in

XCOM: Enemy Within Review – Op alle punten beter geworden


XCOM: Enemy Within is een lastige uitbreiding om aan te raden. Niet omdat de kwaliteit twijfelachtig is of iets dergelijks. Vind je XCOM: Enemy Unknown tof en wil je meer, dan kun je net zo goed stoppen met lezen en de uitbreiding kopen; het biedt XCOM-fans de perfecte reden om de game nogmaals uit te spelen dankzij alle nieuwe content die in de game verwerkt is. Ben je echter een nieuwkomer, dan kan de uitbreiding ietwat intimiderend werken.

XCOM: Enemy Within is namelijk een ouderwetse uitbreiding die de oorspronkelijke ervaring letterlijk uitbreidt met nieuwe content. De veteranen zullen al snel de kleine verschillen opmerken die feilloos geïntegreerd zijn, bijvoorbeeld de Make Items Available -knop die alle uitrusting van je soldaten weer terug stopt in de gedeelde inventory; hierdoor hoef je niet langer te zoeken naar dat ene plasmawapen of dat ene harnas dat je ooit aan één van je soldaten had meegegeven. Er zijn meer van dit soort kleine verschillen die nieuwkomers niet zullen opmerken omdat het (soms nodige) verbeteringen zijn die perfect aansluiten bij het bestaande spelsysteem. En dit geldt voor bijna alle content, waaronder een nieuw goedje genaamd Meld .

Nieuwe valuta, nieuwe maps, nieuwe items

De nieuwe upgrade-valuta Meld wordt geïntroduceerd met een kleine tutorial, waarin duidelijk wordt gemaakt dat je tijdens de turn-based gevechten ook ruimte moet maken om dit goedje te verzamelen. Dit zijn (meestal) twee punten op de map die je binnen een bepaald aantal beurten moet bereiken, en ze kunnen ook vernietigd worden door explosies of geweerschoten. Met een beetje moeite verzamel je tijdens de missies dus Meld , met de kennis dat je hiermee later genetisch gemanipuleerde en cybernetisch gemanipuleerde soldaten kunt creëren, al duurt het even voordat je deze upgrades bereikt hebt.

Ondertussen vorder je in het gebruikelijke verhaal van XCOM zoals je dit in de oorspronkelijke game zag, al biedt de expansion veel meer variatie. Er zijn tientallen nieuwe maps (waarin vaak wat meer gespeeld wordt met hoogteverschil, waardoor ze interessanter zijn dan de originele omgevingen), je ontmoet nieuwe vijanden (waaronder de Seeker, een zwevend tentakelachtig wezen dat onzichtbaar kan worden), en er zijn nieuwe items zoals diverse granaten (bijvoorbeeld een gasgranaat die vijanden vergiftigt). Door confrontaties met de vijand te overleven, behaal je ook nog eens medailles; dit zijn kleine permanente bonussen die je als beloning aan je manschappen kunt uitdelen. Langzaam maar zeker stapelen de toevoegingen op.

Genetisch of cybernetisch?

En dan krijg je de melding dat je speciale faciliteiten in je ondergrondse bunker kunt plaatsen die leiden tot nieuwe soldaattypes – de upgrades die je verkrijgt in ruil voor Meld , waarvan je intussen een behoorlijk grote hoeveelheid hebt. Laboratoriumvrouw Dr. Vahlen raadt je aan om één of meerdere van jouw soldaten genetisch te manipuleren zodat ze veel beter presteren op het slagveld. Soldaten zijn op vijf punten te verbeteren: brein, ogen, borstkas, benen en huid, en voor elk van deze upgrades kun je uit twee verschillende soorten kiezen. Zo is het mogelijk om de benen van een soldaat genetisch te manipuleren met Boosted Muscle Fiber waardoor hij/zij naar hoger gelegen gebieden kan springen zonder te hoeven klimmen. Of je kiest voor Adaptive Bone Marrow waardoor de soldaat tijdens gevechten 2 HP per beurt geneest, en dit zorgt er tevens voor dat de betreffende militair na een missie sneller herstelt. Het zijn toffe extra’s die je manschappen veel krachtiger maken, en ze bieden enorm veel keuzemogelijkheid en tactische overwegingen.

