Tien euro. Het bedrag dat je moet uitgeven wil je ’s werelds beste (en enige) geitensimulator spelen. Over de waarde van een spel valt te twisten. In het geval van Goat Simulator raden zelfs de ontwikkelaars af dit bedrag uit te geven aan het “kleine, kapotte spelletje” en dat je beter af bent met een “een hoepel, een stapel bakstenen of een echte geit”.
Vooruit met de geit
En ze hebben gelijk, want Goat Simulator is kapot, karig en oppervlakkig. Dit is een game die het moet hebben van zijn eigen satire: een spel dat kapot en onaf is om een schaterlach of twee op te wekken. Het zijn uitspraken als de bovenstaande die spelers juist nieuwsgierig maken en het toch een kans geven, alleen om te zien waar alle heisa nou om draait. En weet je, daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen. Sinds de aankondiging dat deze Game Jam-demo uitgewerkt en uitgegeven zou worden staan we toch te popelen om de geit uit te hangen in deze hyperrealistische simulatiegame. Iets raarders dan dit hebben we in een lange tijd namelijk niet gezien.
Game Jam
De laatste jaren zien we heel wat mooie creaties voortkomen uit Game Jams: korte periodes (meestal van een aantal dagen) waarin teams zo snel mogelijk een game maken. Goat Simulator is niet de enige geliefde simulatorgame die eruit is voortgekomen. Surgeon Simulator is een resultaat van een Game Jam en er is zelfs een Global Game Jam Simulator gemaakt. Hoe meta wil je het hebben?
Nu we de game zoveel gespeeld hebben dat we keutels draaien in plaats van drollen op de wc, kunnen we ons er nog maar weinig bij voorstellen. Er valt namelijk niet veel te doen. Op het moment van opstarten en je als een onschuldige geit in de wereld gezet wordt, krijg je een aantal doelen voorgeschoteld. Dit gaat niet veel verder dan het doen van een aantal backflips (ja, backflips) tot het scoren van een hoog aantal punten of het opblazen van een tankstation (de ‘Michael Bay’). Allemaal vrij makkelijk en snel te behalen, maar gevarieerd genoeg om een half uurtje te vermaken.
Drama
Waarom je deze doelen najaagt? Geen idee. Er is geen groots einddoel of een verhaallijn die een rode draad vormt in de game. Het spelwereldje houdt alles bijeen. Zie het als een level uit de oudere Tony Hawk-games, waarin er een aantal doelen zijn om te behalen. Hoe je deze behaalt en in welke volgorde, is aan jou.

De Tony-Hawk-games hebben ook overeenkomsten met de standaardgameplay van Goat Simulator. In plaats van een skateboard onder je poten heb je een set hoeven waarmee je over de weg scheurt, springt, flipt, schuift en overal punten scoort door zo gevarieerd mogelijk ravage te veroorzaken. Verpest de gezellige barbecue door de bezoekers te kopstoten en de hapjes te kapen met je plakkerige tong: 1200 punten! Of, pak de tafel op met je tong, ga spastisch in cirkels rennen en aanschouw hoe de arme vleeseters ver genoeg wegvliegen door de klappen van de tafel, om een homerun te veroorzaken in een honkbalwedstrijd: 2000 punten!
Loze punten, want het is niet alsof je er iets mee kan bereiken. Nee, Goat Simulator moet het hebben van geginnegeit, debiele streken en de vele geheimpjes die door de wereld verspreid zijn. Je hoeft niet lang te zoeken voordat je een absurde easter egg tegen het lijft loopt, zoals de Flappy Goat mini-game. Deze geheimen ontdekken is het leukste onderdeel van Goat Simulator.
Baaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhh
Nu klinkt dit wel leuk, maar na maximaal een uurtje heb je alles wel gezien en zijn er geen redenen meer om door te spelen. Je kan met een aantal andere typen geiten spelen, zoals de Long Goat (giraffe), maar dat vult de wereld niet met nieuwe dingen om te doen. Een halve minuut aankloten en kijken hoe de niet-bestaande wetten van de natuur reageren op het beest is alles dat je eruit haalt. Voor verdere toevoegingen is de game afhankelijk van de community, die kan losgaan met mods dankzij Steam Workshop-integratie.

Hetzelfde geldt voor de stompzinnige charme die de gameplay heeft met alle bugs en ongenuanceerde besturing. Het is hilarisch wanneer je door de lucht raast, omdat je per ongeluk tegen een lantaarnpaal aan sprintte, of vast komt te zitten buiten de spelwereld. Maar deze hilariteit is vluchtig. Wanneer je voor de zoveelste keer vastzit in een muur of de basisbesturing het begeeft wanneer je iets simpels probeert te doen, is de lol er volledig van af.
Goed advies
Dus kan je jouw tien Euro beter op een andere manier uitgeven? Absoluut. Koop een geit bij de lokale kinderboederij en leer ‘m backflips maken, bijvoorbeeld. Goat Simulator is een grap. Letterlijk en figuurlijk.
