in

Killer Instinct Review


Killer Instinct is de Rare-game waar gamers al twintig jaar reikhalzend naar uitkijken. Dé game die zich destijds in de arcadehallen wist staande te houden tussen zwaargewichten als Street Fighter en Mortal Kombat. Met een unieke, stoere stijl lijkt de franchise dan ook alle ingrediënten in huis te hebben om uit de as te herrijzen en zijn plek op het podium weer terug eigenen. Er zitten echter wel een paar addertjes onder het gras.

D-pad Xbox One

Bij het spelen van Killer Instinct werd al snel duidelijk dat de vierpuntsdruktoets verre van ideaal is voor lange speelsessies. Op de Xbox One-controller zit de D-pad namelijk niet op een cirkel, maar rechtstreeks in de controller. Hierdoor glipt je duim bij simpele aanvallen al snel van de d-pad af en dat is niet echt lekker. Maar goed, iedereen die sowieso echt serieus aan de slag wil gaan met KI haalt natuurlijk meteen een arcadestick in huis.

Misschien wel het belangrijkste aan deze nieuwe Killer Instinct is namelijk dat de game gratis te downloaden en te spelen is. Daar is niets mis mee, maar toch zal er bij menigeen een alarmbelletje beginnen te rinkelen. Deze kosteloze versie laat je maar met één personage spelen: Jago. De andere vijf personages – Orchid, Sabrewulf, Chief Thunder, Glacius en nieuwkomer Sadira – zijn speelbaar als je bij het keuzescherm een willekeurig personage kiest. Dat is behoorlijk karig en zorgt meteen voor een beperkte keuze. Om dit leed enigszins te verzachten verschijnen er gelukkig begin volgend jaar nog twee personages, waaronder publiekslieveling Fulgore. Wil je echter niet mee doen met deze willekeurige rouletteshow, dan zijn de vechtersbazen ook los te krijgen voor vijf euro per stuk of voor twintig euro als Combo Breaker Pack, waarmee je alle huidige en toekomstige personages koopt.

C-C-C-Combo Breaker!

Net als de twee voorgaande games draait het vechtsysteem in Killer Instinct om de combo’s die je maakt. Het uitvoeren van een combo is niet al te moeilijk en bestaat al in de meest simpele vorm door twee goede aanvallen aan elkaar te koppelen. Wat het geheel echter een stuk interessanter maakt is de mogelijkheid om een combo van een tegenstander te stoppen. Deze combo breakers stoppen de aanval van een tegenstander mits je deze goed uitvoert. Het is hierbij van belang dat je de sterkte van de aanval juist herkent (of gokt). Maak je hierbij de verkeerde keuze dan zorgt dit ervoor dat je tijdelijk niets kunt doen en openstaat voor nog meer schade. Daarbovenop zijn op hun beurt combo breakers weer te breken. Door het counteren van de moves van elkaar ontstaat er een prachtig psychologisch schaakspel, waarin je bijna moet voorspellen wat je tegenstander gaat doen. Dit zorgt voor een snelle fijne dynamiek in de game en biedt met name voor spelers op een hoog niveau intense en schitterende gevechten. Het uitvoeren van een zo lang mogelijke reeks aanvallen wordt in Killer Instinct wederom tot een kunst verheven.

Belangrijk is dat er naast de special moves, die je voor je combo’s gebruikt, ook shadow moves en ultra moves zijn. De eerste, een sterkere variant van de special moves, gebruikt een speciale meter die je gedurende het gevecht vult door schade te krijgen of door breakers uit te voeren. Met een volle balk zijn deze moves perfect om het tij te laten keren zonder dat het ooit oneerlijk voelt. De tweede zijn de kenmerkende ultra moves die fans van Killer Instinct ook kennen uit eerdere iteraties. Deze moves zijn te gebruiken om een gevecht op spectaculaire wijze te laten eindigen en kunnen alleen gebruikt worden wanneer de tegenstander bijna dood is.

Het uitvoeren van deze krankzinnige moves en combo’s wordt daarnaast bijgestaan door de bekende alles overstemmende Killer Instinct-stem die zijn longen uit zijn lijf schreeuwt. Terwijl de vonken en het bloed over het scherm vliegen barsten de “C-C-C-Comboooooo Breaker!” en “Ultraaaaa Comboooooo!” uit de speakers. Het verslaan van een tegenstander met een prachtige combo voelt dan ook heerlijk aan. Jammer genoeg zorgt het kleine aanbod aan vechtersbazen ervoor dat er niet heel veel variatie te vinden is in de moves en combo’s.

Dynamische muziek

De muziek in Killer Instinct verschilt per stage en kent dankzij een dynamisch element epische momenten. De soundtrack veranderd namelijk aan de hand van het gevecht. Op rustige momenten is de muziek langzamer en bij combo’s ontploft de soundtrack bijna.

Nog een lange weg

Wat in Killer Instinct nog meer schittert door afwezigheid is het aantal spelmodi. Deze zijn namelijk minimaal. Er is een Versus-modus waarin je tegen een vriend of computergestuurde tegenstanders speelt. In de Survival-modus vecht je tegen een eindeloze reeks aan vijanden en hiermee speel je stages en cosmetische accessoires voor personages vrij. Daarnaast kan je ook één-tegen-één potjes online uitvechten. Weliswaar werkt de online multiplayer zonder enige vorm van vertraging, maar tegelijkertijd voelt deze heel beperkt. Het ontbreken van opties zoals een Spectator-modus en het spelen van toernooitjes steekt grauw af in vergelijking bij de mogelijkheden in andere hedendaagse vechtgames. Tot slot is er nog een modus die in elke vechtgame zit: de trainingsmodus.

Deze Dojo-modus biedt uitkomst voor iedereen die niet thuis is in vechtgames en laat zelfs de grootste scepticus zien dat Killer Instinct meer is dan een vermakelijk button bash-festijn. De dojo biedt 32 lessen waarin uitgebreid wordt uitgelegd hoe je van links naar rechts moet lopen, maar ook hoe je gebruik kan maken van meer diepgaande technieken zoals de invloed van framedata, hitboxes en neppe cross-ups. Hierbij worden sommige voorbeelden bijgestaan door video’s die in slow motion te kijken zijn. Daardoor is de Dojo een modus waarover eigenlijk elke vechtgame zou moeten beschikken en ideaal voor iedere nieuwkomer die zich wil verdiepen in vechtgames. Dat de Dojo-modus de meest indrukwekkende optie in Killer Instinct is zegt eigenlijk meer dan genoeg. Dat is zonde want door de beperkte opties en het kleine aanbod van personages voelt Killer Instinct nog niet af.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bravely Default

Jelle bedankt!