in

Donderslag: Donkere wolken boven GTA Online


“Alert. The Rockstar cloud servers are unavailable right now. Please try again later,” verschijnt er op mijn scherm. Al twee weken lang terroriseert dat bericht mijn ogen en humeur. We zijn godverdomme twee fucking weken verder en nog steeds werkt GTA Online voor geen meter!

Voor de release voorspelde Rockstar nog doodleuk dat er misschien weleens problemen zouden kunnen ontstaan omdat waarschijnlijk veel mensen GTA Online willen gaan spelen. Alsof ze een masterclass sneu-uit-de-nek-lullen-en-slachtofferrol-aannemen van de NS hebben gehad. Natuurlijk willen veel mensen je spel spelen. Het internet ontploft als er zoveel als een screenshot van GTA V verschijnt. Zelfs de meest mainstream dode boom-media besteden aandacht aan je game. Binnen drie dagen brak GTA V het wereldrecord van snelst verkopende entertainmentproduct. Goh, je spel is het grootste succes sinds de uitvinding van warme broodjes. Handel dan naar die populariteit, in plaats van je er achter te verschuilen.

Had om te beginnen bijvoorbeeld geleerd van SimCity en Diablo III. Het is tenslotte niet alsof Rockstar nu pioniert met een revolutionaire techniek die helaas pindakaas niet helemaal werkt zoals verwacht. Nu nog een game maken die een constante internetverbinding vereistis alsof je Rusland binnenvalt in de winter: vragen om problemen. En die gaan er gegarandeerd ook komen.

Maar wacht: GTA Online, moet die niet juist online zijn? Ja, maar vergeet niet dat iedereen die offline speelt net zo goed verbonden is met diezelfde cloud servers. Diezelfde servers maken het immers mogelijk om Chop te trainen en auto’s te customizen via de iFruit app, om foto´s te delen via Snapmatic en om te handelen via Bawsaq en zo worden de servers dus toch belast door de offline spelers. Of nouja, mogelijk… eigenlijk hebben deze features natuurlijk ook nooit fatsoenlijk gewerkt.

Aanvankelijk haalde ik, en volgens mij velen met mij, daar een beetje de schouders over op. Och, dan train ik Chop even niet, of handel ik wel via LCN. Daar stond of viel die geweldige singleplayerervaring niet mee. Bovendien leek het mij wel slim. Rockstar kon door die diensten al vanaf 17 september vrij exact meten hoeveel mensen GTA V spelen en zou de servercapaciteit daarop kunnen toespitsen in de aanloop naar GTA Online, dat twee weken later online zou gaan. Vervolgens gaat GTA Online dan prima werken, dacht en hoopte ik. Blijkbaar overschatte ik Rockstar grandioos en de in-game radioreclame over cloud diensten heeft inmiddels een hele wrange bijsmaak.

Maar als ik vrienden en collega’s moet geloven die bij toeval – of via een omslachtige workaround waarin je met de DNS-gegevens van je console kloot (wat niet garant staat voor succes overigens) – toch online hebben gespeeld, dan mis ik blijkbaar niet eens zo heel veel. Collega Ferdi is bijvoorbeeld vooralsnog vooral op magere missies gestuit waarin je niet veel meer doet dan een auto stelen. Joey vertelde me hoe het stikt van de trieste figuren die het lollig vinden om iedere NPC te bestoken met spervuur, raketten en explosieven en hoe niemand zin heeft om samen missies te ondernemen.

Met name Eelco’s ervaring schrikt me een beetje af. “GTA Online ligt veel te ver van de singleplayer ervaring af. Het staat op dit moment bol van de vreemde designkeuzes en maakt het mij heel moeilijk om ongecompliceerde lol te hebben,” vertelt hij me. “Ik wil chaos veroorzaken met de raketwerper en minigun, maar daar moet je level 90+ voor zijn. Als er een speler achter mij aanzit en ik verniel uit zelfverdediging zijn auto, dan krijg ík een boete en waarschuwing wegens onsportiviteit. Als ik met pijn en moeite een mooie auto jat, dan kan ik hem niet opslaan in mijn garage omdat hij volgens de game ‘too hot’ is. Of ik dan maar even een half miljoen dollar wil ophoesten om hem legaal te kopen via de in-game website! Waar stonden de letters G, T en A ook alweer voor?” Dat klinkt inderdaad niet al te best en niet als GTA.

Dus waar doe ik het nog voor? Waarom probeer ik meerdere keren per week weer eens online te gaan, om vervolgens dat vervloekte Cloud servers are unavailable” in mijn gezicht geslingerd te krijgen? Is GTA Online überhaupt al deze ellende en frustratie wel waard? Kan ik die prachtige boerderij aan de oostkust van San Andreas die ik zo graag wil, met een pittoreske vuurtoren voor de deur, wel aanschaffen? Misschien moet ik het gewoon opgeven. Ik ben er wel even klaar mee. Ik wacht wel een paar maanden. Dan zijn hopelijk ook de heists toegevoegd, voor iets meer diepgang online. Als je Los Santos bezoekt wil je immers alleen maar zon, maar vooralsnog zie ik alleen maar donkere wolken. Hoog tijd dus dat het opklaart – al zou het fijn zijn als één specifiek soort wolk het juist wel gaat doen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Witness

Harvest Moon: A New Beginning Review – Boerenfeest