Update: Vandaag is er een demo van Final Fantasy XV in de Japanse store te vinden. Het zou zomaar kunnen dat je deze demo wilt spelen. Hier vind je hoe je een account kunt aanmaken in een andere regio.
Oorspronkelijk bericht: Wie mijn vlog of mijn Yakuza-livestream vorige week een beetje gevolgd heeft, weet dat ik naast mijn Europese PlayStation-account een Japanse en Amerikaanse account heb draaien. Dat is niet alleen verrassend makkelijk om te doen, het is dankzij de opzet van de accounts op PlayStation 4 ook nog eens ontzettend handig.
Waarom doe je het?
Voor we naar het stappenplan gaan om zelf ook accounts van andere regio’s aan te maken: eerst maar even de voordelen. Waarom zou je het doen? De belangrijkste reden is natuurlijk de shitload aan games en demo’s die exclusief voor de Japanse of Amerikaanse markt bestemd zijn en die je via de Europese store simpelweg niet kan krijgen. Ook niet onbelangrijk, de prijzen kunnen dankzij de wisselkoersen of prijsbepalingen in andere regio’s ook nog eens een stuk lager liggen. Meer en goedkoper spul dus, de natte droom van elke Nederlander.

Hoe doe je het?
Stap 1:
-Kies in het opstartmenu van de PlayStation 4 voor “Create New User”.
Stap 2:
-Als de PlayStation 4 vraagt om verbinding te maken met PSN, kies “New to PSN? Create an account”.
Stap 3:
– De eerstvolgende stap is het selecteren van een land. Kies hier Japan of Amerika; let wel, als je Japan selecteert is de tekst vanaf dit punt in het Japans. Voor het gemak gaan we er hier vanuit dat je Japan hebt geselecteerd. Als je Amerika hebt gekozen, kun je bijna dezelfde stappen volgen, behalve bij bijvoorbeeld de postcode en stad, dat leg ik hieronder nog uit.
– De taal staat inmiddels op Japans. In hetzelfde scherm zijn de onderste drie vakjes nu bestemd voor je geboortedatum. Zodra je klikt, verschijnen ‘normale’ cijfers. Voer hier je geboortedatum in. Klik hierna op volgende.
Stap 4:
– De PlayStation 4 vraagt in dit scherm om een adres. Het eerste vakje vraagt om een postcode*, voer hier: 9000000 in.
– Kies in het volgende vakje de stad: je moet de laatste optie uit de lijst selecteren.
– In het onderste vakje (de straat) kun je invullen wat je wil.
*Voor een Amerikaans-account, laten we om nostalgische redenen 90210 als postcode intikken en als stad Los Angeles. Je kunt ook het adres en postcode van bijvoorbeeld een hotel googlen.
Stap 5:
– Het volgende scherm vraagt bovenin om je e-mailadres. Zorg dat je hier een nieuw e-mailadres gebruikt dat nog niet aan een PSN-account gelinkt is.
– Het tweede vakje vraagt om een wachtwoord, dat moet minimaal 8 karakters lang zijn. Kies een wachtwoord.
– Het derde vakje vraagt je om nogmaals het wachtwoord in te voeren.
– Het laatste vakje kun je aanvinken als je e-mail wilt opvangen op het opgegeven e-mailadres.
– Ga door naar het volgende scherm.
Stap 6:
– Het eerste vakje vraagt je om een PSN-accountnaam aan te maken – bijvoorbeeld JapanGamer1846756.
– Het tweede vakje vraagt om je voornaam.
– Het derde vakje vraagt om je achternaam.
– Ga door naar het volgende scherm.

Stap 7:
– In dit scherm zie je links en rechts een vlak staan. Kies voor de linker optie als je wilt dat andere spelers ook je echte naam zien, kies voor de rechter optie als je wil dat alleen je PSN-accountnaam zichtbaar is.
– Ga door naar het volgende scherm.
Stap 8:
– In dit scherm vraagt de PlayStation 4 om je profielsetting. Van boven naar beneden (de bijbehorende icoontjes spreken redelijk voor zich): iedereen mag jouw informatie zien/vrienden en vrienden van vrienden mogen jouw informatie zien/alleen vrienden mogen jouw informatie zien/niemand mag jouw informatie zien.
– Ga door naar het volgende scherm.
Stap 9:
– Hier kun je enkel doorklikken, dus ga door naar het volgende scherm.
– Hier wordt nogmaals gevraagd hoeveel je wilt delen. Het bovenste vinkje vraagt met wie je videocontent wilt delen, het onderste vinkje geeft aan met wie je trophy-informatie wil delen. Kies hier wederom of je dit met iedereen, vrienden en vrienden van vrienden, alleen vrienden of niemand wilt delen.
– Ga door naar het volgende scherm.
Stap 10:
– In dit scherm vind je de voorwaarden, kies voor het rechtse vakje om te accepteren en door te gaan naar het volgende scherm.
Stap 11:
– Via dit scherm kun je met Facebook verbinden. Klik op het linker vakje om dat niet te doen en door te gaan naar het volgende scherm.
Stap 12:
– Dit scherm informeert je over PlayStation Plus, klik dit door. Het scherm waar je dan komt biedt je de mogelijkheid om PlayStation Plus aan te schaffen, gebruik het vakje rechtsonder als je d at niet wilt om door te gaan.
Stap 13:
– En we hebben weer Engelse tekst! Kies de optie om van deze PlayStation je Primary PS4 te maken, zodat je vanuit alle accounts toegang hebt tot alles wat je in de verschillende stores download.
Stap 14:
– Gefeliciteerd, de teksten vanaf dit punt zijn weer in het Engels en je hebt een Japanse (of Amerikaanse) account aangemaakt!
En nu?
Nu kun je via je nieuwe account de Japanse (of Amerikaanse) store induiken. Die eerste is volledig in het Japans qua tekst, dus rommel daar een beetje rond totdat je vindt wat je zoekt. Als je de stappen precies hebt gevolgd zoals hierboven beschreven, verschijnt alles wat je downloadt (of dat nu in de Japanse, Amerikaanse óf Europese store is) in al je accounts. Dit betekent dat je alleen naar je nieuwe accounts hoeft te gaan als je iets wilt downloaden uit de buitenlandse stores. Als je gewoon wilt spelen, kun je gewoon je Europese account opstarten dat je al had en dan zie je dus ook de buitenlandse games gewoon in je menubalk verschijnen.

Betaling!
Het laatste puntje waar je rekening mee moet houden: je kunt op de buitenlandse stores geen gebruik maken van Europese codes of een Europese creditcard. Demo’s zijn vrij te downloaden, maar als je echt games wilt kopen, moet je via internet PSN-kaarten kopen voor het land waarin je aankopen wilt doen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld www.pcgamesupply.com en kies voor een Amerikaanse of Japanse PSN-kaart. Je krijgt de code dan in je mailbox na betaling, dat via PayPal of creditcard verloopt. Deze kun je vervolgens invoeren in de bijbehorende store om je krediet aan te vullen.
Last but not least
Nu we je toch zover hebben: ga heen en ontdek! Vooral de Japanse PSN-store kan nogal een doolhof van onontdekte pareltjes zijn, dus ga los op demo’s, haal de nieuwste games binnen en laat vooral weten wat de moeite waard is en wat niet! Mocht je nog vragen hebben, gooi ze dan ook zeker in de comments en als we je kunnen helpen doen we dat. Veel succes met ontdekken!