in

Kirby Triple Deluxe review – Hoe luxe is triple deluxe?


Kirby is het meest kinderachtige personage dat Nintendo bieden heeft. De platformgames van het zuurstokroze hoofdpersonage staan bol van de kleurrijke omgevingen en de veel te vrolijke deuntjes. Toch is dit absoluut niet erg. Kirby’s games zijn namelijk gewoon leuk; kinderachtig of niet! De levels zijn keer op keer vernieuwend en van tijd tot tijd zelfs uitdagend. Dat is niet anders in de nieuwste telg, Kirby Triple Deluxe voor de 3DS. Na wat bijzondere uitstapjes, zoals Kirby Air Ride, Kirby Mass Attack en Kirby Power Paintbrush, is Triple Deluxe weer een doodnormale platformer.

2D platformer met een 3D twist

Triple Deluxe speelt zich af op een bonenstaak die het huis van Kirby en het kasteel van King Dedede midden in de nacht hoog in de lucht heeft getild. Op het moment dat Kirby verhaal wil gaan halen in het kasteel, wordt z’n aartsvijand juist ontvoerd door een onbekend personage. De heldhaftige kauwgumbal gaat de twee achterna om zo zijn oude tegenstander te redden en het raadsel van de bonenstaak op te lossen.

Zoals gebruikelijk beschikt Kirby over een behoorlijk arsenaal aan moves, zoals springen, vliegen en… zuigen. Z’n belangrijkste eigenschap is de mogelijkheid om daarmee de kracht van de verschillende vijandjes over te nemen. Wanneer Kirby bijvoorbeeld een vuurvijandje inademt, dan kan hij zelf vuur spuwen. Een rollende tegenstander verandert hem juist in een wiel, waarmee hij door de levels kan beuken. Er zijn tal van eigenschappen met ieder hun eigen thema, zoals ijs, elektriciteit, bommen, ninja, vogels en insecten. Nieuw is de hypernova, een superkracht die Kirby alleen kan bemachtigen als hij een speciale vrucht inademt. Hypernova geeft Kirby extra zuigkracht, zodat hij niet alleen vijandjes, maar ook hele bomen of tanks kan inademen. Met name het opzuigen van gigantische objecten (zoals lange palingen) maakt deze superkracht bijzonder humoristisch. De hypernova wordt overigens niet alleen gebruikt om vijandjes uit de weg te ruimen, maar ook om puzzels op te lossen. Zo kan je bijvoorbeeld enorme blokken verplaatsen, raketten inademen en terugspugen en grote ballen aan kettingen tegen muren laten botsen.

De echte troef van Triple Deluxe zit hem echter in het 3D-gedeelte van de game. Naast de mooie, driedimensionale graphics bevatten de levels zelf ook een extra laag. Ieder level is namelijk opgebouwd uit een voor- en een achtergrond. Kirby kan op bepaalde punten van het ene naar het andere stuk reizen om zo onder andere puzzels op te lossen en geheime voorwerpen te vinden. De levels worden zo ietsje complexer, maar introduceren op deze manier ook nieuwe gameplayelementen. Zo zijn er vijanden die plots ook naar de voor- en achtergrond kunnen schieten, ballen die van achteren op je af komen rollen en races die zowel op voor- als achtergrond plaatsvinden. Dit concept was natuurlijk ook gewoon op iedere andere console of handheld uit te voeren, maar met het 3D-scherm komt het zo wel een stuk beter uit de verf.

Neuspeuteren

Helaas is dit niet genoeg om de gemiddelde speler genoeg uit te dagen. Het kost namelijk maar een kleine zes uur om de singleplayer van de game te doorlopen. Tijdens mijn run ben ik maar vier keer doodgegaan, waarvan twee keer door de (overigens zeer vermakelijke) eindbaas van de game. De verschillende puzzels zijn leuk en innovatief, maar helaas ook veel te simpel. Je hoeft eigenlijk nergens over na te denken; de enige gedachte die je zult hebben is “Ha, da’s een grappig concept!” Daarnaast is de gameplay van Kirby te langzaam, iets wat bij meerdere games in de serie een probleem is. Je kan gewoon voor je vijand gaan staan en deze zonder enig probleem opzuigen of met één van de speciale krachten uit de weg ruimen. Dit alles zorgt er voor dat de game pas de laatste twee en halve wereld een klein beetje uitdagend aanvoelt. De eerste vier uur zijn als het video game-equivalent van neuspeuteren; leuk (en lekker?), maar absoluut onnodig en totaal niet bijdragend aan wat dan ook.

De korte singleplayer wordt nog een klein beetje goedgemaakt door de verschillende multiplayer mini-games. De meest leuke hiervan is Kirby Fighters, een kloon van Super Smash Bros., maar dan alleen met vier gekleurde Kirby’s in de arena. Tijdens de gevechten in de verschillende levels worden er net als in Smash Bros. willekeurig wapens geleverd, zodat het uiteindelijk uitmondt in een heerlijk chaotisch geheel. Het spel is met maximaal vier spelers te spelen met één cartridge. Helaas is er geen online modus aanwezig.

Al met al is de nieuwste Kirby een leuke platformer die goed aansluit bij de rest van de serie. Het is alleen erg jammer dat de kinderachtige graphics – die op zich prima zijn – nu ook worden vergezeld door kinderachtig makkelijke gameplay. In onze herinnering waren de eerdere games toch wat uitdagender of op zijn minst iets langer. De ondertitel Triple Deluxe is wat ons betreft dan ook een behoorlijk eufemisme.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goat Simulator krijgt wall running

Saimon Says: Simon’s Super Secret perstrip