in

VrijMiRob – De Pokemon Nuzlocke Challenge


Nog één nachtje slapen en dan liggen Pokémon X en Y in de schappen. Of je de game(s) nu gaat halen of niet, bijna elke gamer heeft op een bepaald moment in zijn leven wel eens een Pokémon-game gespeeld. Het leek me daarom het perfecte moment om het eens over de Nuzlocke-challenge te hebben. “De nuzla-wattes?” Vrees niet, in dit artikel leg ik het je uit!

Dood = dood

De Nuzlocke Challenge is het spelen van een Pokémon-game, maar dan met een twist. In principe zijn er een aantal extra spelregels, waar jij je als speler aan moet houden, die voor een intensere en spannendere speelervaring zorgen. Eén van de belangrijkste regels is dat een Pokémon dood wordt beschouwd als hij verliest in een gevecht, waarna je hem meteen vrij moet laten. Dit versterkt de band met je Pokémon enorm omdat je – als je het goed speelt – het grootste gedeelte van de game met dezelfde Pokémon optrekt. Bovendien worden de gevechten een stuk spannender omdat je koste wat kost wil voorkomen dat één van je teamleden ‘overlijdt’.

Een andere belangrijke regel is dat je in elk nieuw gebied alleen de eerste Pokémon mag vangen die je tegenkomt. Laat je deze Pokémon ontsnappen of maak je hem per ongeluk dood, dan heb je pech en kun je pas in het volgende gebied weer een potentieel nieuw teamlid rekruteren. Andere regels die veel gebruikt worden zijn: het benamen van al je Pokémon (wederom voor een sterkere emotionele band), het verbod op legendarische Pokémon of Pokémon die je van NPC’s ontvangt, en het niet mogen resetten van je game als het even tegen zit.

Waar komt de naam Nuzlocke vandaan?

De naam Nuzlocke vindt zijn oorsprong in een webcomic met dezelfde titel. In deze comic volgen we de avonturen van een Pokémon-trainer die de betreffende uitdaging aangaat. Eén van de terugkerende karakters in het verhaal is een Nuzleaf met het hoofd van John Locke (uit de serie Lost). De naam ‘Nuzlocke Challenge’ is zodoende geboren.

Een link naar de comic vind je hier.

Nuzlocke op InsideGamer

Ook veel InsideGamer-leden zijn inmiddels al bekend met de Nuzlocke-challenge. Zo schreef Lolloler zijn ervaringen op in een aantal member-artikelen, waarna Tidow al snel een officieel topic opende op het forum. Hierin worden spelers uitgenodigd om hun eigen ervaringen te delen. Het is leuk om te zien hoe iedereen de Nuzlocke Challenge ervaart, met name omdat sommige leden hun belevenissen uitgebreid opschrijven. Anderen, zoals Lolloler, tonen hun avonturen in Let’s Play-video’s en Galaxy_samurai heeft zelfs een heuse comic gemaakt. Als je geïnteresseerd bent is het dan ook zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in het topic en eventueel daar ook je eigen ervaringen te delen!

Baas, Pedro en Negerzoen

Uiteraard ben ik zelf ook aan de slag gegaan met de Nuzlocke Challenge. Hiervoor heb ik voor de FireRed-versie (een remake van het eerste deel) gekozen vanwege de nostalgische waarde. In het begin was het allemaal nog koek en ei, maar al gauw werd de moeilijkheidsgraad van de Nuzlocke Challenge duidelijk zichtbaar. Zo killde ik zonder op te letten een Caterpie (die ik hartstikke goed kon gebruiken tegen gymleider Brock). Bovendien maakte ik veel gebruik van potions, iets dat ik voorheen in een Pokémon-game eigenlijk nooit deed. Daarentegen was ik dan weer enorm blij dat ik op een gegeven moment een Mankey (een stuk zeldzamer dan bijvoorbeeld Rattata’s en Pidgey’s) tegenkwam, die ik vervolgens ving en ‘Baas’ noemde.

Enkele uren verder legden ook de eerste Pokémon het loodje doordat ik onvoorzichtig was. Zo verloor ik mijn vertrouwde Pidgeotto (Pedro geheten) van level 20 omdat ik een vijand onderschatte. Hetzelfde gebeurde met mijn Diglett (Negerzoen genaamd) terwijl ik hem juist perfect kon gebruiken tegen gymleider Lt. Surge en zijn elektriciteits-Pokémon. De Nuzlocke Challenge geeft de game gewoon veel meer waarde en dat maakt het een stuk leuker om te spelen, ook voor mensen die niet superveel met Pokémon hebben.

Met de komst van GTA V heb ik Pokémon eventjes laten liggen, maar het wordt hoog tijd om de draad weer op te pakken. En voor iedereen die van plan is Pokémon X of Y aan te schaffen is het absoluut de moeite waard om de Nuzlocke Challenge zelf eens te proberen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Chinese studenten moeten in PS4-fabriek werken’

Een ode aan mijn eerste console