in

De PS4 Koopgids – Wat moet ik halen?


Het is zover. Op 29 november mogen ook wij aan de slag met de PlayStation 4. Tijd dus om met een goedgevulde portemonnee richting de dichtstbijzijnde gamewinkel te gaan en terug te keren met een PS4 onder je arm. Als je gepre-orderd hebt tenminste, want naar verluidt zijn alle (ja, álle) exemplaren bij de launch al voorbesteld. Maar welk pakket neem je mee? Wat mag je, naast natuurlijk wat games, nog meer niet vergeten te kopen? Om teleurstellingen bij thuiskomst te voorkomen, stelden wij deze koopgids samen. Zo weet je precies wat er wel en niet in je winkelmandje mag ontbreken.

Welk pakket kies ik?

Het is natuurlijk even de vraag in hoeverre er straks exemplaren voor de vrije verkoop beschikbaar zijn, maar officieel verschijnen er drie verschillende PS4 bundels: ééntje met alleen de console en twee versies met onder andere de game Killzone: Shadow Fall.

Voor €399 haal je een standaardpakket in huis. Het belangrijkste artikel in de doos is uiteraard die PlayStation 4 console, met aan boord een 500 GB harde schijf. Ook de Dual Shock 4 controller en een stroomkabel mogen niet ontbreken. Iets minder vanzelfsprekend tegenwoordig is de aanwezigheid van een HDMI-kabel, mono headset en een USB kabel, waarmee je de controller oplaadt. Zo heb je meteen alles in huis om goed van start te gaan. Op iedere PS4 staat ook de game The Playroom voorgeïnstalleerd. Daarnaast zit er een 14 dagen trial voor PlayStation Plus in de doos, al kun je die alleen activeren als je nog niet eerder PS Plus hebt gehad.


De eerste bundel met Killzone: Shadow Fall kost €439 euro. De inhoud van dit pakket is grotendeels hetzelfde, maar dan uiteraard met de game Killzone er nog bij. Voor €499 euro haal je het extra grote Killzone: Shadow Fall-pakket in huis. Extra in deze uitvoering is niet alleen de game, maar ook een tweede Dual Shock 4 controller en een PlayStation Eye camera. Dit zijn dus erg voordelige pakketten, zeker als je toch al van plan was Killzone aan te schaffen. Zie je dus nog zo’n bundel staan, dan zeggen wij: meenemen die hap!

PlayStation Plus

Eigenlijk zit bij elke PlayStation 4 ook al meteen een digitaal exemplaar van Resogun en Contrast. Als je namelijk gebruik maakt van die bijgeleverde 14 dagen trial voor PS Plus, kun je die games direct kosteloos downloaden en spelen zolang als je lid bent van de service.

Meteen een echt abonnementje op PS Plus meepikken als je toch bij je lokale gameboer staat, is sowieso geen verkeerd idee. Op de PS4 heb je de premium dienst namelijk nodig om online te kunnen gamen, iets dat op de PlayStation 3 nog gratis was. Als je dus van plan bent om je online in de oorlogen van games als Killzone: Shadow Fall of Call of Duty: Ghosts te storten, online je kunsten op het Heilige Gras in FIFA 14 tentoon te spreiden of te racen in Need for Speed: Rivals, moet je Plus wel aanschaffen.

Gelukkig krijg je als abonnee van PS Plus nog steeds gratis games. Bij de lancering van de PS4 zijn dit zoals gezegd Resogun en Contract. Tevens laat Plus je je saves uploaden naar de Cloud, downloadt je PS4 automatisch updates, krijg je eerder toegang tot beta’s en ontvang je bovendien regelmatig kortingen in de PlayStation Store. Je Plus-abonnement is meteen geldig op je PS4, PS3 én Vita, dus ook op al je andere PlayStation-apparaten profiteer je van die extra’s.

PlayStation Eye

De PlayStation Eye zit niet standaard bij de PlayStation 4, tenzij je dat turbo Killzone-pakket aanschaft. Het is echter een beetje de vraag of het de moeite is om de camera al gelijk aan te schaffen. Op het voorgeïnstalleerde The Playroom na maakt geen enkele game tijdens de lancering echt gebruik van de camera.

