in

GTA 5 – Vliegfeest


Vandaag is GTA 5 uitgekomen. Ik speel de game echter al bijna twee weken dag in dag uit om beelden op te nemen voor ons tv-programma, dat als het goed is vanaf 23 september weer op Veronica wordt uitgezonden. Inmiddels heb ik GTA 5 met enorm veel plezier uitgespeeld, maar ben ik er nog lang niet klaar mee. Er is namelijk één reden waarom ik de game heel lang ga spelen: de uitgebreide mogelijkheid om te vliegen.

Je kunt op een gegeven moment in de game een vliegveld kopen, waarop je als Trevor een aantal optionele missies kunt uitvoeren. In een klein vliegtuigje moet je dan bommen of kratten met wapens op de juiste plek droppen, om vervolgens weer veilig te landen. Na het succesvol voltooien van zo’n missie kun je over het algemeen een dag later pas weer de volgende missie doen. Als je dan uit je vliegtuig stapt en wegrijdt, verdwijnt het vliegtuig voor een dag. Maar ik stapte enkel uit om de missie te voltooien om vervolgens weer in te stappen.

Met de fantastische muziek van Soulwax die door de boxen knalde vloog ik zo boven de wereld van GTA 5. Ik zag vanuit mijn vliegtuig hoe het verkeer massaal over de snelweg van Sandy Shores naar Los Santos reed, in de bergen zag ik hoe een wolf achter een konijn aan rende en eenmaal die bergen gepasseerd, doemde het prachtige aanzicht van Los Santos op. Vliegen in GTA 5 laat zien hoe groots de wereld is en hoever je eigenlijk kunt kijken.

Terwijl de zon langzaam ondergaat vlieg ik tussen de wolkenkrabbers door om zo te voldoen aan één van de vele aerial challenges. Het gaat allemaal goed, want ik heb er al veel vlieguren op zitten en via deze weg kom ik uiteindelijk aan bij het strand van Los Santos. Daar zie je de laatste mensen nog op het strand zitten en over de pier keuvelen, op zoek naar een restaurantje. Ik scheer er een paar meter bovenlangs en geniet van elk moment.

Toch kent elk vliegreisje zijn einde en daarvoor heb ik twee opties. De eerste is de Walk of Fame in Vinewood vinden en midden op straat proberen mijn vliegtuig te landen. Het brengt absoluut wat risico met zich mee en de kans is aanwezig dat ik uiteindelijk crash en in het ziekenhuis beland. Maar tot nu toe is het negen van de tien keer goed gegaan. Niks gaat boven het gevoel van je vliegtuig parkeren naast het Oriental Theatre (de in-game variant van het Chinese Theatre) en uitstappen middenin de alledaagse waanzin van Vinewood.

Het tweede alternatief is misschien nog mooier. Ik stijg op naar ongekende hoogte om vervolgens de deur van mijn vliegtuig te openen en er uit te springen. De eerste keer dat ik dat deed bleek ik geen parachute om te hebben, met een zeer pijnlijk resultaat als gevolg. Die parachute is te koop bij Ammunation en is later in de game standaardonderdeel van je uitrusting als je in een vliegtuig of helikopter stapt, waardoor die fout je maar één keer overkomt. Tenzij je een sadistische psychopaat bent.

De keren daarop zorg je er voor dat de potentiële dodensprong verandert in een prachtige reis naar beneden. Zo hangend aan je parachute kom je echt even lekker tot rust en geniet je met volle teugen van de schoonheid die zich onder je bevindt. Dit soort momenten maakten GTA: San Andreas voor mij zo indrukwekkend; in GTA 5 zijn ze nog tienduizendmiljoenmiljard keer mooier.

Later wordt dit alleen maar beter als je een eigen hangar op het vliegveld van Los Santos koopt en daar een dik privéjet in stalt. Je bent dan nog sneller in de lucht en kunt met een beetje slimheid dan uit je vliegtuig springen, landen op het vliegveld en daar weer een volgend vliegtuig pakken. Het enige nadeel is dat neerstortende vliegtuigen de aandacht van de politie trekken. Pas dus op dat je niet wordt neergeschoten!

Heb jij zelf al GTA 5? Wat voor iets cools heb jij al meegemaakt? Deel het met ons in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

InsideGamer Update van Jelle

WIN Hearthstone: Heroes of Warcraft betakey