in

Super Mario 3D World Preview – Hier kunnen we van genieten


De reacties op de aankondiging van Super Mario 3D World, afgelopen E3, logen er niet om. Er heerste een gevoel van teleurstelling, mensen schreeuwden om een Mario-game van het kaliber Galaxy of zelfs het door velen verguisde Sunshine. Dit was slechts een Wii U-variant van een (overigens bijzonder goede) 3DS-game. Ook bij ons was er sprake van een lichte twijfel. Een paar maanden en enkele speelmomenten later is er van die twijfel weinig over. Super Mario 3D World biedt een volledige en uitermate leuke console-ervaring.

Intelligent levelontwerp

Een recente speelsessie met een uur aan nieuwe, deels exclusieve content, heeft de doorslag gegeven. We zijn uitgebreid aan de slag gegaan met een keur aan nieuwe levels, voorwerpen en power-ups. Vooral het bij vlagen intelligente levelontwerp heeft ons blij verrast. De spirituele voorganger Super Mario 3D Land deed dat eerder, met name door een gewiekste combinatie van het isometrische camerastandpunt en de stereoscopische 3D-functie van de Nintendo 3DS. Dit leverde toen interessant gepuzzel met diepte op. De Wii U beschikt uiteraard niet over zo’n 3D-optie, maar komt desalniettemin met gelijksoortige momenten op de proppen.

Voorbeeldje: een duister level vol schaduwspel is ons het beste bijgebleven. Met een druk (of kontstomp) op een knop verandert de lichtinval in de kleine en lege ruimte, waardoor er op de muur opeens een schaduw van een te verzamelen ster is te zien. De verandering in lichtomstandigheden werpt letterlijk en figuurlijk een ander licht op de situatie en openbaart, volledig uit het zich, een sluiproute met de felbegeerde ster. Op deze manier wordt er ook zonder de stereoscopische 3D-functionaliteit op een leuke wijze gespeeld met diepte.

Schatzoeken met power-ups

In veel gevallen hangt het intelligente levelontwerp direct samen met de beschikbare power-ups. De levels die wij speelden zaten bomvol verhulde sluiproutes, verborgen ruimtes en verscholen schatkamers, waarvan een groot deel alleen toegankelijk was middels één van de power-ups en voorwerpen. Bovendien zijn veel geheimen op dusdanige wijze in de levels geïmplementeerd dat je behoorlijk alert moet zijn om ze überhaupt op te merken.

Gelukkig werden we met raad en daad bijgestaan door een uiterst kundige Nintendo-medewerker, waardoor we een redelijk groot deel van de verborgen elementen wisten te vinden. Denk aan een agressief, zichzelf regenererend muurtje dat kan worden opgegeten door een gepotte en draagbare Piranha Plant. Of aan een level waarin je tot het bittere eind een kanon-power-up moet koesteren om je een weg naar een verborgen schat te knallen.

Katten rijden een scheve schaats

Gevonden voorwerpen en power-ups zijn vaak dus noodzakelijk om elk hoekje en gaatje van de spelwereld uit de kammen, maar bovenal ook gewoon erg leuk om te gebruiken. Neem het kattenpakje. Niet langer kan de iconische loodgieter enkel rennen, springen en kontstompen; zo’n feline outfit geeft hem ook de mogelijkheid om te krabben en klimmen. Deze specifieke power-up verrijkt de gameplay. Het idee dat je als kat de vlaggenmast in kan klimmen om die felbegeerde level-up te krijgen blijkt een mooie vondst en je zal balen als je bij deze klassieke levelafsluiting niet beschikt over een kittig pakje.

Naast de traditionele power-ups, stikt de wereld van Super Mario 3D World ook van de interactieve voorwerpen. We gaven eerder het voorbeeld van de Piranha Plant, maar er zijn genoeg andere gebruiksvoorwerpen te vinden. De schaats is op dit moment onze favoriet, voornamelijk omdat deze verdomde handig is in de ijsachtige levels. Je hoeft simpelweg in de schaats te klimmen, terwijl je je power-up gewoon behoudt, en zwiert vervolgens als een volleerd kunstschaatser over het bevroren wateroppervlak. Je moet alleen geen scheve schaats rijden, want bij de eerste de beste botsing ben je je ingevette ijzer direct kwijt. De toevoeging van dit soort interactieve voorwerpen is geen wereldschokkende revolutie, maar zorgt wel voor een fijne afwisseling binnen de game.

Vele handen maken licht werk

Eén power-up verdient een bijzondere vermelding: de kers. Deze power-up is geen power-up in de letterlijke zin van het woord – je wordt er niet sterker van – maar kloont je personage. Door achter elkaar kersen te blijven opeten, heb je binnen de kortste keren een leger aan klonen onder controle. Door die klonen te voorzien van een vuurbloem (de power-up die je vuurballen laat werpen) is het mogelijk om een gigantisch spervuur met je personages te creëren. Bijzonder effectief, met name wanneer je tegenover een vijandelijke overmacht komt te staan.

De klonende kersenkracht kan wel zorgen voor een verminderd overzicht en wat chaotische taferelen. Je bestuurt het groepje namelijk alsof je één personage bestuurt, maar allerhande obstakels kunnen ervoor zorgen dat de groep opgesplitst raakt. Tijdens de wat meer hectische passages in de levels – met veel tegenstanders of met klooiende medespelers – is het dan bijzonder lastig het overzicht te behouden. Gelukkig is het grootste deel van de chaos in Super Mario 3D World een mooie en uitdagende vorm van chaos. En daar kunnen wij best van genieten.


Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PS4-controller werkt ook een beetje op PS3

VrijMiRob – Ode aan de beste Disney-game ooit