De PS Eye wordt wel relevant als je van plan bent veel te streamen. Dan kun je de camera, die tevens als microfoon dient, gebruiken om met je kijkers te communiceren. Ook kun je dankzij de PS Eye de PS4 (in beperkte mate) bedienen met je stem. Verder registreert de camera de lichtbalk van de Dual Shock 4 en de lichtbol op de PlayStation Move, maar er zijn nog geen games waarin die bedieningsmogelijkheid uitvoerig gebruikt wordt.

De PS Eye heeft een adviesprijs van €59. Aangezien die momenteel nog niet onmisbaar is, adviseren wij om voor dat geld eerder nog een extra game of Dual Shock 4 controller (ook met een adviesprijs van €59) mee te nemen. Het is tenslotte lekker makkelijk om even van controller te wisselen als je batterij leeg is, maar het is leuker om gewoon met een vriend of vriendin samen op de bank te gamen. Games met een lokale multiplayermodus zijn tegenwoordig bijzonder, maar vooral de sportgames zoals FIFA 14 en NBA 2k14 zijn natuurlijk erg geschikt om met zijn tweeën te spelen. De Dual Shock 4 is bij de lancering verkrijgbaar in het zwart, rood en blauw.

Overige accessoires

Verder verschijnen er nog een Vertical Stand (adviesprijs €19,99) en Charging Station (adviesprijs €29,99) tegelijkertijd met de PlayStation 4. De PlayStation 4 blijft normaal gesproken ook prima staan zonder standaard, dus daar zouden we niet zo snel ons geld aan uitgeven. Het laadstation is eveneens niet essentieel, maar is een leuke extra als je die drie tientjes kunt missen. Met zo’n laadstation zijn je controllers altijd opgeladen en raak je ze nooit kwijt. Bovendien ziet zo’n laadstation met twee controllers er in er ook best tof uit, als je het ons vraagt.

Hdtv, PS Vita en de PlayStation App

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch zeggen we het er even bij: zorg ervoor dat je een hdtv tot je beschikking hebt staan. Aangezien de PlayStation 4 niet meer over een analoge uitgang beschikt, is een tv met een HDMI-ingang een vereiste om de console überhaupt aan te kunnen sluiten. Overigens heeft ook de Xbox One alleen maar HDMI-poorten. Een HDMI-kabel zit zoals gezegd wel standaard in de doos.

Ook is het de moeite waard om nog eens de aanschaf van een PS Vita te overwegen. Het gameaanbod van de handheld is nog steeds niet overweldigend, maar dankzij zijn nauwe verwantschap met de PlayStation 4 kan de handheld toch een prima investering zijn. Je hoeft nooit meer te ruziën om de televisie, want als iemand gebruik wil maken van de beeldbuis kun je dankzij Remote Play je PS4-games gewoon blijven spelen via je PS Vita. Om nu meteen een PS Vita mee te nemen als je je PS4 ophaalt is misschien een erg dure grap, maar het is wel iets om in de nabije toekomst weer opnieuw te overwegen. Hier komen wij ongetwijfeld nog op terug.

Voor de PlayStation App hoef je gelukkig niet heel diep in de buidel te tasten. De applicatie is gratis beschikbaar voor Android of iPhone. Met de applicatie krijg je nu al toegang tot onder andere je vriendenlijst, trophies en de PlayStation Store. Als je vervolgens je telefoon of tablet met je PS4 verbindt, kun je je mobiele apparaat ook als tweede scherm gebruiken om bijvoorbeeld gemakkelijker te typen.

Tv gereed voor de toekomst? Ligt je geld voor je fonkelnieuwe PlayStation 4 klaar? App geïnstalleerd? Dan kunnen we je alleen nog adviseren om alvast de nieuwste firmware 1.51 te downloaden. Grote kans dat de PSN servers vrijdag ontzettend traag zijn doordat iedereen tegelijk probeert in te loggen, dus wees de drukte voor!

Heb je niet meegeschreven tijdens het lezen van dit artikel? Omdat we de kwaadste niet zijn, hier nog even een checklist:

Niet vergeten

– Een PlayStation 4 (bij voorkeur zo’n Killzone-bundel)

– Een PS Plus abonnement

– PlayStation App downloaden voor Android of iPhone.

Firmware alvast downloaden

– En natuurlijk een paar toffe games! Koop je games met een lokale multiplayermodus? Vergeet dan die tweede controller niet!

Ook nodig

– Een televisie met een HDMI-aansluiting

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Batman: Arkham Origins Blackgate Review

PlayStation Plus – Bijna onmisbaar op de PS4