in

PS4 vs. Xbox One – Alles behalve de games


De PlayStation 4 is officieel gelanceerd in Nederland en, mocht je net als wij een epische roadtrip naar Duitsland hebben ondernomen, dan is de kans groot dat je ook al een Xbox One onder je televisie hebt staan. Beide consoles staan bij ons inmiddels al even op kantoor en we hebben dus al flink wat uren, nee, dagen gespendeerd met de verschillende launchgames. Maar hoe zit het met de rest? Wij bekijken de systeemsoftware van de PlayStation 4 en Xbox One, het overige vermaak, het streamen van gameplay en nog veel meer.

Hoofdmenu

Voordat je überhaupt je eerste game opstart op je gloednieuwe console kom je allereerst terecht in het hoofdmenu. Op de Xbox One is meer dan ooit de invloed van Windows 8 te merken. Het hoofdmenu is opgedeeld in drie onderdelen, met je Home als beginpunt. Home bestaat uit een groot scherm waarop de momenteel geopende applicatie(s, als je een app ge-snapt hebt) wordt getoond, met daaromheen kleinere tegels van recente applicaties. Met een druk op de linkerschouderknop beland je bij je Pins, een soort prikbord van apps die je te allen tijde bij de hand wilt hebben. Dat is handig, zeker omdat apps nooit per se terug te vinden zijn in het Home-gedeelte. Druk vanuit Home op de rechterschouderknop en je komt in het entertainment- en winkelgedeelte van de Xbox One.

De PlayStation 4 voelt direct vertrouwd. Sony gebruikt een zelfde horizontale reeks opties als bij de PlayStation 3, ware het niet dat de volgorde exact omgekeerd lijkt. Instellingen vind je nu rechts, terwijl de online winkel en sociale functies naar links zijn gesprongen. Nieuw is de tweede balk met apps, geplaatst onder de oude vertrouwde XMB, waar je games, entertainment-apps en meer terugvindt. Voor PS3-bezitters is het even wennen dat je door de linkerstick of D-pad naar beneden te drukken naar de tweede balk navigeert en opties op de bovenste balk opent met een druk op X. Na een uurtje rondklooien blijkt het vooral om een oude gewoonte te gaan; al gauw waren we gewend aan de nieuwe opzet.

Welke van de twee hoofdmenu’s beter is, zal vooral van persoonlijke smaak afhangen. Beide consoles ondersteunen in ieder geval stemcommando’s die de navigatie een stukje makkelijker maken: Xbox One via Kinect en PlayStation 4 via de headset of (niet inbegrepen) camera. Verschil is dat eerstgenoemde volledig ontworpen is naar Kinect en navigatie met de stem vaak sneller is dan met controller, terwijl stembesturing op de PlayStation meer als extra optie dient. Navigatie met de knoppen is op de PlayStation 4 net iets logischer ten opzichte van zijn concurrent, vooral omdat de B-knop-functie in het hoofdmenu van de Xbox One nu gebruikt wordt als ‘vorige’, in plaats van ‘één menu omhoog’. Zo start je soms onbedoeld een game op of wissel je naar tv.

Waar de Xbox One één groot voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrent is multitasking. De mogelijkheid om apps te snappen in een kleiner venster geeft je de mogelijkheid om televisie te kijken terwijl je gamet, al spelend een partychat op te starten (daarover zo meer) of zelfs een let’s play te openen als je bijvoorbeeld ergens vast zit in een game. De – overigens tergend lelijke – YouTube-app is helaas niet te snappen, dus dien je de website-variant te openen via Internet Explorer. Jammer is dat Internet Explorer als enige app echt flink heeft te lijden onder het multitasken, wat de nodige haperingen en laadtijden in de browser oplevert.

Nog een voordeel van de Xbox One is het feit dat de lopende app of game in een grote tegel geopend blijft, ook al spring je terug naar Home. Zo krijg je, veel meer dan op de PlayStation 4, het idee dat je daadwerkelijk aan het multitasken bent. Via Kinect (‘Xbox go Home!’, ‘Xbox snap Internet Explorer!’) of gewoon de Xbox-knop op je gamepad schakel je gemakkelijk tussen verschillende applicaties. Meer dan de PlayStation 4 geeft het OS van de Xbox One daarom een next-gen-gevoel.

Installatie en deïnstallatie

Zeker níet next-gen is het feit dat de Xbox One je werkelijk op geen enkele manier vertelt hoeveel ruimte er nog vrij is op de ingebouwde harde schijf. Het lijkt alsof Microsoft vergeten is deze basisinformatie toe te voegen. Zeker nu digitale verkoop steeds belangrijker wordt en je ook fysiek gekochte games moet installeren, is het raar dat er nergens een optie voor hardeschijfbeheer is terug te vinden. De PlayStation 4 daarentegen toont via een balk met verschillende kleuren (à la iTunes) hoeveel ruimte games, apps en andere data innemen en hoeveel ruimte er nog vrij is.