Dr. Shen tekent echter bezwaar aan tegen genetische manipulatie, volgens hem is het ethisch onverantwoord om onze militairen te behandelen zoals de aliens dat met hun manschappen doen. Deze opvatting kun je echter met een dikke korrel zout nemen aangezien hij het moreel goedkeurt om de ledematen van een soldaat af te zagen en hem/haar om te bouwen naar een half machinale krijger (MECs genaamd). Deze MECs hebben weer unieke vaardigheden, zoals een vlammenwerper, een granaatwerper en een raket aangedreven robotarm waarmee ze vijanden enorm hard kunnen stompen (12 HP schade!). Al deze upgrades schaf je aan met de gebruikelijke valuta en Meld , dus je zult weer vaak minutenlang naar het scherm staren terwijl je peinst over welke upgrade belangrijker is.

EXALT

Nu heb je alles een beetje onder de knie, en je hebt een paar taaie (al dan niet genetisch of cybernetisch gemanipuleerde) soldaten tot je beschikking. Dan verschijnt er een nieuwe vijand die XCOM op elke mogelijke manier dwarsboomt: EXALT. EXALT is een groep fanatieke mensen die de invasie van de aliens juist als een uitgelezen kans beschouwen om de mensheid verder te ontwikkelen. Deze transhumanistische visie botst met XCOM, want XCOM doet er alles aan om de aliens af te weren, en dus is EXALT erop uit om jou te saboteren. Wanneer ze dit doen – door bijvoorbeeld geld van jou te stelen – wordt de betreffende EXALT-cel zichtbaar op de wereldkaart, waarna je een tegenactie kunt uitvoeren in de vorm van een Covert Operation. Wil je niet afwachten, dan scan je de wereldkaart (tegen een kleine vergoeding) om zo de vijandelijke groepering te spotten en jouw tegenaanval te starten.

Want het is nu aan jou om één van jouw manschappen te selecteren en deze enkele dagen op pad te sturen – waardoor je de betreffende soldaat dus enkele dagen kwijt bent. Na een tijdje rapporteert jouw geheim agent met het bericht dat de missie geslaagd is, maar nu moet je hem/haar nog veilig thuisbrengen middels een Covert Data Recovery -missie of een Covert Extraction -missie. In het eerste geval moet je een zender beschermen tegen een barrage van EXALT-krijgers, in het tweede geval moet de geheim agent twee antennes hacken en zich vervolgens naar het vliegtuig begeven. De missies zijn welkome variaties die ook nog eens veel nieuwe overwegingen met zich meebrengen. Want ook al zullen de andere soldaten veel van het knalwerk afhandelen, de soldaat die je als geheim agent wegstuurt is de spil van dit verhaal. Hij/zij krijgt geen harnas mee en heeft enkel een pistool bij zich, dus je bent volledig afhankelijk van de skills en andere upgrades van de geheim agent. Stuur je een sterk gelevelde krijger weg, zodat je de Cover Operation beter doorstaat? Of heb je deze nodig tijdens een andere missie? En wat voor type soldaat is eigenlijk het meest geschikt als geheim agent?

Dit zijn fantastische peinsmomentjes voor de XCOM-veteranen die op zoek zijn naar meer XCOM en meer tactische mogelijkheden. Tegen de tijd dat je volop bezig bent met de EXALT, heb je al veel van de verbeteringen en vernieuwingen ervaren en ben je met gemak tussen de tien tot twintig uur verder. Al deze extra’s maken XCOM wellicht nog meer imponerend voor nieuwkomers, aangezien er meer zaken zijn die je als speler in de gaten moet houden. Maar zoals elke XCOM-veteraan zal beamen: je moet het spel eerst één of twee keer proberen zodat je enkele grote fouten zult maken, fouten die je in opvolgende pogingen niet meer maakt. Daarnaast maken de genetische en cybernetische soldaten de game aanvankelijk iets eenvoudiger (op easy en normal), waardoor beginnende XCOM-spelers waarschijnlijk iets gemakkelijker het begin van de game doorlopen, al schijnt de game op hogere moeilijkheidsgraden juist nog pittiger te zijn. Hoe dan ook is XCOM: Enemy Within een absolute aanrader voor de XCOM-fans, en het is het perfecte instapmoment voor nieuwkomers… mits ze bereid zijn om een paar keer opnieuw te beginnen en alle details van de game te verkennen.

Deze game is gespeeld op de PC

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD review

BioShock Infinite: Burial at Sea Review- Krachtig, maar kort