in

De 10 beste PS3-exclusives


Het is zover. De PlayStation 4 is gelanceerd en een aantal van jullie zullen ‘m ongetwijfeld al onder de tv hebben staan. Velen van jullie echter ook niet. Het apparaat is moeilijk verkrijgbaar en misschien wacht je liever tot de nieuwe generatie spelcomputers echt op gang komt qua games. De PlayStation 3 heeft daarentegen een enorm assortiment aan topgames én is een stuk goedkoper. Mocht je na al die jaren overwegen om toch nog een PS3 aan te schaffen, lees dan snel deze top 10 PlayStation 3-exclusives. Er is namelijk genoeg te spelen!

10. Ratchet & Clank: A Crack in Time

A Crack in Time is een heerlijk avontuurlijke actiegame, waarin hoofdpersoon Ratchet rondloopt, springt, vliegt en zweeft op een zoektocht naar zijn maatje Clank. In een vrolijk gekleurd en prachtig vormgegeven universum vol uiteenlopende locaties los je puzzels op en knal je een flink aantal vijanden naar de gallemiezen.

Naast de grondgevechten beland je in A Crack in Time ook in de ruimte. Aphelion, het ruimteschip van Ratchet, is enigszins te verbouwen om in de lucht betere prestaties te kunnen leveren. Ook Ratchets wapens zijn weer te upgraden en kunnen bovendien een ander uiterlijk krijgen. Niet alleen Ratchet is speelbaar, ook Clank speelt een belangrijke rol. Hij heeft namelijk de gave om de tijd deels te manipuleren en gebruikt dit met name om verschillende interessante puzzels op te lossen. Samen gaat het dynamische duo de strijd aan met Dr. Nefarious om het universum opnieuw te redden van de ondergang.

9. Killzone 2

Dit tweede deel uit de Killzone-serie speelt zich twee jaar af na de aanval van de Helghast op Vekta. De ISA plant een tegenaanval op de thuisplaneet van de Helghast om daar de leider van de troepen op te pakken en de oorlogsmachine van hen tot een halt te brengen. Als Sev, een oorlogsveteraan die al veel heeft meegemaakt, neem jij deel aan deze operatie en leid je een groep van elite-eenheden genaamd Legion. De opdracht is simpel: stel de hoofdstad Pyrrhus veilig.

De Helghast hebben zich namelijk volledig aangepast aan de extreme omstandigheden op de planeet en hebben zich een kracht toegeëigend die ze tegen de manschappen van de ISA kunnen gebruiken. De planeet is dan ook – op de Helghast na – de grootste vijand van Sev en zijn team. Killzone 2 is ook nu nog een prachtige first-person shooter, uit de stal van het Nederlandse Guerrilla.

8. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Ni No Kuni: Wrath of the White Witch is een traditionele RPG met een emotioneel thema. Hoofdpersoon Oliver is een dertienjarige jongen die zijn moeder aan het begin van de game verliest. In navolging van deze tragische gebeurtenis komt de pop van Oliver met behulp van zijn tranen tot leven. Drippy vertelt hem over een magische wereld, die verschillende overeenkomsten vertoont met de echte wereld.

Jij gaat met Oliver op avontuur om in deze magische alternatieve wereld zijn moeder terug te krijgen. Om dit te bereiken moet je de wereld redden van de kwaadaardige Shadar. Ni No Kuni is een fantastisch compleet pakket met een prachtig vormgegeven wereld. De RPG bevat een uitstekend vechtsysteem, zit propvol met content waardoor er genoeg te beleven is, en heeft een uitmuntende soundtrack.

7. inFamous 2

In inFamous 2 stappen spelers wederom in de schoenen van Cole McGrath. De held wordt tegen wil en dank beschuldigd van de vernietiging van Empire City en reist af naar New Marais om daar zijn superkrachten verder te ontwikkelen. Hier komt Cole oog in oog te staan met een duistere vijand genaamd The Beast. Met zijn elektrische krachten is hij de enige die deze vijand kan verslaan, maar of dat ook lukt is aan jou.

Gedurende het avontuur van inFamous 2 komt Cole in contact met andere superhelden. Nadat je de keuze maakt welke krachten Cole aan zijn arsenaal toevoegt, is de hele spelwereld een grote speeltuin. De game beschikt zelfs over een editor waarmee je nieuwe missies kan maken en online verspreiden. Elke creatieveling geeft een eigen doel aan de missie zoals verdedigen, escorteren, vernietigen, overleven, schieten of het bereiken van een bepaald gebied.

6. Journey

Alles draait in Journey om de emotie die jij als speler ervaart tijdens je reis naar een mysterieuze berg aan de horizon. Een reis zo bijzonder dat je ‘m rustig meerdere keren wilt doorlopen. Alleen of met een wildvreemd persoon. Journey weet – in een tijd waarin online gaming belangrijker dan ooit is – het voor elkaar te krijgen om een anonieme doch fantastische multiplayerervaring neer te zetten, waardoor elke stap voelt als een nieuwe belevenis.