Dat is handig, want zo weet je vóórdat je een nieuwe game aanschaft of je een oude moet verwijderen. De Xbox One doet dit automatisch en pakt apps of games die je het langst niet hebt gebruikt, waardoor het kan voorkomen dat een eerder geïnstalleerd onderdeel plots niet meer op je harde schijf staat. Handmatig deïnstalleren is op beide systemen overigens een fluitje van een cent. Op zowel de Xbox One als PlayStation 4 druk je op de optieknop je controller om een menu te openen en vervolgens de app te verwijderen. Opvallend is dat de Xbox One hier wél aangeeft hoeveel ruimte een app of game in beslag neemt.

Groot onderscheid tussen de consoles is er andersom wel. Kotaku testte uitgebreid hoeveel tijd het per game op de Xbox One en PlayStation 4 kost om een game te installeren en te spelen. Zoals je wellicht weet is het mogelijk om games nog voordat ze 100% gedownload zijn op te starten, zij het met de nodige beperkingen. Het verschil tussen beide consoles is verbluffend. Zomaar wat voorbeelden: FIFA 14 speel je op de PlayStation 4 na 34 seconden wachten, op de Xbox One na ruim 16 minuten. Need for Speed: Rivals doet er op de PS4 32 seconden over om op te starten, op de Xbox One 9 minuten en 25 seconden. Assassin’s Creed IV: Black Flag installeren kost de PS4 42 seconden, de Xbox One ruim 7 minuten. Voor meer testresultaten, check hier het artikel plus video.

Partychat

‘If it ain’t broke, don’t fix it’, is een advies dat Microsoft in de wind heeft geslagen wat betreft partychat op de Xbox One. Wat op de Xbox 360 fijn werkte, is op de Xbox One onnodig gecompliceerd. Ja, de geluidskwaliteit is er flink op vooruitgegaan dankzij Skype, maar het uitnodigen van vrienden voor een partychat is nu geautomatiseerd en niet op een goede manier. Veel Xbox One-gebruikers klagen over het gebrek aan een simpele manier om vrienden uit te nodigen om één game te spelen, waar dit op de Xbox 360 prima werkte.

Grappig genoeg heeft Sony juist wel goed gekeken naar de Xbox 360 en introduceert het op de PlayStation 4 een uitstekende partychat-functie. Met maximaal 8 man maak je een lobby, die je – als je wilt – prioriteit geeft boven game chats. Zo kun je blijven chatten met vrienden, ook al speelt iedereen (ook Vita-bezitters mogen meedoen) een andere game, om desnoods vervolgens met z’n allen te beslissen één game op te starten. Wat de PS4 mist aan multitasking, maakt het dus goed met een betere partychat.

Browsers

Beide consoles komen met een ingebouwde browser en het is duidelijk te merken dat Microsoft hier de nodige extra ervaring mee heeft. Op de Xbox One blader je door je favoriete websites met Internet Explorer zoals je die kent van Windows 8. Naast alle standaardonderdelen zoals bladwijders, tabbladen en vaak bezochte websites, biedt de browser ook meer moderne opties zoals Do-Not-Track, pop-ups blokkeren, cookie-instellingen en een SmartScreen-filter ter bescherming tegen online bedreigingen.

De PlayStation 4-browser biedt weinig meer dan de basis, maar lijkt over het algemeen nét iets sneller en vloeiender te werken. Vooral in snap-modus kakken de prestaties van Internet Explorer zoals gezegd in, waardoor iets eenvoudigs als het navigeren over je on screen-toetsenbord een klein klotewerkje wordt. Andersom hebben games gelukkig niet te lijden onder de blijkbaar veeleisende browser; de framerate en reactietijd blijven steady met Internet Explorer ge-snapt. Beide browsers ondersteunen overigens geen Flash.

Gameplay opnemen, delen en streamen

Gameplay delen via social media is belangrijker dan ooit. De PlayStation 4 geeft je via de Share-knop op je DualShock 4 de mogelijkheid om met een paar handelingen een gameplay-filmpje, screenshot of livestream te delen. Zoals je inmiddels wel hebt gezien bij onze recente en frequente livestreams werkt dit echt heel erg gemakkelijk. Groot nadeel is dat uploaden naar YouTube níet wordt ondersteund. Heb je dus een kekke gameplayvideo gemaakt, dan deel je deze alleen via Facebook of, na een livestream-sessie via Twitch (mits je de archieffunctie via pc hebt ingeschakeld).

De Xbox One doet in principe hetzelfde, maar dan via Kinect. Een filmpje neem je bijvoorbeeld op door ‘Xbox, record that!’ te roepen. Vervolgens krijg je in de Upload-app een aantal handige mogelijkheden die vooral goed van pas komen bij het maken van een let’s play. Behalve de standaard knip- en plakopties, kun je achteraf videocommentaar toevoegen met picture-in-picture. Met behulp van een aantal coole templates en frames maak je met weinig moeite een professionele video, die je vervolgens weer deelt in dezelfde Upload-applicatie. Ook Microsoft ondersteunt geen directe uploads naar YouTube, maar zegt dit vanaf volgend jaar alsnog te willen implementeren.

