels is eindelijk het officiële derde deel in zicht en leeft Kingdom Hearts als nooit tevoren. Een jaar geleden hebben we nog geprobeerd om het complete Kingdom Hearts verhaal in één artikel samen te vatten, maar de serie blijft complex en kan hierdoor nieuwkomers afschrikken. Dat er bovendien zoveel verschillende versies van KH-games zijn uitgekomen, maakt het er niet makkelijker op om te kiezen met welk spel je moet beginnen. Omdat iedereen uiteraard met de beste delen aan de slag wil, presenteren wij vandaag een nieuw overzicht: Kingdom Hearts – welke versies moet ik spelen?

Kingdom Hearts

Dit is de originele Kingdom Hearts-game waar het allemaal mee begon. In 2002 verscheen dit spel voor de PlayStation 2 en wist het de harten van gamers over de hele wereld te veroveren. Nieuwkomers van de serie raden we ten zeerste aan om niet halverwege de serie in te stappen, maar om gewoon bij dit deel te beginnen. En dan eigenlijk het liefste met de speciale Japanse versie, getiteld Kingdom Hearts: Final Mix. Deze versie bevat meer tussenfilmpjes, extra baasgevechten, meer verzamelbare objecten en een langer geheim eindfilmpje. Er zitten meer verwijzingen naar Kingdom Hearts II in en het is gewoon met de Engelse audio te spelen.

Op de PlayStation 2 heeft Final Mix helaas nooit het daglicht gezien buiten Japan, maar wij westerlingen zullen blij zijn dat uitgerekend deze versie in de Kingdom Hearts HD 1.5 remix collectie voor de PS3 zit. En dan ook nog eens met een verbeterde camera, zodat je godzijdank niet meer de schouderknoppen hoeft te gebruiken om rond te kijken!

Kingdom Hearts: Chain of Memories

Na de originele Kingdom Hearts verscheen dit op een kaartspel-gebaseerde tussendeel voor de Game Boy Advance in 2005. In Chain of Memories wordt Organisation XIII geïntroduceerd, een organisatie die een belangrijke rol speelt in Kingdom Hearts II. Omdat je een hoop referenties in deel twee mist als je Chain of Memories niet gespeeld hebt, raden we ook iedereen dit tussendeel aan. En als het even kan, moet je gaan voor Kingdom Hearts: Re:Chain of Memories, de 3D remake van de game voor de PS2.

Net als Final Mix is ook deze versie nooit in Europa uitgekomen. Tot nu toe dan, want Re:Chain of Memories wordt gebundeld in de Kingdom Hearts HD 1.5 remix collectie. De Amerikaanse versie voor de PS2 importeren hoeft straks dus niet meer.

Kingdom Hearts II

Het sterke vervolg op Kingdom Hearts en Chain of Memories, die de verhaallijnen van Sora, Roxas en Organisation XIII aan elkaar knoopt. Een must voor iedereen die de hele serie wil volgen. Het is bovendien nog steeds goed speelbaar op de PS2, omdat de camera in de game flink verbeterd is ten opzichte van zijn voorganger. Dit tweede deel verscheen in 2006 en een jaar later kwam Kingdom Hearts II: Final Mix+ uit in Japan.

Net als bij de originele Final Mix bevat deze versie weer een aantal nieuwe toevoegingen, maar dit keer waren ze minder interessant voor het verhaal. Kingdom Hearts II: Final Mix+ uit Japan importeren was dus alleen voor de fanatieke fans aan te raden. Zowel Kingdom Hearts II als Final Mix+ staat nietop de 1.5 HD-collectie, maar wij gokken dat er vast nog een 2.5 HD-collectie gaat volgen voor de komst van Kingdom Hearts III.

Kingdom Hearts: 358/2 Days

Na Kingdom Hearts II verschenen er een aantal spin-offs die de serie verder moesten uitdiepen. Eén daarvan is 358/2 Days, die meer inzicht geeft over het verhaal van Roxas’ tijd bij Organisation XIII. Ondanks dat het personage Xion wordt geïntroduceerd in deze game, wordt 358/2 Days door velen als een van de mindere titels in de serie beschouwd. De game voegt vrij weinig toe aan het verhaal en is daardoor niet noodzakelijk om te spelen. Wil je tijd sparen, dan raden we Kingdom Hearts HD 1.5 remix aan, waar het verhaal van 358/2 Days verteld wordt middels een reeks cutscenes.

Kingdom Hearts: Birth by Sleep

Birth by Sleep is de voorloper op de originele Kingdom Hearts en wordt ook wel als KH0 bestempeld door de makers. Het spel speelt zich immers tien jaar vóór de gebeurtenissen van de eerste KH-game af, maar kent een hoop referenties naar zowel KH2 als 358/2 Days. Het maakt de serie er niet zozeer duidelijker op, maar voegt juist meer elementen aan het verhaal toe, als aanloop naar Kingdom Hearts III. Daarom is het aan te raden om pas aan deze titel te beginnen nadat je op zijn minst Kingdom Hearts 1 en 2 uit hebt.

In 2010 verscheen Birth by Sleep voor de PSP en een jaar later kwam in Japan de Kingdom Hearts: Birth by Sleep Final Mix-uitgave. Het belangrijkste verschil met de originele versie is dat de het geheime einde hierin speelbaar is, waardoor er een nieuw hoofdstuk aan de game wordt toegevoegd. Ook deze Final Mix-versie is nooit in het westen uitgekomen, maar we hopen dat hij zal verschijnen in een toekomstige 2.5 HD-collectie.

Kingdom Hearts Coded

Samen met 358/2 Days is Kingdom Hearts Coded waarschijnlijk het minst belangrijke deel van de serie. Het vertelt het verhaal over een digitale versie van Sora en zijn teamleden, die in een computer beschadigde dagboek-bestanden van Jiminy Cricket moeten herstellen. De grootste reden om deze game te spelen is voor het einde, waarin we eindelijk te zien krijgen wat er in de brief van Mickey staat uit het einde van Kingdom Hearts II. Coded kwam in 2010 uit voor de DoCoMo, een Japans mobiele telefoonmerk. Een jaar later kwam de wereldwijde Nintendo DS heruitgave getiteld Kingdom Hearts Re:Coded.

Kingdom Hears 3D: Dream Drop Distance

Tot slot het meest recente spel uit de serie tot nu toe en de enige met maar één versie: Dream Drop Distance. Dit spel gaat verder waar Kingdom Hearts II ophield en dient als opvulling van het gat tussen deel twee en drie. Het volledige verhaal van deze game is pas te begrijpen als je vooraf op zijn minst Kingdom Hearts, Chain of Memories, KH2 en Birth by Sleep (het liefst in die volgorde) hebt gespeeld.

Die eerste twee spellen zullen straks in hun beste uitvoeringen speelbaar zijn in 1.5 HD Remix. Tot er een 2e HD-collectie aan het licht komt, zul je voor Kingdom Hearts II en Birth by Sleep helaas nog respectievelijk een PlayStation 2 en een PSP nodig hebben. De Japanners hebben het ons dus niet makkelijk gemaakt, maar als we nog een keer het hele verhaal doorlezen, beseffen we weer waarvoor we het allemaal doen: vriendschap! En eh… verwarring.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

De PlayStation Vita – Sleutel tot succes PlayStation 4

Waarom de Nintendo DS het beste gamesysteem ooit is!