in

PlayStation 4’s vreemdste hit: Playroom – Seks, drugs en robots


Een man verkleed als Batman die voor de camera zijn collectie Yu-Gi-Oh kaarten laat zien. Een meisje die half verstopt onder haar dekbed met een zacht stemmetje vragen beantwoordt over welke games ze speelt. Een Japanse meneer die voor een kast met retrogames een action figure in elkaar aan het zetten is. Het zouden zomaar beelden kunnen zijn uit het in 2010 bijzonder populaire Chatroulette, maar in werkelijkheid zit er een gek stukje software van de PlayStation 4 achter.

Mensen die beweren dat de PlayStation 4 nog steeds geen ‘killer-app’ heeft zijn waarschijnlijk niet bekend met Playroom. In dit Kinect-achtige ‘spel’ kun je met behulp van de PlayStation Camera een stel robotjes rond laten dartelen door je huiskamer. Het is vooral een aardige techdemo en leuk speelgoed voor kinderen, maar door het te combineren met de mogelijkheid om te livestreamen op de PS4 wordt Playroom naar een hoger niveau getild.

De PS4 zorgt ervoor dat er bijna geen drempel meer is om een gedeelte van je leven live met de rest van de wereld te delen. Met een paar drukken op de knop zend je uit vanuit je huiskamer en kan iedereen meekijken. Het laat zich raden dat dit fenomeen even vreemde als hilarische gevolgen heeft.

Verwaalde tiet

Het zijn namelijk niet altijd de meest verstandige mensen die de camera aanzetten en schaamteloos er voor gaan zitten. Drugs en alcohol zijn tijdens de meeste streams eerder de norm dan de uitzondering en wie pervers genoeg is en over een beetje geduld beschikt ziet zo nu en dan ook een tiet voorbij komen.

Dat Playroom niet meer gestreamed kan worden op Twitch en op Ustream ook geen drugsmisbruik en bloot getoond mag worden houdt de meeste streamers niet tegen. Via je PlayStation 4 vind je meestal binnen een paar tellen wel een kanaal waar iets raars aan de hand is. Of het nu iemand is die gewoon wat op de bank hangt of een stel Japanse meisjes die een dansje aan het doen zijn. Playroom is het wilde westen van livestreams en het internet op zijn internettigst.

Een belangrijk onderdeel daarvan is de chat. De meeste streamers houden nauwlettend in de gaten wat er allemaal gezegd wordt met de meest gestoorde, hilarische en meest ongepaste momenten als gevolg. Een kerel die nadat zijn vriendin en haar zus vertrokken zijn trots laat weten dat ie het met allebei doet komt in een latere stream in de problemen wanneer men in de chat steeds linkt naar de video van zijn opbiechten. De stream komt vervolgens abrupt ten einde wanneer zijn vriendin naast hem op de bank op haar telefoon de betreffende video bekijkt.

Grappig of bedroevend

De lijst van vreemde incidenten is eindeloos en afhankelijk van je gevoel voor humor kun je er smakelijk lachen of alleen maar teleurgesteld je hoofd laten hangen. Over het algemeen zijn het nou niet bepaald de hoogvliegers uit de samenleving die eeuwige faam weten halen. De meeste gebruikers van Playroom hebben of een extreem leeg huis met veel witte muren of zo’n gigantische puinzooi dat je je toch begint af te vragen hoe deze mensen aan een PS4 zijn gekomen. De hoeveelheid homofobie, racisme, seksisme en ouders die de meest verschrikkelijke dingen zeggen terwijl hun kinderen ook in de kamer zitten stemmen nou ook niet bepaald gelukkig.

Er is gelukkig ook genoeg grappigs te vinden. Een behoorlijk dronken jongen die zijn telefoonnummer op de stream zegt en vervolgens de ‘politie’ aan de lijn krijgt of een man die al heen en weer wiegend en buiten adem Kung-Fu Fighting probeert te zingen. Het zijn stuk voor stuk fascinerende inkijkjes in de levens van mensen die wel een paar gemene reacties kunnen hebben om maar even voor een klein publiek in de schijnwerpers te staan.

De onvoorspelbaarheid, de ongepolijstheid en de hilariteit maken Playroom veel interessanter dan de gemiddelde inFamous-, ResoGun- of Ground Zeroes-stream. Als je het ons vraagt is het misschien wel de meest next-gen functie van de nieuwe generatie consoles.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Maak kennis met Tony de tekenbaas

Xbox One-gameplay vanaf vandaag via YouTube te delen