in

Dark Souls 2: Vijf tips waarmee ook jij de game uitspeelt


In het huidige gamelandschap is uitdaging ver te zoeken. Dan springt een game als Dark Souls 2 er al snel uit als extreem lastig. Het contrast wordt niet beter geïllustreerd dan in deze strip.

Om heel eerlijk te zijn, valt de moeilijkheidsgraad best mee. Ik heb de game uitgespeeld, dan moet het jou ook kunnen lukken, toch? Je moet enkel de hersenactiviteit een beetje opschroeven en zorgvuldig te werk gaan. De demonen en eindbazen lijken zo nu en dan wellicht onoverkomelijk, maar met deze vijf tips zegevier ook jij straks in Dark Souls 2.

Tip 1: De verdediging… is de beste verdediging

Zet die Cruijffiaanse wijsheid snel uit je hoofd, want door roekeloos aan te vallen trek je de overwinning zelden over de streep. Het is bij elke baas opnieuw belangrijk eerst zijn aanvalspatroon grondig te analyseren, alvorens je besluit met je zwaard, bijl, pijl of vuurbal zijn levensbalk te reduceren. Je mag dan nog zo krachtig zijn, vrijwel elke baas laat je in twee á drie klappen in het stof bijten. Als je niet voor elke aanval en elk trucje een oplossing hebt – of dit nu betekent dat je wegrolt of je schild voor je gezicht houdt – heb je een gat in je strategie, dat tot veel frustratie gaat leiden. Blijf dus liever op een klein afstandje de baas uit de tent lokken, kijk wat hij uit de hoge hoed tovert, en doe er je voordeel mee.

Tip 2: Human Effigy is je beste vriend

Dark Souls 2 ga je niet uitspelen zonder dood te gaan. Als dat wel lukt, ben je niet van deze planeet. Als we die mogelijkheid even uitsluiten, zal iedereen tegen hetzelfde probleem aanlopen: je levensbalk slinkt. Elke keer dat het “You Died”-bericht je falen weer eens lekker benadrukt, loopt je maximale HP verder terug, tot je uiteindelijk nog maar 50 procent over hebt. Dit maakt het spel er niet veel makkelijker op, vooral omdat vrijwel elke vijand je nu bij het eerste contact alweer het loodje laat leggen. De enige oplossing hiervoor is het gebruiksvoorwerp Human Effigy. Dit item heft de begrenzing van je levensbalk weer op en je mag weer als nieuw door de spelwereld van Drangleic dolen.

Het probleem is echter dat het een vrij schaars goedje is. Je vindt ze hier en daar als loot, vendors verkopen slechts gelimiteerde aantallen en enkel een handjevol vijanden wil er heel af en toe eentje afstaan. Het is dus van levensbelang dat je jouw Human Effigy-voorraad goed beheert. Gebruik ze niet te snel, want je jaagt ze er zo doorheen. Zeker in de eerste helft van de game ga je regelmatig tegen een groot tekort aanlopen. Hou je Human Effigy-aantallen dus in de gaten en vul ze zo nodig aan door vijanden te slopen terwijl je een ring draagt die een verhoogde kans op loot verleent. Anders maak je de game, volkomen onnodig, dubbel zo moeilijk voor jezelf.

Tip 3: Ken je wapens door en door

Wees één met je wapens. Dat is het advies. Elk wapen speelt totaal anders in Dark Souls. Een grote bijl heeft dan wel een enorm bereik, maar de zwaai die je ermee moet maken is even groot. Het duurt dus even voordat de ingegeven aanval daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Een degen daarentegen steek je razendsnel vooruit, waardoor je in een ogenblik je tegenstander te grazen neemt. Het raken van meerdere tegenstanders tegelijk is hierdoor vrijwel uitgesloten, waardoor het wapen niet ideaal is tegen een groepje demonen.

Zo zijn er talloze plus- en minpunten te verzinnen voor elk wapen. Weet dus exact wat elk wapen wel én niet kan. Zo voorkom je dat je uitgevoerde aanval net iets te lang duurt en de moordlustige eindbaas je weer een kopje kleiner heeft gemaakt. Daarnaast is het handig om wapens uit te zoeken die een hoge scaling hebben, zodat ze meegroeien in kracht wanneer je jouw statistieken verhoogt. Denk bijvoorbeeld aan een kromzwaard dat heel goed gedijt bij een hoge Dexterity. Scaling is de ‘D’, ‘E’ of liever ‘A’ of ‘S’ die onderaan je scherm bij je verschillende statistieken staan in het equipment-menu.

Tip 4: Wees zuinig op je Souls

Het is wellicht een beetje een open deur intrappen, maar het kan niet genoeg benadrukt worden: je Souls zijn kostbaar. Wanneer je net een eindbaas hebt verslagen, voel je je waarschijnlijk de koning te rijk. Je bent de beste Dark Souls-speler die deze aardkloot ooit gekend heeft, hebt tienduizenden zielen verdiend, en besluit weer verder te banjeren.

Niet doen!

Je loopt alleen maar het risico om dood te gaan door een gemene valstrik, een nieuwe vijand of een domme actie. Lukt het je vervolgens niet om je zuurverdiende Souls op te pakken, dan ben je het haasje. Alles kwijt. Investeer ze na een baas direct in hogere attributen, upgrade je wapens of koop nieuwe ringen en bepantsering. Het is volstrekt onnodig om het risico te lopen alles waar je uren voor hebt gewerkt teniet te doen.

Bedenk tijdens het levelen ook dat je voor elk volgend level meer zielen nodig hebt. Maak van tevoren een duidelijke indeling in welke attributen je jouw personage wil specialiseren. Het heeft geen zin om massaal punten te steken in Strength, terwijl je voornamelijk gebruikt maakt van wapens die beter worden met meer Dexterity. Het gevolg is namelijk dat je nog meer Souls nodig hebt, en dus nog langer bezig bent om wel die essentiële statistiek te verhogen.

Tip 5: Hulp inschakelen is best ok

Speel online. Naast het feit dat het de gehele Dark Souls 2-ervaring een stuk boeiender maakt – je ziet berichten en witte schimmen van andere spelers – verleent het je ook de optie om voor bazen de hulp van andere Dark Soulsers in te schakelen. Doe dit alleen op het moment dat je echt niet meer verder komt, want het verlaagt de moeilijkheidsgraad van de eindbaas aanzienlijk. Er is echt niks mis mee als je die ene gemenerik liever samen met iemand anders in mootjes hakt. En zoveel makkelijker wordt de game zelf er echt niet door: andere spelers kunnen je te allen tijde invaden, om je vervolgens in koelen bloede te vermoorden. Het heeft dus zijn keerzijde. Je bent gewaarschuwd.

Bonustip: volg me op Twitter (@T_Pleus) en stel gerust je vragen over Dark Souls 2.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Complot-theorie

Game-lijst – ‘Vijf 3D platform games die ik je aan wil raden om eens te spelen’