in

Wintertijd: Top 5 beste games met tijdreizen


Dat waren onze favoriete games over tijdreizen. Wat is de jouwe? Laat het weten in een reactie onder dit artik… Oh, pardon, we keken even iets te ver in de toekomst. Laten we een stukje terug in de tijd gaan en beginnen bij het begin.

In de nacht van 26 op 27 oktober begint de wintertijd. De klok wordt dan één uur teruggezet. Oftewel, je hebt op zondag een langere dag, mag één uur langer slapen, of hebt zestig extra minuten om je alcoholquotum in de kroeg te overschrijden. Om deze mini-jetlag te vieren zetten we de vijf favoriete tijdreisgames van de InsideGamer-redactie voor je op een rij. Dat is nog geen gemakkelijke opgave. Als we Wikipedia mogen geloven zijn er meer dan honderdzeventig (!) games uitgekomen die in hun verhaal dan wel gameplay tarten aan tijd en de fantasie van Stephen Hawking tot leven laten komen. Na enig overleg komen we tot deze vijf…

TimeSplitters: Future Perfect

De jaren nul, dat waren tijden waarin ontwikkelaar Free Radical Design nog niet door het leven ging als Crytek UK. In die tijd zette de ontwikkelaar zichzelf op de kaart met de TimeSplitters-serie, waarvan onze herinneringen aan het derde deel, genaamd Future Perfect, het beste zijn. In de futuristische shooter reis je van 2401 naar 1924 naar 1969 naar 1994 naar, nou ja, je begrijpt het idee. Het gevolg: je knalt je door een reeks uiteenlopende settings en omgevingen, in een verhaal dat net als voorgaande TimeSplitters-games bol staat van de humor. Het vetste moment? Jezelf uit de toekomst tegenkomen, een sleutel van hem/jou krijgen en deze vervolgens weer doorgeven aan jezelf uit het verleden.

Prince of Persia: The Sands of Time

Sands of Time is de reboot der reboots. Het gaf de oude Prince of Persia de driedimensionale schop onder zijn hol die hij nodig had. Sands of Time stond bol van de spectaculaire platformactie, mooie graphics en een cool verhaal, maar belangrijker nog was de mogelijkheid om met de tijd te spelen. Met de Dagger of Time in zijn bezit spoelde de Perzische Prins de tijd terug tot wel tien seconden, wat overleven net even wat makkelijker maakte. Werd je kapotgehakt door een vervelende vijand? Hop, activeer de tijdsdolk en je was weer springlevend. Struikelde je over een randje een ravijn in? Een snufje tijdzand en je kreeg een herkansing.

Maniac Mansion: Day of the Tentacle

Van alle klassieke point-and-click-adventures uit de LucasArts-stal is Day of the Tentacle de meest innovatieve, experimentele en belachelijke. En misschien wel de beste. Day of the Tentacle speelde zich af op dezelfde plek, simultaan in drie verschillende tijden: tweehonderd jaar geleden, nu en tweehonderd jaar in de toekomst. Je schakelde constant tussen de drie hoofdpersonen, waardoor puzzels ontaarden in ongeëvenaarde LucasArts-logica. Voorbeeld: vries in het heden een hamster in en stop een ranzige trui in de wasmachine. Stop zóveel muntjes in het apparaat dat ‘ie tweehonderd jaar lang doorwast, tot het kledingstuk gekrompen is tot hamstergrootte. Haal de hamster in de toekomst uit de vrieskist, ontdooi ‘m in de magnetron, geef ‘m het truitje om het arme beest warm te houden et voilá: een prima aandrijfkracht voor de generator in de kelder.

Chrono Trigger

Is Chrono Trigger de beste JRPG ooit gemaakt? Eindbaas Jelle zal zeggen van niet, maar de SNES-game hoort op zijn minst thuis op het erepodium. Chrono Trigger wist een episch verhaal over tijdreizen te vertalen naar een open wereld waarin je van hot naar her door de geschiedenis reisde. Hoofdpersoon Crono kwam personages tegen uit heden, verleden (zeg maar gerust 65 miljoen jaar voor Christus) en toekomst, en acties in de ene periode hadden invloed op het verhaal in de andere periode, wat weer resulteerde in dertien (!) verschillende eindes van de game. Chrono Trigger is daarnaast legendarisch vanwege zijn vechtsysteem en zijn vijanden die je daadwerkelijk op de map zag staan, in tegenstelling tot de toen gebruikelijke random encounters. De game werd niet voor niets in 2009 uitgebracht voor de Nintendo DS en later voor iOS en Android. Zo hoeft iedereen anno nu niet terug in de tijd te reizen om de brille van Chrono Trigger te ervaren.

Ocarina of Time/Majora’s Mask

Zelda speelt vals. De serie levert namelijk een majoresteus tweegangendiner met tijdreizen op het menu en maakt zo dubbel kans op een toppositie in de lijst. Wij kunnen in ieder geval niet kiezen. Ocarina of Time en Majora’s Mask kwamen beide uit op de Nintendo 64 en worden tot op heden nog altijd gezien als de beste delen uit de toch al legendarische serie. Hell, Ocarina is misschien wel de beste game ooit gemaakt. Link sprong voor het eerst in de reeks naar de derde dimensie en kreeg daarin de mogelijkheid om heen en terug in de tijd te reizen. Majora’s Mask bouwde het idee nog veel verder uit, met de Ocarina-fluit waarmee je het einde van de wereld keer op keer opnieuw beleefde. Groundhog Day in Hyrule, zeg maar. Het resultaat zijn twee van de hoogst gewaardeerde games allertijden, die ook nu nog tot de verbeelding spreken. Ocarina of Time en Majora’s Mask zijn, kortom, tijdloos.

Dat waren onze favoriete games over tijdreizen. Wat is de jouwe? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. Wie weet ben jij het namelijk helemaal niet eens met onze top 5; er is per slot van rekening zoveel uit te kiezen. Daarom nog een paar eervolle vermeldingen, die allemaal de revue passeerden bij het opstellen van de lijst. Komt ‘ie: Braid, Turtles in Time, Crash Bandicoot 3: Warped, Sonic CD, Back to the Future (níet die van Telltale), The Lost Vikings, Singularity, Blinx: The Timesweeper, Earthbound, Oracle of Ages/Seasons (juist, nog meer Zelda) enneh… Bugs Bunny: Reis door de tijd. Zij zijn stuk voor stuk bewijs dat games en tijdreizen een hele goede combinatie vormen. Fijne wintertijd!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De GTA 5 Online FIX!

Sonic Unleashed (X360)