Beide consoles bieden dus een uitgebreid ecosysteem voor het delen van gameplay, zij het met enige beperkingen. Uploaden naar YouTube is op de PlayStation 4 en Xbox One via een omweg mogelijk (via respectievelijk Twitch en SkyDrive), maar Sony en Microsoft lijken gamers vooral op hun eigen systeem te willen houden met een eigen sociale omgeving gevuld met live- en opgenomen beelden.

Privacy

Met de versocialisering van beide consoles komt ook een grotere nadruk op online privacy. Beide consoles hebben bij hun instellingen een menu ingeruimd voor privacyopties. Opvallend is dat deze bij de PlayStation 4 vooral gericht zijn op je vriendenlijst: wie mag je trofeeën zien? Wie mag jou toevoegen aan zijn of haar vriendenlijst? Gebruik je je echte naam of niet? Wat deel je precies op welke plekken? De Xbox One trekt het breder, met toegestane leeftijdscategorieën voor games en ander vermaak, web filters en het al dan niet toestaan van reclame van Microsoft en andere bedrijven.

Onbegrijpelijke omissie bij de PlayStation 4 is de mogelijkheid om je camera te muten. Dit kan momenteel alleen door een partychat te openen en deze prioriteit te geven boven gamechat, wat natuurlijk een omslachtige en niet daarvoor bedoelde workaround is.

Noninteractieve entertainment

Muziek luisteren, films huren, series streamen, televisie kijken; het kan allemaal met de nieuwe generatie consoles. Daarvoor ben je bij de PlayStation 4 wel aangewezen op de aangeboden entertainment-diensten; de console ondersteunt vooralsnog geen DLNA, mp3’s en audio cd’s. De PS4 biedt Netflix, Ximon (voor arthouse films), NOS Sport (samenvattingen van allerlei sportevenementen en –wedstrijden, waaronder Eredivisie en Champions League), IGN en Music Unlimited, een Spotify-achtige dienst van Sony zelf. De Xbox One zet daar Movies & TV (iTunes-achtige winkel), Music (Spotify-kloon), Machinima en ook Netflix tegenover, plus apps die in Nederland vooralsnog niet werken (4oD, LOVEfilm).

Het is een gelijkwaardig aanbod, met de kanttekening dat je ook televisie kijkt via de Xbox One (werkt in Europa niet helemaal lekker door het 50/60hz-probleem), andere apparaten via HDMI erop kan aansluiten én gewoon media zoals mp3 erop afspeelt. Al vanaf de onthulling van het apparaat was natuurlijk duidelijk dat de console van Microsoft vooral het entertainment-epicentrum van je huishouden moet worden, maar omdat de Xbox One nog niet uit is in Nederland is het nog moeilijk te bepalen of ‘ie dat hier ook echt wordt.

Xbox Live en PlayStation Plus

PlayStation Plus is bijna verplicht op de PlayStation 4. Hoe en wat je precies allemaal kan met PlayStation Plus leggen we je hier niet uit, daarvoor lees je dit artikel. Feit is dat PlayStation Plus en Xbox Live Gold meer dan ooit op elkaar lijken. Beide diensten zijn 14 dagen gratis uit te proberen, zijn verplicht voor online multiplayer en geven je toegang tot een hoop toffe gratis games. PlayStation Plus heeft met zijn Instant Game Collection een voorsprong, maar de verwachting is dat Microsoft in de toekomst ook steeds meer recente games via Games with Gold gratis gaat aanbieden. Bij de launch van de PlayStation 4 download je met een Plus-abonnement overigens direct gratis Resogun en Contrast; Xbox One biedt momenteel alleen Killer Instinct (met één gratis speelbaar character) en een demo van Kinect Sports Rivals.

Conclusie

Zelf kiezen we liever niet tussen de Xbox One en PlayStation 4. Zowel qua games als qua overige mogelijkheden hebben de consoles een eigen gezicht met eigen sterke en zwakke punten, waardoor het het waard is om ze beide in huis te halen. Móeten we een keuze maken tussen de twee spelcomputers op basis van hun interface, streaming-mogelijkheden, browsers, online abonnementen, entertainment enzovoorts, dan kunnen we dat eigenlijk ook niet. De Xbox One voelt dankzij het multitasken en de verregaande Kinect-integratie vernieuwender, maar qua prestaties bij bijvoorbeeld het downloaden en installeren wint de PlayStation 4. De privacy-settings van de PS4 zijn wat uitgebreider, maar daar zet de Xbox One weer een modernere browser tegenover.

De PlayStation 4 en Xbox One vergelijken bestaat vooral uit afstrepen van voor- en nadelen aan beide kanten. Nadelen die overigens waarschijnlijk in de toekomst grotendeels weggewerkt zullen worden via firmware-updates. Wil je maar één van de twee consoles aanschaffen, let dan vooral op wat jíj belangrijk vindt. Beter advies kunnen we niet geven.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Invizimals: Het Verloren Koninkrijk Review

Vanavond om 00:10 een nieuwe aflevering van InsideGamer op Veronica