Maar wat is Journey precies? Nou gewoon: Journey is een avontuur dat je absoluut niet mag missen. Een op het oog eenvoudige tocht naar een berg in de verte wordt verheven tot pure magie, door een fantastische soundtrack, een fantastisch avontuur en over het algemeen een fantastische ervaring.

5. LittleBigPlanet

Het draait in LittleBigPlanet volledig om creatie; spelers hebben talloze mogelijkheden om eigen levels te maken. Het uiterlijk is hierbij slechts het begin. Elk basisobject is naar hartenlust in vorm en materiaal aan te passen en te voorzien van beweging of gedrag. Jouw zelfgemaakte levels deel je vervolgens online met andere mensen zodat zij deze kunnen spelen. Met meer dan acht miljoen levels is er meer dan genoeg te doen.

In totaal kun je met vier spelers deze levels doorlopen. Iedere speler kruipt hierbij in de huid van een Sackboy: een klein stoffen poppetje dat je, net als alle levels, volledig naar wens aanpast. Al springend ga je door de levels samen met je vrienden op zoek naar verborgen stickers om je eigen levels weer net dat beetje mooier te maken.

4. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Solid Snake is inmiddels oud en grijs, maar heeft nog één missie: Liquid Ocelot een halt toeroepen. Hierbij krijgt hij de hulp van oude bekenden zoals Roy Campbell, Otacon, Naomi Hunter, Meryl Silverburgh en Raiden. Guns of the Patriots speelt zich af in een dystopische wereld waar oorlogen uitgevochten worden tussen legers met huurlingen. Snake beweegt zich tussen deze partijen op weg naar zijn ultieme doel.

In het vierde deel van de Metal Gear Solid-reeks staat stealth weer centraal, maar vechten en schieten spelen een grotere rol dan voorheen. De game bevat meer dan zeventig wapens en een hele reeks nieuwe technologische snufjes. Om onzichtbaar te blijven is het mogelijk als een kameleon de kleur van je omgeving aan te nemen en zo onzichtbaar te worden voor je tegenstanders. Daarnaast zijn elementen uit de omgeving te gebruiken, zoals standbeelden, metalen tonnen en afvalbakken, om aan de aandacht van je tegenstanders te ontsnappen.

3. Demon’s Souls

Uit het niets was daar Demon’s Souls, een donkere actiegerichte Role-Playing Game met ongelofelijk hoge moeilijkheidsgraad. De game biedt diepe RPG-elementen en laat je gigantische vijanden verslaan door op ze in te hakken en stompen. Met een speciaal systeem kunnen spelers elkaars werelden betreden om elkaar te helpen een bepaald wezen te verslaan, of juist de bengel uithangen en de ander afmaken en zijn ziel afpakken.

Demon’s Souls is oneerlijk, hartstikke oneerlijk. De game straft spelers meteen af, één moment van onoplettendheid en je moet het level opnieuw proberen. Demon’s Souls is dan ook vooral bedoeld voor de doorbijters. De uitdaging komt voort uit het feit dat je na je dood verdergaat met minder HP, tegenstanders sterker worden en je ál je daarvoor verzamelde zielen dreigt kwijt te raken.

2. Uncharted 2: Among Thieves

Avonturier Nathan Drake keert terug in Uncharted 2: Among Thieves. Net als in het vorige deel moet hij weer een historisch mysterie oplossen en ditmaal duikt Nathan in het historie rondom Marco Polo. Na twintig jaar bij de keizer Kublai Khan doorgebracht te hebben, vertrekt Marco Polo in 1292 huiswaarts met 14 schepen en ruim 600 passagiers aan boord. Als hij echter anderhalf jaar later aankomt in Portugal is er nog maar één schip met 18 passagiers over. Marco Polo heeft verrassend genoeg nooit een woord gesproken over de verdwenen schepen.

In Uncharted 2 kruipt je in de huid van Nathan om weer en wind, maar ook vele vijanden te trotseren in zijn zoektocht naar de waarheid – en natuurlijk een historisch artefact. Al klimmend, rennend en springend baan je je een weg door, langs en onder verschillende exotische locaties. Je hoeft dit gelukkig niet alleen te doen. Nathan heeft de sexy Elena Fisher en Chloe Frazer aan zijn zijde op zijn barre tocht.

1. The Last of Us

The Last of Us is een actie-adventuregame van ontwikkelaar Naughty Dog die vertelt over een schimmeluitbraak die mensen infecteert en langzaamaan in monsters verandert. Spelers moeten als Joel samen met het tienermeisje Ellie zien te overleven in deze bizarre wereld. Steden zijn na tientallen jaren overwoekerd door bomen en planten en wilde dieren lopen vrij rond.

The Last of Us toont een lange tijd in het leven van het tweetal en speelt zich af gedurende meerdere seizoenen. Op deze lange reis ontmoeten Joel en Ellie verschillende personages met elk hun eigen motivatie om te vechten voor hun leven. De prachtige omgevingen en het weergaloze verhaal laten zien dat The Last of Us het beste is wat de PlayStation 3 te bieden heeft.

Staat jouw favoriet er niet tussen? Geen nood, laat het ons dan vooral weten in de reacties!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Top 9 meest irritante vijanden in games

Duke Nukem bijna klaar om kont te schoppen op de Vita