in

The Sly Trilogy review – Drie keer is scheepsrecht


Ontwikkelaar Sucker Punch kennen we tegenwoordig vooral van inFamous. Maar voordat ze zich op de openwereld superhelden-game richtten, veroverden ze al onze harten met de drie Sly-games voor de PlayStation 2. Nadat de games met de kleptomane wasbeer in de hoofdrol al naar de PS3 werden overgezet, zijn ze nu ook beschikbaar op de PlayStation Vita. De vraag is echter of we door ook die aan te schaffen, niet inmiddels een dief van onze eigen portemonnee zijn.

Thievius Raccoonus, Band of Thieves, Honor among Thieves
We worden er met deze her-heruitgave in ieder geval weer aan herinnerd hoe goed de Sly-games zijn. In 2002 zagen we Sly en zijn stelende vrienden voor het eerst in Sly Cooper and the Thievius Raccoonus, een game die platformelementen met een flinke dosis humor en stealth combineerde. Het is een formule die vandaag de dag nog steeds erg goed werkt. De humor is tijdloos en de tekenfilmstijl blijft prettig om naar te kijken zonder gedateerd aan te voelen.

Het tweede deel uit de collectie is het hoogtepunt van de trilogie en dat komt vooral omdat de opzet van dit deel heel anders is dan van zijn voorganger. Speelde je in Sly and the Thievius Raccoonus nog losstaande levels, in het tweede deel is er gekozen voor een openwereld-structuur waarin Sly met zijn vrienden missies volbrengt om uiteindelijk een grote heist neer te zetten. Mensen afluisteren of beroven en je verstoppen in de schaduwen zijn je voornaamste bezigheden en bij die activiteiten geeft de game je een extreem goed gevoel als jij ergens mee wegkomt zonder gezien te worden. Daarbij zijn de twee vrienden van Sly – Bentley en Murray – speelbaar en gaan anders te werk dan de meesterdief. Nijlpaard Murray beschikt over een flinke hoeveelheid kracht en schildpad Bentley kan met zijn technische snufjes het tweetal voorzien van ondersteuning.

Ook het derde deel maakt gebruik van die openwereld-structuur en geeft je de controle over nog meer personages. De antropomorfe dierendievenbende wordt flink groter en elk personage heeft zo zijn eigen vaardigheid. Dit zorgt ervoor dat je veel tijd verdeelt over alle personages en het bekende platformen niet altijd even centraal staat. De heistst worden nu beter voorbereid door de vaardigheden van meerdere personages te combineren, wat een veel grootser gevoel creëert. Toch blijft alles in grote lijnen hetzelfde. Het derde deel probeert wel veel nieuws, maar niet alles pakt even goed uit.

Een goed voorbeeld hiervan is de offline multiplayer-modus. Met de modi Cops and Robbers, Bi-Plane Duel, Hackathon en Galleon Duel zijn het vooral actievolle minigames uit het singleplayer-avontuur die opnieuw voorbijkomen. Voor een game die draait om stealth is het raar om deze stealthloze minigames terug te zien en het past dan ook totaal niet bij de rest van de game. De Cops and Robbers-modus komt als enige nog een beetje tot zijn recht. Hierin zoekt een politieagent de andere speler op en dient hij/zij uitgeschakeld te worden. Het past een stuk beter bij de serie, maar is niet al te best uitgewerkt doordat de dief amper mogelijkheden heeft om zichzelf goed te verstoppen.

De moeite waard?
Zoals het een HD-heruitgave betaamt zijn de titels flink onder handen genomen om ze van een HD-sausje te voorzien. De games zien er een stuk beter uit en de welbekende tekenfilmstijl komt beter uit de verf dan ooit tevoren. Het is goed te zien dat de Vita-versie niet onderdoet voor de PlayStation 3-versie, maar het is jammer dat er tussen die twee versies geen save files gedeeld kunnen worden, zoals bij sommige andere games (waaronder Sly Cooper: Thieves in Time) wél het geval is. En als je The Sly Trilogy al op disc voor de PS3 bezit, is er geen optie om de games kostenloos te downloaden naar je Vita. Heb je de games digitaal aangeschaft, dan is dit overigens wel mogelijk.

De grafische oppoetsbeurt en het feit dat je alle drie de games voor de prijs van één krijgt, spreken echter in het voordeel van de games, en mensen die de games al gespeeld hebben, weten dat deze avonturen leuk genoeg zijn om opnieuw te beleven. Heb je deze games nog nooit gespeeld, dan moet het bij deze derde maal maar eens scheepsrecht zijn.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tien katten die Battlefield 4 leuker zouden maken

De auto’s van The Crew – Voor ieder wat wils