in

The Pinball Arcade (PS4) review – Incompleet pakket


Om meer dan 20 flipperkasten thuis te hebben staan en daar dagelijks van te genieten, is waarschijnlijk niet voor velen weggelegd. Ontwikkelaar Farsight Studios komt met de winkeluitgave van The Pinball Arcade voor de PS4 als oplossing voor de mensen die geen sloot kasten in zijn bezit heeft. Flipperkastfanaten kunnen in deze versie aan de slag met 22 digitale kwartjesverslinders die allemaal een update hebben gekregen ten opzichte van de PlayStation 3-versie.

Williams, Gottlieb, Stern en Bally, gerenommeerde flipperkastfabrikanten, hebben ieder kasten ter beschikking gesteld voor deze game. Daardoor bevat The Pinball Arcade een aantal echte, klassieke machines en zien we veel diversiteit terug in de beschikbare kasten. Arabian Nights maakt bijvoorbeeld goed gebruik van het Aladdin-achtige stijltje waarbij een heuse geest en lamp op het speelveld te vinden zijn. Ook het bekende Black Hole is goed overgezet. Deze kast kent een mooie ruimtestijl en is zelfs deels ondersteboven. Om het interessant te houden kent elke kast een aantal te behalen doelen waarmee de speler zijn eigen score flink opvoert.

Williams, Gottlieb, Stern en Bally
Het aantal klassiekers is mooi om te zien, maar het is jammer dat deze game verre van compleet is. Nieuwe content voor The Pinball Arcade wordt uitgebracht in seizoenen; ieder seizoen brengt een aantal nieuwe flipperkasten en modi met zich mee. Op alle andere consoles is het derde seizoen allang aan de gang, waardoor deze editie met enkel het eerste seizoen behoorlijk achterloopt. De doorgewinterde flipperkastspeler heeft deze oudere modellen inmiddels toch echt wel gezien. De ontwikkelaar heeft aangegeven dat nieuwe kasten op regelmatige basis gaan verschijnen op de PS4, maar dat neemt niet weg dat deze fysieke uitgave als incompleet aanvoelt. Dat betekent overigens niet dat het eerste seizoen aan flipperapparaten slecht is. Integendeel, er is een grote variatie aan kasten die weliswaar bekend aanvoelen voor veteranen, maar toch leuk en tof zijn om te spelen.

Belangrijk punt bij het spelen is de manier waarop je naar de automaten kijkt. In de opties kun je zelf het licht van de speelkamer instellen. In het donker komen de flitsen van de kast des te beter naar voren. Daar zit dan ook meteen het grote verschil in met de andere versies. De PS4-variant is schitterend om te zien en geeft je als simulatiegame enorm het gevoel echt voor de flipperkast te staan. The Pinball Arcade gaat wat dat betreft tot het uiterste. Er is zelfs een optie om een medewerker op te roepen zodat hij/zij jouw bal uit de machine kan halen als deze vast zit.

Simulatie is perfect
De ervaring tijdens het spelen is ook van hoog niveau. De kasten zijn zoals gezegd exacte kopieën en ook de bal voelt levensecht aan. Flipperkastspelers kunnen beamen dat het gevoel van de bal uitstekend is overgezet, ook als het in aanraking komt met de objecten op het speelveld. Het is dan ook jammer om te zien dat de game zichzelf soms in het verkeerde perspectief plaatst. Door de jaren heen is het regelmatig gebleken dat Pinball-games moeite hebben met het bepalen in welk perspectief de speler staat. Soms sta je te ver van de bal en op andere momenten is het weer te dichtbij. Spijtig genoeg gebeurt het weleens dat op het moment van perspectief wisselen het zicht op de bal verdwijnt en deze genadeloos voorbij je flippers vliegt. Om geflipt van te worden.

Challenge mode
De exclusieve challenge mode moet spelers overtuigen om de fysieke versie te kopen, maar weet nooit echt te imponeren. In deze modus moeten spelers op een bepaald aantal kasten de score verbreken in een beperkt aantal pogingen. Echt moeilijk is dit niet te noemen en het is raar om te zien dat je deze score niet online kunt delen met andere spelers. De ontwikkelaar heeft beloofd dat dit in een patch verholpen wordt en diezelfde patch moet de game ook voorzien van de bekende toernooimodus waarin verschillende (lastige) uitdagingen klaarstaan voor de speler. We herhalen onszelf nog maar eens: The Pinball Arcade is helaas verre van compleet.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

MXGP review – Slaat een modderfiguur

Peggle 2 (XBO)