in

PlayStation Plus – Bijna onmisbaar op de PS4


Als je een PlayStation 4 in huis haalt, kun je haast niet meer om PlayStation Plus heen. Naar voorbeeld van Microsoft stopt ook Sony deze generatie online gamen achter de betaalmuur. Of je nu van Call of Duty of FIFA houdt, als je je online wilt meten met de rest van de wereld zul je eerst een PS Plus abonnement af moeten sluiten. Gelukkig heeft de wapenwedloop tussen Microsoft en Sony er inmiddels voor gezorgd dat we veel meer krijgen dan enkel toegang tot de gameservers.

Instant Game Collection

Het grootste voordeel van PS Plus is de Instant Game Collection. Als lid van PS Plus beschik je meteen over een flinke collectie games voor PS4, PS3 en PS Vita. Op dit moment zijn onder andere LittleBigPlanet Karting, Dragon’s Dogma: Dark Arisen en het singleplayergedeelte van Uncharted 3: Drake’s Deception voor de PS3 te downloaden. Op de PS Vita kun je onder andere genieten van Uncharted: Golden Abyss, Gravity Rush en de PSP-game GTA: Liberty City Stories. Op de PS4 krijg je Contrast en Resogun, een game waar wij erg positief over zijn, voor nop.

De Instant Game Collection blonk de afgelopen jaren uit in diversiteit. Altijd is er wel een blockbuster van hoog niveau te downloaden, zoals Red Dead Redemption, Batman: Arkham City of Battlefield 3. Tegelijkertijd passeerden ook verborgen pareltjes die je zelf niet zo snel zou spelen, de revue. Denk maar aan Limbo, Guacamelee of zelfs Ico en Shadow of the Colossus. Het aanbod wisselt iedere maand, maar als je een game eenmaal hebt gedownload, kun je ‘m spelen zolang je lid van PS Plus bent. Zo groeit je collectie ‘gratis’ games erg snel, zolang je maar blijft betalen voor de premium dienst. Kortom: dankzij de Instant Game Collection is PS Plus waar voor zijn geld.

Kleine kanttekening is wel dat alle gratis games digitaal zijn. Dat kan extra kosten met zich meebrengen, zeker in geval van de PlayStation Vita. De memorycards die in de Vita gaan, zijn namelijk niet erg groot en wel relatief erg duur. Volledige games zijn al snel twee tot vier GB groot. Houd er dus rekening mee dat je een memorycard aanschaft die groot genoeg is om een paar games te huisvesten!

Kortingen en de Cloud

Naast de gratis games krijg je ook regelmatig kortingen op content in de PlayStation Store. De korting is niet dé trekpleister van Plus, maar het is een leuke manier om de premium leden extra te belonen. Vaak scheelt het toch een paar euro en als er een grotere uitverkoop is, ontvangen Plus-leden extra korting.

Daarnaast krijg je op de PS4 een cloud opslagruimte van 3 GB. Met je PS3 en Vita beschik je over 1 GB per apparaat. Aangezien je hier alleen saves in kunt plaatsen, moet dat meer dan genoeg zijn. Je kiest er zelf voor of je de saves automatisch wil laten syncen met de Cloud, of handmatig. Erg handig als je meerdere PlayStation’s in huis hebt (ook saves die niet op een USB-schrijf geplaatst kunnen worden, zijn via de Cloud te transferen) of als backup voor het geval dat je PlayStation de geest geeft.

Eén abonnement nodig

Ben je niet de enige die gebruik maakt van de PlayStation 4? Gelukkig hoef je dan niet meerdere Plus-abonnementen af te sluiten. Als één gebruiker een Plus-abonnement heeft, profiteert de rest ook van de voordelen van de dienst. Zo kan dus iedereen online gamen. En heb je meerdere PlayStation-apparaten in huis? Ook dan heb je slechts één Plus-abonnement nodig. Als je Plus aanschaft om online te gamen op de PS4, krijg je dus ook gewoon toegang tot alle gratis Vita- en PS3-games.

Geen Plus nodig om te streamen

Niet alle online functionaliteiten van de PlayStation 4 zitten achter de betaalmuur. Zo is het streamen en sharen van gameplaybeelden via de Share-knop op de controller gewoon gratis. Ook het spelen van games terwijl die in de achtergrond nog gedownload worden, is een gratis feature.

Remote Play is ook voor iedereen beschikbaar. Heb je dus een PlayStation Vita en een PS4, dan kun je overal ter wereld via een wifiverbinding je PS4-games op je PS Vita spelen. Nog even een potje FIFA als je al in bed ligt of online knallen in Call of Duty terwijl de Call of Doody roept is gewoon mogelijk. Ook voor de PlayStation App voor Android of iPhone hoef je geen cent te betalen.

Tot slot heb je geen PlayStation Plus nodig om toegang te krijgen tot diensten als Netflix, Vidzone, Music Unlimited of simpelweg de webbrowser. Voor een aantal van die diensten, zoals Netflix, betaal je wel de dienstspecifieke abonnementskosten, maar ze worden niet achter nog een éxtra betaalmuur gestopt.

Conclusie

PlayStation Plus biedt veel waar voor zijn geld, vooral door de Instant Game Collection. In het verleden heeft Sony wel bewezen goede en diverse games aan te bieden, dus als die lijn wordt doorgezet op de PS4 hebben we niets te klagen. Het blijft natuurlijk wel erg jammer dat Sony online gamen nu ook achter de betaalmuur heeft geplaatst, maar gelukkig heb je maar één abonnement per PlayStation 4 nodig om met het hele gezin online te gamen. Helemaal onmisbaar is PS Plus nog steeds niet, aangezien je ook zonder premium abonnement wel gameplaybeelden kunt sharen en streamen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De PS4 Koopgids – Wat moet ik halen?

PS4 vs. Xbox One op Marktplaats