in

Ratchet & Clank: de Future-saga


November is niet alleen de maand waarin de PlayStation 4 verschijnt, het is ook steevast de maand waarin Ratchet & Clank-games de winkelrekken bestormen. De serie, die op dit moment uit elf games bestaat, was in november 2002 het nieuwste paradepaardje van Insomniac Games, de ontwikkelaar die op de eerste PlayStation Spyro the Dragon uitbracht. Ondertussen bestaat de serie elf jaar en aangezien Ratchet & Clank: Nexus als epiloog dient voor de games op de PlayStation 3 lijkt het ons verstandig om die avonturen van het duo opnieuw de revue te laten passeren, zodat iedereen weer up-to-date is.

Ratchet & Clank: Tools of Destruction

Het eerste deel op de PlayStation 3 en het begin van de Future-saga start met Ratchet & Clank klussend aan een ruimtevoertuig. Ze ontvangen van Captain Qwark een noodsignaal dat het verdedigingscentrum van de planeet Metropolis onder aanval is. Het duo snelt richting het centrum om te helpen en komt uiteindelijk in aanraking met keizer Percival Tachyon. Tachyon is de laatst overlevende van de Cragmites. Dat ras domineerde ooit de Melkweg, voordat het door het ras van Ratchet (de Lombaxen) verslagen werd. Volgens Tachyon is Ratchet de laatst overlevende Lombax en dient hij vernietigd te worden om zodoende wraak te krijgen. Ratchet en zijn robotgezel gaan de strijd aan met Tachyon en gaan op zoek naar het geheime wapen van de Lombaxen: de Dimensionator. Het apparaat is ontwikkeld door Lombax-wetenschappers en kan scheuren in dimensies aanbrengen. Tachyon is Ratchet en Clank te snel af en bemachtigt het apparaat om zodoende zijn rasgenoten terug uit de dimensie te halen waar zij ooit in gestopt zijn. Ratchet en Clank verslaan Tachyon echter en bemachtigen het apparaat. Ratchet zoekt al jaren naar zijn verloren ras en staat voor de keuze om de Dimensionator te gebruiken om de resterende Cragmites te stoppen of de andere Lombaxen te vinden. Ratchet kiest voor de eerste optie en redt daardoor de Melkweg wederom. Helaas voor Ratchet eindigt Tools of Destruction met een heuse cliffhanger, want Clank wordt ontvoerd door de mysterieuze Zoni. Deze wezens hebben Ratchet en Clank geholpen tijdens dit avontuur en laten nu een andere kant van zich zien.

Ratchet & Clank: Quest for Booty

Na de ontvoering van Clank gaat Ratchet op zoek naar zijn maatje. Er doet een gerucht de ronde over de Zoni, die de macht zouden hebben de tijd beheren. Deze bewakers van de tijd zijn op zichzelf staande wezens en contact leggen met de Zoni is dan ook zeer lastig. Alleen met behulp van een zogenaamde Fulcrum-ster en een Obsidian Eye is het mogelijk om het gesprek aan te gaan met de Zoni. Ratchet gaat op zoek naar beide voorwerpen, bemachtigt na gevechten met piratenkapitein Slag de ster en vindt niet veel later de locatie van de Obsidian Eye. Dankzij dit apparaat verkrijgt Ratchet de coördinaten waar hij zijn zoektocht moet vervolgen en komt tot de conclusie dat de antagonist uit het derde deel op de PlayStation 2 – Dr. Nefarious – achter de ontvoering zit.

Ratchet & Clank: A Crack in Time

Aan het begin van A Crack in Time volgt Ratchet samen met Qwark de coördinaten die hij gevonden heeft in Quest for Booty. Daar vinden de heren een ras genaamd de Fongoids. Dit ras heeft een lange periode contact gehad met de Zoni en verwijzen het tweetal verder naar generaal Alister Azimuth. De generaal is net als Ratchet een Lombax en begeleidt hem samen naar Clank. Op hetzelfde moment dat Ratchet zoekt naar Clank, leert onze robotvriend dat hij gemaakt is in een fabriek, maar dat zijn ziel gevormd is door Orvus – een Zoni. Orvus heeft lang geleden het universum gered door een klok te bouwen in het centrum van het universum en met deze klok bewaakt hij de tijd en zorgt daardoor dat het universum in balans blijft. Dr. Nefarious is echter op zoek naar een plaats binnen de klok waar de tijd beïnvloed kan worden, om zo elke schurk te laten winnen en elke held die ooit bestaan heeft stof te laten happen. Uiteindelijk komen Clank en Ratchet weer samen en roepen Nefarious een halt toe. Alister Azimuth, die Ratchet geholpen heeft met het zoeken naar Clank, wil de klok echter ook gebruiken om de verdwenen Lombaxen terug te halen en gaat de strijd aan met het duo. Ratchet en Clank verslaan Azumith en redden het gehele universum opnieuw door de tijd zoals iedereen deze kent te bewaken.

Ratchet & Clank: Nexus

Aan het begin van Nexus zijn onze helden bezig met het verplaatsen van de gevaarlijke Vendra Prog naar de Vartax Detention Center. Deze reis brengt het tweetal door een duister stuk van de ruimte, waar ze – hoe kan het ook anders – aangevallen worden door handlangers van haar. Vendra’s broer Neftin helpt haar ontsnappen samen met Thugs-4-less (een bende afkomstig uit het tweede deel). Tijdens de ontsnapping proberen Ratchet en Clank Prog te stoppen en belandden uiteindelijk op een verlaten planeet waar ze meer leren over alternatieve dimensies: de Nexus. Wat voor raakvlakken Nexus heeft met de drie voorgaande games is nog niet duidelijk, maar de verdwenen Lombaxen zullen daar wellicht een rol in spelen.

Zo, nu ben je weer helemaal bij. Wat is jouw favoriete game in de Ratchet & Clank-serie? Laat het weten in de reacties! Ratchet & Clank: Nexus ligt overigens op 13 november in de winkels. Houd InsideGamer in de gaten voor de recensie.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vanavond 23:55 aflevering 8 van InsideGamer op Veronica!

Killzone Shadow Fall – Singleplayer review